Zo vermijd je microplastics in je thee

Microplastics in je thee. Had je daar al aan gedacht? We weten dat microplastics een heel groot probleem zijn, toch blijkt het elke keer weer nog erger te zijn dan we denken. Theezakjes lekken bijvoorbeeld miljarden onzichtbare plasticdeeltjes in je water. Hoe kun je dat vermijden?  

Theezakjes met microplastics

Tot mijn grote schrik, las ik vorige week een bericht van de BBC waarin stond, dat een groot aantal theezakjes microplastics in het water afgeven. En dat niet een paar deeltjes, maar miljarden. Het gaat in dit onderzoek om de plastic theezakjes. Die hebben vaak een piramidevorm, omdat daarmee de smaak zo lekker vrijkomt. Bij de gewone papieren theezakjes is de afgifte een stuk minder, omdat er alleen plastic wordt gebruikt om het zakje dicht te maken. Nu gebruik ik al jaren het thee-ei van mijn grootmoeder, maar soms ontkom je er niet aan om een theezakjes te gebruiken.

Niet alleen in cosmetica

Microplastics zijn plastic deeltjes kleiner dan 1 mm en ze zijn echt overal. Eerst dacht ik dat het vooral in cosmetica voorkwam, of via het wassen van synthetische kleding in het water terecht kwam. Dat blijkt echt het topje van de ijsberg. Ze zitten in je eten en in je water. Ze zweven rond in de natuur, maar dwarrelen ook in je huis.

Ook in ons bloed

Er is nog geen onderzoek dat bewijst dat microplastics slecht voor je zijn, maar de effecten op je gezondheid worden nu onderzocht. De studies die zich richten op dieren, beloven niet veel goeds. Wat we al wel weten, is dat microplastics in ons bloed terug te vinden zijn en zelfs in de placenta van zwangere vrouwen.

Hoe kun je het vermijden

Hoe kun je het dan vermijden? Het is ingewikkeld om in je dagelijkse leven helemaal geen microplastics binnen te krijgen, maar je kunt natuurlijk wel slimme keuzes maken. Om maar weer terug te komen op de thee; je kunt ervoor kiezen om geen theezakjes meer te gebruiken. Losse thee is eigenlijk ook veel lekkerder en als je het in een speciaalzaak haalt, kun je meteen je eigen verpakking meenemen. Daarnaast geldt dat natuurlijk voor alles wat je koopt.
Probeer plastic zo veel mogelijk te vermijden en kies voor natuurlijke producten. Zelfs synthetische gordijnen en vloerkleden geven namelijk microplastics af. Kies voor kraanwater in een glas, stofzuig heel regelmatig en kies voor wasmiddelen van natuurlijke ingrediënten. Ga je wassen, gebruik dan een speciale waszak om de deeltjes op te vangen.
We zullen op termijn echt wel veel meer weten over de invloed van plastic deeltjes op onze gezondheid, plastic helemaal uit je leven bannen is lastig, maar doe wat je kunt. Is niet alleen beter voor jou, maar ook voor het milieu. En een Ierse tiener werkt hard aan een oplossing om microplastics uit het water te zuiveren. Er is dus zeker hoop.

Over de schrijver

1 reactie op “Zo vermijd je microplastics in je thee”

  1. Het papier van het theezakje bevat ook plastic, dus niet alleen het plakrandje.Omdat anders het “papieren ” zakje in het water uiteen zou vallen.Dus weg met die theezakjes. En als je nog een voorraad hebt kun je die openscheuren en met een metalen zeefje thee maken met die inhoud.

Reacties zijn uitgeschakeld.