Dit spel helpt je bij het vertellen en delen van verhalen

Maak jij gemakkelijk contact? Of moet je juist een drempel over als je nieuwe mensen ontmoet? Wilma Mulder ontwikkelde het bordspel 360 STORIES. Met behulp van vragen en opdrachten nodigt dit spel je uit om herinneringen op te halen en verhalen met elkaar te delen. Door het  vertellen en delen van die verhalen leer je elkaar beter kennen en verstevig je jouw relaties op het gebied van liefde, vriendschap, familie en collega’s.

We wisselen informatie uit

Mensen vertellen elkaar al duizenden jaren verhalen, maar zo veel informatie als we nu met elkaar delen is uniek. We vertellen elkaar de hele dag door van alles wat we meemaken, face-to-face, via de telefoon, via social media, of via Whatsapp. Foto’s, teksten, video’s; razendsnel, direct, maar soms ook vluchtig. Ik betrap mezelf erop dat ik regelmatig een zin niet afmaak of de clou van een verhaal mis, omdat er een appje binnenkomt. En ik zie dat dit ook bij andere mensen gebeurt.

Elkaar verhalen vertellen

Als je een nieuwe liefde hebt, of vriendschap, dan wil je vaak zo veel mogelijk over de ander weten. Je kunt ademloos luisteren naar verhalen met jeugdherinneringen, verloren liefdes, belangrijke keerpunten, onbenullige ontmoetingen en dromen voor de toekomst. Je hebt allebei je eigen geschiedenis en door elkaar verhalen te vertellen, verweef je die met elkaar. Ik houd van dat proces; het aftasten, spiegelen, doorvragen en verrassen. Soms gaat het gemakkelijk en kun je meteen helemaal jezelf zijn, maar vaak genoeg is dat ook niet het geval. Dan heb je tijd nodig. En aandacht. En soms een zetje.

Een zwijgzaam type

Eigenlijk zijn aandacht en tijd in elke relatie essentieel, maar wat doe je als de ander niet echt gemakkelijk praat? Jaren geleden had Wilma Mulder een relatie met een wat zwijgzaam type. Ze zocht naar een manier om met hem in gesprek te gaan en knipte en plakte heel intuïtief een spel met vragen over allerlei onderwerpen. En het werkte, de gesprekken kwamen op gang. Het spel gaf de gesprekken het nodige zetje en daarna ging het de kast in. Tot Wilma tijdens haar filmopleiding de opdracht kreeg om een reclamefilmpje te maken. Ze besloot het voor het spel te doen. Bij het zien van de commercial waren haar medestudenten dolenthousiast. Vooral over het spel. Ze besloot het verder uit te werken. Ze gaf het in 2014 in eigen beheer uit en noemde het 360 STORIES.
Verhalen Vertellen Met 360 Stories

Er komt altijd een verhaal

360 STORIES is een bordspel zonder winnaars en verliezers, voor iedereen die elkaar wil leren kennen, of een bestaande relatie extra diepgang wil geven. Het is een uitnodiging om verdwenen herinneringen op te halen en elkaar hilarische, verdrietige of absurde verhalen te vertellen. Uit alle verschillende fasen van je leven.
Je kunt het spel spelen met 2 tot 8 mensen, vanaf een jaar of tien. Het werkt heel simpel; met de pijl en een kleurendobbelsteen wordt bepaald welk verhaal je vertelt, en met een tweede dobbelsteen weet je in welke periode van je leven dit verhaal zich afspeelt. Er komt altijd een verhaal naar boven! Je bepaalt zelf hoe lang je verhaal duurt, en hoe openhartig je bent. Luchtig of juist heel diepgaand, dat is aan de verteller zelf.

 360 STORIES Cafés

Je kunt het spel spelen met familie, collega’s, vrienden of je nieuwe vlam, maar Wilma begeleidt het spelen van het spel ook bij groepen die elkaar nog niet kennen. Zo organiseerde ze een bijeenkomst voor inwoners van Arnhem en Syrische vluchtelingen. Het werd een avond om nooit te vergeten. Daarnaast organiseert Wilma 360 STORIES Cafés op allerlei locaties.
Het spel wordt ook ingezet bij teambuilding en therapieën. Bijvoorbeeld bij coachingsessies, in de verslavingszorg, of in de gevangenis. De nadruk ligt bij therapiesessies vaak op de ellende, terwijl iedereen ook mooie herinneringen heeft. Het vertellen van die mooie verhalen kan helend werken, waardoor je soms ook anders naar het verleden gaat kijken. En een ding weet Wilma zeker: het verhaal dat verteld moet worden, komt altijd naar boven.
Het spel wordt in Nederland geproduceerd van duurzame materialen en wereldwijd verkocht in het Engels, Duits en Nederlands.

Win een spel

Ik speel met de gedachte om het met kerst met mijn familie te spelen. Het lijkt me bijzonder om herinneringen op te halen met mijn ouders en de rest van de familie. Ook al is kerst een tijd voor bezinning, bij ons is het vooral een tijd van grote chaos waar iedereen door elkaar heen praat en niemand naar elkaar luistert. Misschien komt daar verandering in met dit spel. Lijkt dat je ook wat?  Gebruik dan de kortingscode hetkanwel én Wilma geeft ook een spel weg.
Wil je een spel winnen? Vertel ons dan waarom jij het graag wilt spelen. Dat kan onderaan dit blog in een reactie. 

Over de schrijver

29 gedachten over “Dit spel helpt je bij het vertellen en delen van verhalen”

 1. Dit is het derde bericht in 2 dagen dat ik lees over dit spel. Kan geen toeval meer zijn. Ik begeef me graag en vaak binnen de muren van een herstelacademie waar het mogen zijn met je eigen verhaal, zonder oordeel voorop staat. Het lijkt me een waardevolle bijdrage om dit spel met elkaar daar te kunnen spelen.

 2. Hoi, ik heb dit spel voor mezelf gekocht maar zou het ook graag inzetten in mijn werk met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. De onderliggende problematiek die ze vaak vanuit hun jeugd hebben meegekregen, kan opgelost worden als ze eerst open en vrij durven te zijn, in vertrouwen, om hun verhalen te delen. Daarom heb ik ook de Masteropleiding NLP, Timeline Therapy en Hypnotherapie gevolgd waarin dit een goede basis zou kunnen zijn. Wil het graag testen

 3. Gaaf!!! Als ik dit spel zou winnen komt het terecht in de huiskamer waar Wakkere Ouderen iedere week bij elkaar komen en met elkaar een fijne inspirerende middag hebben met elkaar. De bijeenkomsten worden mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Den Bosche, het beschikbaar stellen van een locatie en de inzet van de ouderen zelf!
  Oudere mensen heb veel te vertellen, het zou mooi zijn als dat aan de hand van dit mooie spel zou kunnen! Omdat zij zelf weinig te besteden hebben zou het fijn zijn als ze dit spel mogen ontvangen.
  Dit is een project van de Wakkere Grootmoeders.
  Warme groeten,
  Sandra

 4. Dit is een mooie werkvorm voor 100 Talentvolle Vrouwen. Ze zijn allemaal op weg naar nieuw werk of denken na over de richting waarin ze verder willen. Met dit spel leer je elkaar beter kennen en oefenen vrouwen in het vertellen over zichzelf.

Reacties zijn gesloten.