Vermijd eten dat meldt gezond te zijn

Worteltjes Schreeuwen Niet Dat Ze Gezond Zijn
Worteltjes Schreeuwen Niet Dat Ze Gezond Zijn

Bewerkt eten is overal. Maar gezond is het niet. Hoe kun je bewerkt voedsel vermijden en gezonder leven? Gelukkig is het minder moeilijk dan je denkt. Een eenvoudige tip:

Vermijd producten waarop vermeld staat dat het gezond is


Dit lijkt een gek advies. Want dat is toch het doel, gezonder eten? Echter, veel van het eten dat claimt gezond te zijn is bewerkt. Op een worteltje vind je nooit een schreeuwerige sticker met “bevat vitamine C“. Op een diepvriesmaaltijd of op margarine vind je die boodschappen, gek genoeg, wel.

Aan bewerkte producten zijn vaak voedingsstoffen toegevoegd om ze gezonder te maken. Het is alleen onduidelijk of de toevoegingen wel nut hebben. Ons lichaam heeft zich in vele duizenden jaren ontwikkeld in samenhang met bepaalde producten, zoals melk, vlees en groenten. Het lichaam weet ondertussen hoe ze de waardevolle stoffen uit die producten moet halen. Maar weet het lichaam ook om te gaan met margarine en diepvriesmaaltijden? Dat is nog maar de vraag. Er is een kans dat je de ‘gezonde’ toegevoegde ingrediënten er gewoon uit poept of plast.

Hoe het lichaam gezonde voedingsstoffen opneemt is nog onduidelijk. Maar het blijft een feit dat bewerkt eten in de basis van matige kwaliteit is. Het is te vaak door een machine gehaald. Toegevoegde vitaminen en mineralen zijn dan slechts vlaggetjes op een ongezonde modderschuit.

Voor een gezonde voeding blijft écht eten gewoon de beste optie.

Deze tip komt uit het boek “Een pleidooi voor echt eten” van Micheal Pollan. Het boek inspireerde mij om een maand lang minder bewerkt voedsel te eten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Vermijd eten dat meldt gezond te zijn”

 1. Ik lees hier iemand te zien, die zegt de auto laten staan, scheelt de nodige zit uurtjes… uiteraard ben ik het er mee eens.

  Eigenlijk zouden we gewoon weer back to basic moeten.
  Weg met de auto, weg met de computer, weg met de telefoons, weg met de overmatige spannende films
  en nog veel meer wat niet basic is.. organiseer vaker een spellen avond met familie en of vrienden. zo blijft je sociale leven ook in orde.
  goed voer, met name ECHT voer.

  en je bent een totaal ander mens.

 2. Toch blijft het idioot om vooral eten uit de fabriek te willen eten! supermarkten bestaan nog geen 50 jaar en zie het resultaat van al die supermarkten nu! Tegenwoordig blijkt het in de genen te zitten dat je dik wordt!! hoeveelheid dikkerds zijn wel heel erg toegenomen, wist niet dat de evolutie zo snel kan gaan.
  m.a.w. eten van de groenteboer (biologisch) vis van de kraam, vlees van de eerlijke slager, het was allemaal normaal…nu wordt je een gezondheisfreak genoemd als je eerlijk eten wilt! Hoe kan de industrie de mens beinvloeden! ik zou zeggen, eet weer eens normaal (mijdt de supermarkt!) en veel problemen zijn opgelost!
  minder overgewicht!
  ook de auto laten staan, scheelt ook weer de nodige zit-uurtjes!

 3. ja en hoe weet die man of jehet opneemt, want er staat heel duidelijk het is maar de vraag
  nou onze maag kan vanalles hoor cq ons lichaam kan veel hoor

 4. Ook hier geldt: er is ongezond en ongezond. Enerzijds absoluut ongezonde voedingsmiddelen, als melamine (in de Chinese melkpoeder), anderzijds relatief ongezonde voedingsmiddelen, ongezond in relatie tot de mate waarin ze genuttigd worden. Zout is relatief gezond/ongezond. Eet een kilo zout achter elkaar, en je overleeft het niet. Een absoluut zoutloos dieet echter ook niet… Zo geldt het ook met bepaald bewerkt voedsel. Van witte rijst of tarwepap ga je echt niet dood, net zomin als van een boterham met margarine met vitamine C, maar als dat je enige eten is, gaat het niet goed met je gezondheid.

  Zie verder ook discussie over je andere tip op basis van het boek van Pollan, "Tip: eet geen voedsel met onuitspreekbare ingrediënten" (https://www.hetkanwel.net/2009/11/13/tip-eet-geen-

Reacties zijn gesloten.