Verklein je persoonlijke afvalberg met Use-Less

Schermafbeelding Filmpje Use-Less
Schermafbeelding Filmpje Use-Less
Iedere Nederlander opent gemiddeld zeven verpakkingen per dag, met een enorme afvalberg tot gevolg. Vijf wereldverbeteraars vinden het daarom tijd dat consumenten leren om hun persoonlijke afvalberg te verkleinen, door te letten op verpakkingen van producten. Met zijn vijven richtten zij ‘Use-Less’ op, een project dat Nederlandse consumenten uitdaagt om ‘oververpakte’ producten te vervangen voor een duurzame variant.
Het project Use-Less ontstond vanuit de vraag: is het echt ‘nodig’ dat sommige producten verpakt zijn in meerdere lagen? Ontdekt werd dat een verpakking in veel gevallen de houdbaarheid van een product ten goede komt, wat voedselverspilling tegen gaat. Use-Less is daarom ook niet anti-verpakking. 90% van de totale energie van een voedselproduct gaat naar het telen en bereiden van voedsel, slechts 10% van de energie wordt gebruikt voor het produceren van de verpakking. Toch konden we een aantal voorbeelden vinden van producten die ‘over’ verpakt zijn. Dat wil zeggen: de verpakking komt in zo’n geval de houdbaarheid van het product niet ten goede en is bedoeld om het product van een ‘chique’ imago te voorzien.

Use-Less from Use-Less on Vimeo.

Duurzame boodschappenlijst
Hoewel onze persoonlijke afvalproductie een relatief kleine invloed heeft op de opwarming van de aarde, is deze opwarming gemakkelijk te reduceren. Iedereen kan vanaf morgen in zijn of haar supermarkt andere keuzes maken. Maar welke keuzes moet een consument dan maken? Use-Less maakte voor de Nederlandse consument de Use-Less lijst waarmee met veel gemak milieubewuste keuzes te maken. Je vindt de lijst op de website, als je met je muis op de Use-Less Lijst gaat staan. Hij staat gek genoeg niet direct in beeld.
Wat staat er zoal op de lijst? Denk aan een tube tandpasta zonder extra doosje, een kratje bier met statiegeld, groente en fruit zonder plastic verpakkingen, of een blok zeep in plaats van een fles douchegel. Deze lijst stelden we samen op basis van onderzoek naar oververpakking van het Brussels Observatorium van de Duurzame Consumptie 2011. Een extra check werd uitgevoerd door duurzaamheidsonderzoekers van onder meer the Questionmark.
Use-Less doel
Het project Use-Less heeft zichzelf als doel gesteld dat 1000 mensen in twee maanden tijd 10 Use-Less producten aanschaffen. Dat zijn 10 producten met minder verpakkingsmateriaal. We voorkomen zo dat 10.000 producten gekocht worden die oververpakt zijn. Dat betekent dus dat het extra en onnodige materiaal van die 10.000 producten niet in de verbrandingsovens of in de zee terecht komt.
Use-Less is project van traineeship Verbeter de Wereld
Het project Use-Less is ontstaan vanuit het traineeship Verbeter de Wereld. Een traineeship onder andere opgezet door organisaties als het Wereld Natuurfonds, Greenpeace, en PAX. Tijdens dit traineeship leren Young Professionals die de drang hebben om de wereld te verbeteren om een praktisch en wereldverbeterend project op te zetten. Tot nu toe hebben meer dan 225 mensen met succes een project uitgevoerd bij Verbeter de Wereld. Succesvolle projecten waren tot nu toe ondera andere de Footprintchallenge, project TasToe en Variatie in de Keuken.

Over de schrijver

3 gedachten over “Verklein je persoonlijke afvalberg met Use-Less”

  1. Wij gaan melk en karnemelk bij de boerderij halen… regelrecht uit de tap in een zelf mee gebracht vaatje….en vla en yoghurt in een glazen statiegeld pot. Eieren: lege doos meebrengen en vol weer meenemen.

Reacties zijn gesloten.