De verschrikkelijke dingen die suiker met je lichaam doet

Lekker leven en gezelligheid: voor veel mensen hoort daar een lekker koekje bij de koffie bij, een zoet toetje na een hartige maaltijd of een chocolaatje bij de thee. Die behoefte is niet alleen maar kunstmatig. Moedermelk bevat de meeste suikers van alle dierlijke melksoorten. Maar moedermelk zit ook vol vitamines en mineralen, net als gezonde andere voeding. Kristalsuiker en andere suikers zijn een ander verhaal: ze vormen een snelweg naar veroudering.

Geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers die je vindt in frisdranken, snoepjes en zoete etenswaren, leveren vooral snel en veel, heel veel energie, meer dan het lijf meestal aankan. Dat slaat het teveel al snel op in vet rond de heupen, de buik en billen. Maar dat is niet het enige probleem: suiker vergroot ook de kans op kanker en versnelt het verouderingsproces: je krijgt sneller rimpels, hebt meer kans op staar, diabetes en hart- en vaatziekten.

Minder geconcentreerde suikers

Wil je langer jong blijven en je daarnaast energieker, goedgehumeurder, geconcentreerder voelen? Eet dan minder vaak geconcentreerde suikers. Wie zich desondanks toch vol wil voelen, komt dan al snel uit bij dingen die optimaal zijn voor je lijf: bonen, kruiden en groentes als broccoli. Gezonde voeding bevat stoffen die ouderdomskwalen tegengaan. Bovendien wordt voor wie suiker laat staan, een aardbei of andere vrucht ineens overheerlijk zoet.

Maar wat doet suiker nu precies?

Je lichaam is ingesteld op regelmaat en dat geldt ook voor de inname van voedsel. Een berg suikerklontjes, zoals in een glas cola, is een geconcentreerde energiestoot. Dit ervaart je lichaam als een grove inbreuk op die regelmaat. Je alvleesklier moet de klap opvangen. Die produceert een sloot insuline om die suiker versneld af te breken. Dat moet, want het bloedsuikerpeil moet vrij constant blijven. Gebeurt dat niet, dan komt een hele reeks lichaamsfuncties in gevaar. Nu zou je zeggen: goed van die alvleesklier. Maar van alles wat te veel geprikkeld wordt, neemt de gevoeligheid af. Bij de alvleesklier kan dit ernstige gevolgen hebben. Insuline is een noodzakelijke stof, zonder dat raak je al snel in coma en daarna treedt griezelig snel de dood in. Een leven lang een veel te hoge inname van geconcentreerde suikers maakt dat je alvleesklier het op gaat geven. Dan word je suikerziek. Diabetes versnelt de veroudering; suikerzieke mensen hebben veel meer kans op ouderdomskwalen zoals hart- en vaatziekten.

Rimpels

Suikers maken dat eiwitten in je lijf gemakkelijker aan elkaar kleven. Dit maakt onze weefsels en bloedvaten star. Ze verliezen hun soepelheid. Suiker breekt collageen af, de stof die onze huid glanzend en mooi maakt, en zo krijgen we rimpels. Overmatige suikerinname zorgt op den duur ook voor ‘beslagen’ bloedvaten die daardoor lichaamsvreemde stoffen moeilijker herkennen. De vatbaarheid voor ziektes neemt dan toe en ook die voor kanker. Kankercellen leven op suiker.

Suiker is nodig, maar verpakt

Toch is het onverstandig, helemaal van suikers af te stappen, zoals in het Atkinsdieet. Je lichaam heeft wel degelijk suikers nodig, maar het gaat om de vorm waarin je ze tot je neemt. Suiker is een koolhydraat en koolhydraten leveren noodzakelijke energie. Ook de hersenen hebben veel suikers nodig om te functioneren. Als je zoals in het Atkinsdieet helemaal van suikers afstapt, gaat het lichaam methylglyoxal aanmaken, een suiker 40.000 keer actiever dan gewone suiker. Methylglyoxal vergroot juist de kans op diabetes en veroudering. Dus suikers moeten. Maar hoe?
Het antwoord luidt: zoet mag en moet, maar met mate. Als je energie nodig hebt, werkt dat voor het lichaam het beste als het voedsel daar geleidelijk voor zorgt. Eet dus trage koolhydraten: volkorenproducten, bonen, peulvruchten en zetmeelrijke groenten en vruchten zoals bananen, pompoen en wortelen. Het lichaam breekt die koolhydraten langzamer af en ze zorgen niet voor een ‘suikerstoot’

Murw gebeukt

Wie te veel stoten krijgt, wordt murw gebeukt. Wie voortdurend shots neemt, of het nu van een harddrug is of van kristalsuiker, heeft steeds meer nodig om hetzelfde te voelen omdat zijn gevoelige cellen minder gevoelig worden. Maar die gevoelige cellen waarschuwen juist tegen te veel. Je kunt oeverloos toegeven aan ‘zoete trek’, maar de prijs die je betaalt is hoog: een korter leven, overgewicht, staar, diabetes en meer kans op Alzheimer, om maar wat zijstraten te noemen. Is het dat allemaal waard? Nee natuurlijk.
Dus wat doe je als je even een ‘energieshotje’ nodig hebt?

  • Je gaat vijf minuten op de wc zitten en haalt een aantal keren diep adem, of doet wat rek- en strekoefeningen.
  • Je drinkt twee glazen water.
  • Je eet een vooral voedzame ‘slow carb’ maaltijd, met peulen, zaden, noten, volkorenproducten.

Bron: De Voedselzandloper, Kris Verburgh
Lees ook
Alternatieven voor witte suiker
Vet en zoet zijn vriendjes van Alzheimer
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de kerstvakantie publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw: omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, eventueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.

Over de schrijver

1 gedachte over “De verschrikkelijke dingen die suiker met je lichaam doet”

Reacties zijn gesloten.