CV-installateurs komen ze regelmatig tegen: verwarmingsketels van meer dan 20 jaar oud. Hoewel deze ketels nog dagelijks hun werk doen, zijn ze een klassiek voorbeeld van verkeerde zuinigheid. De nieuwste cv-ketels zijn op alle fronten ‘ECO-kampioenen’.
De HR-ketel gaat verder
Er zijn nog maar weinig huizen in Nederland waar nog niet een cv-ketel hangt met Hoog-Rendement. Daarmee denkt iedere woningeigenaar het maximale te doen als het gaat om energiezuinig verwarmen van zijn huis. Een groot misverstand. De HR cv-ketels van 15 jaar geleden halen bij lange na het rendement van de ketels van nu. En het wordt de komende jaren nog beter. Er komen veel nieuwe ontwikkelingen aan. De allernieuwste cv-ketels helpen zo bij energieneutraal wonen.
In Nederland bedacht
De geschiedenis van de ketel gaat ver terug. De Romeinen hadden in de tweede eeuw voor Christus al centrale verwarming. In de holle vloer van hun badruimtes stroomde warme lucht van een groot houtvuur daaronder. In Nederland was het tot 1960 vooral olie en kolen stoken om het huis te verwarmen. Pas daarna kwam gas in opmars. Die ketels haalden een rendement van maximaal 70%. Vanaf 1980 maken we kennis met Verbeterd Rendement en Hoog Rendement. Door nieuwe technieken en Hollandse uitvindingen wordt in 1995 een rendement gehaald van 100%.
Bij HR-techniek worden de verbrandingsgassen uit de cv-ketel slim hergebruikt. Het water voor de verwarming van je huis, wordt er mee voorverwarmd. Door deze vinding kunnen HR cv-ketels een rendement halen van meer dan 107%. Daarmee zijn ze dan al 20% zuiniger dan de Verbeterd Rendement cv-ketel.
Nieuwste ketels hebben dubbele HR-techniek
Nieuwe combiketels hebben een tweede warmtewisselaar. Die wordt ingebouwd in het rookgaskanaal. Daardoor wordt de restwarmte van het verbrande gas nog beter gebruikt wordt. Zo kun je water voorverwarmen voor gebruik van verwarming en voor het warm watergebruik.
Daardoor heb je veel minder energie nodig om het water op de juiste temperatuur te brengen.
De nieuwste HR-ketels halen zo een rendement op verwarming van meer dan 110% en op warmwater tot 122%.
Superzuinige pomp spaart stroom
Het warme water voor de verwarming moet door alle leidingen en radiatoren gepompt worden. Dat doet de circulatiepomp, die in elke cv-ketel zit. Die pomp gebruikt daarvoor veel elektriciteit. Afhankelijk van je stookgedrag ligt het verbruik tussen 5 en 10% van je totale stroomverbruik.
De nieuwste cv-ketels hebben circulatiepompen, die een stuk zuiniger zijn. Ze verbruiken nog maar een derde van de oudere pompen. Alle nieuwe cv-ketels hebben verplicht zo’n A-pomp aan boord.
Afstellen blijft belangrijk
Een cv-ketel heeft regelmatig onderhoud nodig; tenminste elke 2 jaar. Naast veiligheid en prestaties zonder storing, is onderhoud van belang voor een blijvende energiezuinige werking. De constante verbranding van gas kan belangrijke onderdelen in de cv-ketel vervuilen. Regelmatig schoonmaken zorgt voor een betere verbranding van gas. Een ketel, die goed is afgesteld, kan dezelfde prestaties leveren met 30% minder gas. Een goede installateur kan je ook helpen met waterzijdig inregelen. Dit zorgt ervoor dat het warme cv-water met de juiste snelheid door de radiatoren stroomt. Daardoor hebben ze precies voldoende tijd om jouw ruimte te verwarmen.
Altijd bijgevuld
Een nieuwe vinding zorgt ervoor dat de cv-ketel zichzelf bijvult bij te lage waterdruk. Een klusje dat nog weleens vergeten wordt. Met de juiste waterdruk in je verwarmingssysteem, wordt je huis energiezuinig verwarmd. Zo kan de HR-ketel ook prestaties met hoog rendement leveren.
Op tijd vervangen
Natuurlijk kun je overwegen je huis te gaan verwarmen met moderne warmtepomp-technieken. Dat is niet altijd mogelijk, zowel bouwtechnisch als kostentechnisch. Is je doel om energiezuinig wonen te combineren met de betaalbare techniek van de cv-ketel? Vervang je cv-ketel dan door een van de nieuwe modellen, die de komende maanden op de markt komen. Daarmee krijg je een flinke verbetering op je gasrekening en help je het milieu.
4 gedachten over “Verkeerde zuinigheid bij CV-ketels”
Wat interessant dat cv-ketel-onderhoud zo belangrijk is! Ik wist niet dat dit ervoor zorgen kan dat je werkelijk minder gas nodig hebt. Volgens mij moet mijn cv-ketel weer eens gecontroleerd worden. Dank!
Ook hier geen woord hoe een HR-ketel werkt. Bij de verbranding van aardgas ontstaat CO2 en waterdamp. Een HR-ketel kan de condensatiewarmte van deze waterdamp benutten door het koudere retourwater vanaf de radiatoren voor te verwarmen. Dat lukt echter alleen als dat retourwater voldoende is afgekoeld. 99,99 % van de HR-ketel gebruikers weet dat niet en doet dat ook niet. De installateur laat de “HR-ketel” ook achter terwijl de cv-temperatuur staat ingesteld op 80 graden. Dat is erg jammer want zo gaat dus 11 % van de verbrandingswarmte verloren.
Welke merken en types zijn voorzien van de dubbele HR-techniek?
Nuttige informatie! Ik wil een nieuwe cv-ketel kopen omdat mijn oude ketel te oud is en natuurlijk als ik iets van de hoge kwaliteit koop moet ik dat goed onderhouden. Ik wist wel dat op tijd schoonmaken echt belangrijk is, maar ik had geen idee dat regelmatig schoonmaken voor een betere verbranding van gas zorgt. Ik zal dat doen!
Reacties zijn gesloten.