Verkiezing meest misleidende voedsel van 2011

Foodwatch
Foto: Foodwatch.nl

De site foodwatch.nl organiseert de verkiezing “Het Gouden Windei 2011” voor het meest misleidende voedselproduct van dit jaar. Er staan vijf producten op de kieslijst: Blue Band Goede Start! Witbrood, Crystal Clear Shine Cranberry Vlierbloesem, Honig Limburgse Asperge-crèmesoep, Liga Fruitkick Extra Framboos en Nestlé Fruitflesje Aardbei-Peer.

Blue Band wit brood: op een houtje bijten

De producten zijn genomineerd omdat ze de consumenten misleiden met onterechte gezondheidsclaims en / of onduidelijke productinformatie. Zo adverteert Blue Band Goede Start! Witbrood met de slogan: “Het lekkerste wit waar volkoren in zit.” Er zit echter geen volkoren graan in het product. De ‘gezonde vezels’ in het brood zijn kunstmatig toegevoegd. Er zitten onder andere houtvezels in het product.

Ook de Limburgse Aspergesoep is misleidend: in anderhalve liter soep zou slechts “een vingerkootje” asperge zitten. De smaak van de soep is vooral afkomstig van asperge aroma en smaakversterkers. En erg Limburgs is het ook niet: dezelfde soep lag tot voor kort in de schappen als Franse aspergesoep.

Heldere en eerlijke informatie over eten

De organisator van de verkiezing, foodwatch.nl, is een onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie. Sinds 2010 probeert de organisatie samen met consumenten te zorgen voor eerlijke en heldere informatie over voedsel.

Bron: foodwatch (via Joop)

Lees ook

Over de schrijver