Zo kies je duurzame verlichting voor in de tuin

Lampjes in de tuin en onder de veranda zien er altijd stijlvol en mooi uit. Bovendien staat het gezellig. Als je ’s avonds buiten zit, kun je de lampjes aanzetten en zo genieten van een gezellige sfeer. Daarnaast is het natuurlijk handig om genoeg licht te hebben, zodat je niet afhankelijk bent van het zonlicht. Maar voor wat voor lampen ga je, en waar plaats je ze? Als je duurzame verlichting in de tuin wil kiezen, gebruik dan de volgende tips.

Duurzame verlichting onder het afdakje

Beschikt jouw tuin over een veranda, of een gebied dat een afdakje over zich heen heeft? Dan is het leuk om hier gebruik te maken van spotjes. Je kan kiezen voor bijvoorbeeld LED inbouwspots zwart, maar ook wit staat erg mooi. Deze kun je plaatsen in het plafond als dit mogelijk is. Zo niet, waarom laat je ze niet op de grond plaatsen? Zet ze bijvoorbeeld in een rij langs de muur/het hek en zorg op die manier voor een leuke uitstraling. Naast inbouwspots heb je ook opbouwspots, deze zijn er ook in LED opbouwspots zwart. Je kan zelf de led spotjes plaatsen of je laat ze plaatsen door professionals.

Wat ook erg leuk is in een tuin, zowel onder een afdakje als in de tuin zelf, zijn lichtsnoeren. Een koord waar lampjes aan hangen die je bijvoorbeeld langs het dakje hangt, boven de tafel of langs het schuurtje, ziet er erg gezellig en sfeervol uit. Bovendien is het makkelijker om deze lampjes te plaatsen dan inbouwspots, omdat je dit gewoon in de winkel haalt en kunt ophangen. Ook is deze optie goedkoper. Als je meer met een budget werkt, is dit dus een betere optie. Natuurlijk kun je ook gaan voor allebei de opties. Combineer en speel met de mogelijkheden.

In de tuin

Heb je veel groen in de tuin, bijvoorbeeld een rand met planten erin of een stuk gras? Dan kun je op een simpele manier het gebied verlichten. Je kan namelijk lampjes kopen die je in de aarde of in het gras kan steken. Op die manier kun je gemakkelijk kiezen welke plekken je wil verlichten en waar je de lampen plaatst. Zet ze achter een grote plant bijvoorbeeld, om zo de lamp te verbergen. Dan komt het licht er achter vandaan en zie je niet in één keer waar het vandaan komt. Ook kun je kiezen voor leuke lampen met kleur, zodat je bijvoorbeeld groen licht uit de tuin kan laten komen. Kies lampen die je aan kan passen, zodat je kan kiezen welke kleur het leukst staat.

Photo by Artem Saranin

Over de schrijver