Verpakkingsvrije boodschappen thuisbezorgd, zonder extra moeite of geld

Het meeste plastic (zo’n 80%) glipt ons huis via de boodschappen binnen. Dat blijkt uit onderzoek onder onze lezers. Plastic om de komkommer, plastic om de spaghetti en een plastic pot Griekse yoghurt; ik noem maar even wat er nu in mijn eigen (ijs)kast ligt. Als ik naar de markt ga, lukt het me veel beter om plastic te vermijden, maar ik moest even snel naar de gewone supermarkt. Je kunt er bijna niet omheen. Tenzij je boodschappen doet bij een verpakkingsvrije supermarkt. Of nog beter, als de verpakkingsvrije supermarkt naar jou komt. Jouri Schoemaker van Pieter Pot vertelt alles over het thuisbezorgen van verpakkingsvrije boodschappen.
De afgelopen maand regende het mailtjes van mensen die ons vertelden over een verpakkingsvrije supermarkt die thuisbezorgt: Pieter Pot. Natuurlijk hadden we al eerder over Pieter Pot geschreven, maar we hadden nog nooit één van de oprichters geïnterviewd. Dus het was de hoogste tijd om Jouri Schoemaker te vragen hoe hij en Martijn Bijmolt aan deze grote fanclub kwam.

Verpakkingsvrije boodschappen thuisbezorgd 

“Het is een groot avontuur”, vertelt Jouri aan de telefoon. “We leren elke dag heel veel nieuwe dingen, maar nooit hadden we durven hopen dat het zo snel, zo goed zou gaan. In 2015 schoten de fysieke verpakkingsvrije-winkels als paddenstoelen uit de grond, maar een groot aantal ging ook weer snel failliet. Mensen vinden het toch lastig om met eigen potjes en bakjes naar een winkel toe te gaan. Daarom zijn wij in 2019 Pieter Pot gestart. Via onze website bestel je heel gemakkelijk je verpakkingsvrije boodschappen. Je kunt kiezen uit 350 artikelen, die we in een glazen potten thuisbezorgen. Per pot betaal je als klant 2 euro aan statiegeld. De lege potten nemen we bij de bezorging van een nieuwe bestelling weer mee en krijg je het statiegeld als korting op je volgende bestelling.”

Geen extra moeite, tijd of geld

“We richten ons op mensen die wel duurzaam willen leven, maar er niet echt extra moeite voor willen doen. Daar valt de meeste milieuwinst te behalen. Wij vinden het namelijk belangrijker dat we heel veel mensen kunnen helpen om een beetje duurzamer te leven, dan een klein groepje volledig zero-waste. Daarom kost boodschappen doen via Pieter Post geen extra moeite, tijd of geld.”
Hoe kwam je op het idee? “Ik wilde graag ondernemen, maar wel iets doen dat een positieve impact zou hebben. Dus zocht ik naar een probleem waar ik een oplossing voor kon bedenken. Ik had allerlei ideeën, zoals circulaire verpakkingen, een soort PET-fles voor voedsel, maar die vielen net zo snel weer af. Ze waren namelijk gericht op bedrijven en als je zo’n nieuw soort verpakking wilt ontwikkelen en, bijvoorbeeld bij Unilever, wil implementeren, moet je je voorbereiden op een heel lang proces. Als je een bedrijf start dat zich richt op consumenten, gaat alles veel sneller. Je kunt ook constant testen of je idee aanslaat of niet. En als je eenmaal kunt aantonen dat er een consumentenvraag is en je iets groots in handen hebt, kun je via die weg ook weer bij de grote bedrijven aan tafel komen.”

Duurzaam leven gemakkelijk en aantrekkelijk maken

“Daarnaast wilde ik ook iets aantrekkelijks bieden. Duurzame producten die het leven gemakkelijker maken in plaats van moeilijker en duurder. Zoals Tony Chocolonely, die eerlijke, maar vooral ook lekkere chocolade verkoopt. Tesla maakte elektrisch rijden sexy en de Vegetarische Slager maakt producten die duurzaam zijn, maar net zo lekker als vlees.”
Je wist dus dat je je op consumenten wilde richten en hun leven gemakkelijker wilde maken. Kwam je toen meteen op het idee van een verpakkingsvrije supermarkt?
“Nee, we hadden nog drie ideeën. Lokale producten thuisbezorgd, supersnelle bezorging van voedingsmiddelen of verpakkingsvrij. We maakten een flyer en vroegen mensen om een van de drie opties te kiezen. Ze kozen bijna allemaal voor verpakkingsvrij. Dat gingen we dus doen. We openden een webshop, gebruikten de naam Puur Bezorgd en mensen uit Rotterdam konden gaan bestellen. Het werkte, dus gingen we het gewoon doen. We kochten glazen weckpotten bij IKEA, grote hoeveelheden rijst en andere droge producten en een tweedehands bakfiets, en gingen van start.”

Optimistisch, maar ook een beetje naïef

Het was toen 2019. Hoe ging dat?  “We begonnen optimistisch, maar ook een beetje naïef. We hadden geen idee hoelang de operatie van het vullen van de potten tot het langsbrengen door heel Rotterdam zou duren. We leerden terwijl we bezig waren. Aan het einde van de zomer hadden we 300 klanten. Zat al ons spaargeld in het bedrijf en kregen we de businesscase niet kloppend. We moesten groeien. We vroegen advies aan andere ondernemers, rebranden ons als Pieter Pot, deden de bakfiets de deur uit en gingen samenwerken met Post NL Food. Post NL Food levert op een zo duurzaam mogelijke manier boodschappen in circulaire boxen. Ineens konden we heel Nederland bereiken. Eind 2020 haalden we 2,7 miljoen euro op bij investeerders en konden we nog verder opschalen. We hebben nu 20.000 klanten, en 20.000 mensen op de wachtlijst staan. Aan het eind van de zomer denken we ook bij alle mensen op de wachtlijst de boodschappen thuis te bezorgen. En dan gaan we uitbreiden naar België en misschien later naar Duitsland.”

350 verschillende producten

Die wachtlijst is best groot. Hoe komt dat en waar ligt nu jullie grootste uitdaging? “We hebben 350 producten, die we allemaal vullen in cleanrooms. In verband met allergieën en hygiëneregels. Producten mogen namelijk niet met elkaar in contact komen. Na het vullen van een product, moet alles schoongemaakt worden en dan kunnen we weer door naar het volgende product. We kunnen 1 product per dagdeel doen. Dat betekent dat we 350 dagdelen nodig hebben voor ons hele assortiment en door op meerdere locaties te vullen, kunnen we dat versnellen.”
“Daarnaast willen we ook dat alle verpakkingen van onze leveranciers circulair zijn. Dat is nu nog niet bij allemaal zo, maar daar werken we samen aan. Olijfolie kopen we bijvoorbeeld in een verpakking van 1000 liter. De verpakking gaat weer terug naar de leverancier. We laten zien dat het kan en bewegen zo langzaam naar een verpakkingsvrije wereld toe.”

Financiële prikkels helpen bedrijven te veranderen

Wie zijn volgens jou verantwoordelijk voor al dat plastic? “Ik denk de producenten. Het zijn toch de grote partijen, die een verschil kunnen maken. Maar vanuit de overheid is er regelgeving nodig. Financiële prikkels helpen grote bedrijven om te veranderen. Veel consumenten kiezen gewoon voor gemak. Dat zit in onze aard. Daarom combineren wij duurzaamheid én gemak.”

Over de schrijver