Als je nu naar het zuiden van Italië verhuist, krijg je 25.000 euro

Wie droomt er niet van een huis in Italië? Misschien voor als je met pensioen bent? Nee hoor, het kan nu al. De Italiaanse regering geeft je 25.000 euro als je er nu gaat wonen. Voorwaarde is wel dat je er een bedrijfje begint.
Meer informatie over de voorwaarden vind je hier. 

Op vakantie in een verlaten stadje

Een jaar geleden was ik met vrienden op vakantie in Zuid-Italië. We huurden een huis in Ripabottoni in de streek Molise, ten zuiden van Rome, en werden verrast door de omgeving. Het was zo mooi, alsof de tijd stil had gestaan, maar het was ook wel heel erg rustig. Het dorp bestond uit een kerk, een plein, een restaurant met overheerlijke huiswijn en twee kleine winkels voor de basisboodschappen. De omgeving was prachtig.
Midden tussen de groene begroeide bergen keken we vanaf ons terras naar de zonsondergang en ademden de frisse lucht in. Het was absoluut genieten.

Italië, is het iets voor mij?

We ontmoetten er een Nederlands stel dat een paar jaar geleden in het dorp was komen wonen. Gewoon voor vast. Ze reisden een paar keer per jaar naar Nederland, vanaf een vliegveld in de buurt. Het leven was goed voor ze; goedkoop, lekker klimaat en absolute rust. Wij waren er niet over uit of het iets voor ons was. Het was er volledig stress-vrij, je kon er online lekker werken, maar je was wel ver van de ‘bewoonde’ wereld. De eerste echte stad was 45 minuten rijden en er woonden maar zo weinig mensen.
Wonen In Zuid Italie

Ghost towns

Toen ik las dat de Italiaanse regering nieuwe inwoners motiveert om in een van de 106 dorpen met minder dan 2000 inwoners te gaan wonen, was ik niet helemaal verrast. Het was ons wel duidelijk dat de leegloop van de dorpen ten koste ging van de economie en de leefbaarheid in de regio. Als toerist op zoek naar rust is het best lekker, maar de regio zelf leidt er zwaar onder. De dorpen worden zogenaamde ‘ghost towns’ genoemd en het eeuwenlange (culturele) erfgoed gaat ten onder.

25.000 euro

Toch is het bedrag van 25.000 euro wel iets nieuws. In sommige landen kun je voor 1 euro een huis kopen, als je je er vestigt, maar zo’n bedrag zagen wij nog nergens. Je krijgt het trouwens ook niet in een keer, maar je ontvangt drie jaar lang 700 euro per maand. Dat kun je gebruiken om je te settelen.

Voorwaarden

Voorwaarden is wel dat je er een klein bedrijfje begint om de lokale economie te stimuleren. Denk hierbij aan een restaurant, een B&B, een boerderij, een boetiek, of een winkel met lokale producten. Vooral voor jonge mensen, met of zonder kinderen, kan het een interessante stap zijn. Misschien is het zelfs een mooie plek om hetkanWEL vanuit te laten groeien. Dan openen we een fysieke en online shop met lokale producten. Dat zou een prachtige kans kunnen zijn.
Wat denk jij? Sta jij open voor een nieuwe start in Italië? Of is het niets voor jou?

Over de schrijver

19 gedachten over “Als je nu naar het zuiden van Italië verhuist, krijg je 25.000 euro”

Reacties zijn gesloten.