Deze supermarkt bezorgt verpakkingsvrije boodschappen

Begin dit jaar maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) bekend dat het aantal verpakkingen in de supermarkt in 2025 met 20% omlaag moet. Dat klinkt als een nobel streven, maar Milieu Centraal was niet onder de indruk. “Twintig procent in vijf jaar tijd is helemaal niet zo veel,” zei toenmalig directeur Vera Dalm tegen de NOS. Dat het ook sneller en vooral anders kan, laat de Rotterdamse supermarkt Pieter Pot zien. Hier bestel je online verpakkingsvrije boodschappen, die met de elektrische bakfiets bij je thuis bezorgd worden.

Verpakkingsvrije boodschappen

Dit is hoe het werkt. Pieter Pot koopt alles in bulk in, zonder de tussenkomst van een merk dat het product weer in kleinere verpakkingen stopt. Jij bestelt jouw boodschappen online en kiest in welke herbruikbare glazen statiegeldpot je ze verpakt wil hebben. Je kan uit verschillende maten kiezen. Als de pot leeg is, geef je die bij de volgende bestelling weer mee aan de bezorger, zodat die opnieuw gebruikt kan worden. De bezorger maakt gebruik van een elektrische bakfiets.

Ecovenience

Ecovenience noemen ze dat zelf: makkelijk verpakkingsvrije boodschappen doen. “Wij willen dat het toegankelijk wordt om boodschappen te doen zonder verpakkingen, zonder extra moeite, kosten of tijd. We willen laten zien dat het kan,” zo staat te lezen op de website. Een missie, die wij van harte toejuichen, want volledig plasticloos boodschappen doen, dat valt niet mee en kost vooral heel veel tijd, zo ondervonden wij vorig jaar zelf tijdens onze challenge.

Andere steden

De supermarkt begon in Rotterdam, maar bezorgt inmiddels door het hele land. “Wij zijn op weg naar een volledig plasticvrije keten,” zo stellen oprichters Jouri en Martijn. De belangstelling is zo groot, dat er momenteel helaas wel wachtlijsten bestaan. Voor tijdens het wachten, vind je hier onze tips om zelf alvast minder plastic te gebruiken.

Bovenste foto van Pieter Pot

Heb jij nog tips om verpakkingsvrije boodschappen te doen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

3 gedachten over “Deze supermarkt bezorgt verpakkingsvrije boodschappen”

  1. Dit is super cool! Bedankt Wyke Potjer voor dit goede nieuws! Het maakt mijn maandag helemaal goed!

    Nu maar hopen dat de andere steden snel zullen volgen. Zowel voor opslagruimtes als bezorgers. Hopelijk denken ze ook aan de oudere werkeloze die willen werken.
    Bestellingen per elektrische bakfiets is goed voor de natuur, mensen en dieren. (in mijn ogen))

Reacties zijn gesloten.