Verontrustend: de relatie tussen olie en tekort aan goede landbouwgrond bedreigt onze beschaving

Foto: CIAT, Flickr
Foto: CIAT, Flickr

Olie wordt niet alleen gebruikt om auto’s te laten rijden. Ook ons voedselsysteem draait op olie, schrijft Dr. Nafeez Ahmed in een analyse in The Guardian. 19% van de olie die Amerikanen gebruiken gaat naar landbouw. Alleen auto’s verbruiken meer van deze fossiele brandstof. Voor elke calorie voedsel die we tegenwoordig produceren moet er 10 calorieën aan fossiele brandstof ingestopt. En dat is een recept voor problemen, aldus Ahmed. Want met stijgende olieprijzen komt ook meteen de voedselproductie in het gedrang. En dat is zeker niet het enige probleem: willen we een groeiende wereldbevolking voeden dan moet er méér eten geproduceerd worden. Ook hebben veel landbouwgebieden last van extremer weer door klimaatverandering, is er sprake van stijgende druk op waterreserves en sterven bijen massaal door landbouwgiffen. Oftewel, zegt Ahmed, we krijgen een “perfect storm” op ons af die onze beschaving bedreigt.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Top 5 TED video’s over eten
Eten zal nooit meer hetzelfde zijn, als het aan deze 4 opmerkelijke projecten ligt
Is er iets aan te doen? Ja, zeg Ahmed, maar industriële landbouw is niet de oplossing. Juist de industriële aanpak van landbouw heeft de problemen verergert, omdat het de kwaliteit van de grond heeft vermindert door onbedachtzaam gebruik van kunstmest en water. Een mix van sociale innovaties — o.a. meer aandacht voor ontwikkeling van arme boeren, investeren in onderwijs voor vrouwen, een betere verdeling van de welvaart, minder vlees eten — en landbouw innovaties — minder kunstmest, beter management van kwetsbare gronden en waterreserves, natuurlijkere landbouwmethoeden — moet onze beschaving redden.
Lees het hele artikel in The Guardian

Over de schrijver

2 reacties op “Verontrustend: de relatie tussen olie en tekort aan goede landbouwgrond bedreigt onze beschaving”

 1. Moet je vooral goede landbouwgrond onder zout water gaan zetten. We hebben zoveel geld in Nederland dat we denken het te kunnen permitteren om waardevolle productiemiddelen te vernietigen. Je kunt geen dienstensector in stand houden zonder sterke regionale primaire productiesectoren. Nederland loopt in de wereld voorop qua innovatieve landbouw, GPS-technieken om pleksgewijs kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen worden hier al volop gebruikt. Jammer dat de rest van de wereld nog op de klassieke voet landbouw bedrijft, we prijzen onszelf namelijk uit de markt. Duurzaamheid heeft een prijs, de consumenten gaan alleen voor de laagste prijs per kilo. Bewustwording is essentieel.

 2. Is de beschaving, die bedreigd wordt, wel de moeite van het redden waard?
  Moeten we echt zo nodig hogesnelheidstreinen laten rijden en overal en altijd kunnen telefoneren?
  Moeten we het hele jaar i Europa door tropisch fruit eten ?
  Of diepgevroren vis, die duizenden kilometers verderop is gevangen?
  Vroeger werkten molenaars alleen op dagen dat het hard genoeg waaide om de molen te laten draaien.
  Tegenwoordig moet er 7 dagen per week, 24 uur per dag elektriciteit zijn en gewerkt worden.

Reacties zijn uitgeschakeld.