Dit kun je doen om veroudering tegen te gaan

Ouder worden is een natuurlijk proces, dat we eigenlijk allemaal zo veel mogelijk willen vertragen. Maar hoe je ouder wordt, is voor iedereen anders. Natuurlijk weten we allemaal dat gezond eten, genoeg bewegen en voldoende slaap invloed hebben op je gezondheid. Maar wat kun je nog meer doen om veroudering tegen te gaan? Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu ook dat je woonplaats bepaalt hoe je oud wordt. Woon je in de buurt van de natuur, dan heeft dat veel voordelen voor je gezondheid en je welzijn. En dus ook voor hoe je veroudert. Waarom dat is, leggen we uit

Minder stress om veroudering tegen te gaan

Wonen in de natuur kan leiden tot een gezondere levensstijl en het vermindert stress. De connectie met de natuur zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen en dat heeft indirect invloed op je verouderingsproces. Minder stress kan op zijn beurt gunstig zijn voor het immuunsysteem en het behoud van een gezonde bloeddruk, wat beide van invloed kunnen zijn op hoe we ouder worden.

Lees ook: 5 redenen waarom de natuur een ontspannen en helende werking op ons heeft

Meer bewegen

Meer natuur om je heen kan je ook motiveren om meer te bewegen, wat ook weer bijdraagt aan een gezondere levensstijl en het vertragen van bepaalde aspecten van het ouder worden. Dit helpt natuurlijk ook om veroudering tegen te gaan.

Frisse lucht

Daarnaast kunnen mensen die in de natuur wonen vaak profiteren van een schonere lucht. Je hebt minder last van vervuiling en fijnstof en dat verbetert de longfunctie en kan luchtwegaandoeningen verminderen. En we weten dat een goede ademhaling essentieel is voor je lichaam, vooral naarmate we ouder worden en onze longcapaciteit afneemt.

Sociale contacten

Het wonen in de natuur kan ook sociale voordelen hebben. Gemeenschappen die zich in natuurlijke omgevingen bevinden, hebben vaak een hechtere sociale band en dat heeft een positief effect op onze mentale gezondheid en het gevoel van geluk, wat op zijn beurt weer van invloed kan zijn op hoe we ouder worden en het helpt om veroudering tegen te gaan.

Hoe werd dit onderzocht? 
Van 1986 tot 2006 vond het onderzoek plaats onder 900 mensen in vier steden in de VS. Via satellietbeelden beoordeelde het onderzoeksteam hoe dicht de woonadressen van de deelnemers bij de natuur (parken, bossen etc.) lagen. De onderzoekers koppelden deze gegevens aan bloedmonsters die in het 15e en 20e jaar van de studie waren genomen. Om de biologische leeftijd van de deelnemers vast te stellen, analyseerden de onderzoekers de zogeheten DNA-methylering in hun bloed. DNA-methylering is een algemeen erkende maat voor onze biologische veroudering. En hierbij was er een significant voordeel bij mensen die in groene buurten woonden.

Woon je niet in de natuur, maar wil je wel de positieve effecten ervaren? Dan geven we je vijf handige tips.

1. Maak van de natuur een dagelijkse routine

Integreer de natuur in je dagelijkse routine, zelfs als je in een stedelijke omgeving woont. Breng bijvoorbeeld je lunchpauze door in een nabijgelegen park, maak een wandeling in het bos na het werk of geniet van een ochtendwandeling in de buurt van een meer. Door de natuur een vast onderdeel van je dagelijkse leven te maken, zul je de voordelen ervan op zowel je fysieke als mentale welzijn ervaren.

2. Plan natuuruitjes

Neem de tijd om bewust natuuruitjes te plannen. Zet ze in je agenda en beschouw ze als belangrijke afspraken. Of het nu een wandeling, fietstocht, kampeertrip of een picknick in het park is, het plannen van deze activiteiten zal je motiveren om er daadwerkelijk op uit te gaan en de natuur te verkennen.

3. Vind natuur in je directe omgeving

Je hoeft niet altijd ver te reizen om de natuur op te zoeken. Er zijn waarschijnlijk groene ruimtes, parken, bossen of stranden dicht bij je in de buurt. Ontdek welke natuurlijke plekken toegankelijk zijn en verken ze op regelmatige basis. Het kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

4. Betrek anderen

Nodig vrienden, familieleden of collega’s uit om met je mee te gaan naar de natuur. Samen genieten van buitenactiviteiten kan zorgen voor een versterkte band en plezierige herinneringen. Bovendien kunnen ze je stimuleren om jezelf verantwoordelijk te houden voor je intentie om vaker de natuur op te zoeken.

5. Probeer nieuwe activiteiten

Varieer je buitenactiviteiten om het interessant te houden. Probeer eens iets nieuws, zoals vogels kijken, sterrenkijken, een fotosafari of het verzamelen van wilde bloemen. Het uitproberen van verschillende activiteiten kan je helpen een diepere verbinding met de natuur te ontwikkelen en je waardering voor haar schoonheid te vergroten.

En weet je wat de meest groene stad in Nederland is: Assen. Assen bestaat voor bijna 60 procent van het oppervlak uit groen. Daarmee scoort de provinciehoofdstad ver boven het landelijk gemiddelde van 44 procent. De top drie groenste steden wordt compleet gemaakt door Rijswijk en Delft.

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit kun je doen om veroudering tegen te gaan”

  1. Frisse lucht? In de natuur?
    Nou, ik woon in de natuur en van september tot en met april is de schone lucht hier ver te zoeken, want
    8 maanden per jaar heb ik hinder van houtrook: van ’s morgens vroeg tot 24.00 uur of zelfs nog later.
    Ook zijn er houtinstallaties die dag én nacht branden! Alleen maar luchtvervuiling en enorm veel fijn stof.
    Voor info zie http://www.houtrookvrij.nl

Reacties zijn gesloten.