Verplaatsbare microwoningen als oplossing voor woningnood

Een maand geleden schreven we al over de verplaatsbare, duurzame woningen op Texel, die ingezet werden om de woningnood op het eiland tegen te gaan. Vrijdag stond in De Volkskrant dat ook de gemeentes Nijkerk en Den Bosch tijdelijke microwoningen hebben neergezet als oplossing voor de woningnood. En daarmee lijkt een heuse trend te ontstaan. Het tiny house als oplossing voor een schrijnend tekort aan betaalbare woningen.

Tiny House als oplossing

Marjolein in t Klein van Tiny House Nederland laat in een reactie hierop dan ook nog maar eens weten dat tiny living iets meer is dan alleen een oplossing voor woningnood. Het is een woonvorm met een duidelijke filosofie. “De tiny house beweging draait om beweegredenen zoals zorgen over de klimaat- en milieuproblematiek en de wens meer in verbinding met elkaar en met de natuur te wonen en te leven.” Ontspullen, minimaliseren en zelf bepalen hoe en waar je woont, al dan niet zelfvoorzienend, spelen daarbij een belangrijke rol. Het motto is niet voor niets: minder huis, méér leven. Oftewel: care less about what you own, care more about how you live.

Wat zijn de wensen van de inwoners?

Marjolein schrijft, dat bouwend Nederland heeft gezien hoe populair tiny houses zijn geworden. “Ze bedachten prefab modellen en zetten die in de markt als dé oplossing voor het nijpend woningtekort.” De toekomstige bewoners worden daarbij niet geraadpleegd. Het advies van Tiny House Nederland is nou juist precies om dat wél te doen. “Klein wonen wordt nu opgepakt vanuit het oogpunt van woningnood en dat vraagstuk moet zeker opgelost worden. Maar vergeet daarbij de wensen en behoeften van de bewoners niet. Hoe willen zij wonen?” Woongrond is kostbaar in Nederland en daar moeten we dan ook zorgvuldig mee omgaan.

Tiny living is een lifestyle keuze

Ook tiny house bewoner Wendy van Leeuwen reageerde al eens op het fenomeen van tiny houses als oplossing voor de woningnood. Begin dit jaar vertelde ze in het KRO-NCRV-programma De Monitor, dat een tiny house in de eerste plaats een lifestyle keuze is. “Het was onze droom om in een klein, zelfvoorzienend en verplaatsbaar huis te wonen,” zegt ze. “Een tiny house is niet alleen betaalbaar, maar vooral ook duurzaam, verplaatsbaar en esthetisch mooi, zonder opsmuk.”

Betaalbaar wonen

Toch lijken de gemeenten nu vooral te blijven hangen op het woord ‘betaalbaar’. Zo schrijft De Monitor, dat in de Woonagenda 2017-2018 van de gemeente Den Bosch is te lezen dat ze microwoningen als geschikte ‘nieuwe woonvorm’ zien voor met name kleine huishoudens. Want de huizen zijn niet alleen klein, maar ook betaalbaar. En daarmee kunnen ze een alternatief zijn voor mensen die op de reguliere woningmarkt geen plek kunnen vinden.

Tijdelijk wonen

Door de woningen als ‘tijdelijk’ te bestempelen hoeft er niet zo lang gewacht te worden op een bestemmingsplan. In Nijkerk mogen de woningen bijvoorbeeld tien jaar blijven staan. Ook in Den Bosch moeten de woningen in 2026 weg, tenzij het bestemmingsplan dus wordt aangepast. En daar zit ‘m meteen de crux.  Want, zo is in de Volkskrant te lezen, niet het bouwen van huizen kost tijd, maar juist de ‘juristerij’: een huis is binnen een jaar gebouwd, maar het bestemmingsplan kost veel meer tijd. De microwoningen uit beide gemeenten zijn verplaatsbaar en dus ergens anders weer op te bouwen, al dan niet tijdelijk.

Tijdelijk is vaak permanent

Tijdelijke woningen om de woningnood tegen te gaan, is overigens geen nieuw fenomeen. Marja Elsinga, hoogleraar woonbeleid en woningmarkt aan de TU Delft, geeft in de Volkskrant als voorbeeld Vogeldorp en Disteldorp in Amsterdam Noord. Deze woningen werden rond 1918 als tijdelijke woningen neergezet om de extreme woningnood van die tijd op te lossen. De woningen staan er nog steeds en zo zijn er legio voorbeelden. “Tijdelijk is vaak permanent,” zo stelt de hoogleraar dan ook.
Het huis in de foto is de Heijmans One, het verplaatsbare huis voor eenpersoons huishoudens, die in Nijkerk staat, maar ook in gemeenten als Breda en Weert. We schreven al eerder over dit tiny house op hetkanWEL
Wat vind jij: zijn de tijdelijke microwoningen een goede oplossing voor het woningtekort? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

10 gedachten over “Verplaatsbare microwoningen als oplossing voor woningnood”

 1. Pingback: Zelfvoorzienend wonen in een mini villa - hetkanWEL

 2. De huidige piekvraag naar woningen is slechts tijdelijk. Dit beantwoorden met beton zoals minister Ollongren en de Neprom graag zien is dus per definitie bouwen voor de problemen van morgen (en kunnen ze weer mooi geld aan verdienen).
  Ook verplaatsbare woningen lost dit probleem niet op. Wat wel helpt is het probleem in de tijd te zien, d.w.z. dynamisch te benaderen.
  Er zijn namelijk meer dan genoeg woningen. Ik ken genoeg oudere Amsterdammers die dol graag hun stad per direct zouden willen verruilen om het hele jaar op hun zeer geliefde campings tussen hun vrienden te mogen wonen. Daarmee komen er duizenden, veel al sociale, woningen in de stad vrij…. Ze wonen driekwart van het jaar er al. Alleen voor de drie maanden van het jaar waarin ze verplicht weg moeten houden ze hun plekje in de stad maar aan…………met alle gevolgen van dien.
  Hen “tijdelijk” toestaan zich te vestigen op hun campings – zeg voor pakweg 30 jaar zou de woningnood per direct oplossen. Nadeel: niemand in de besliskringen kan er grof aan verdienen – dus gebeurt het niet. Alle andere argumenten zijn namelijk zeer makkelijk te weerleggen.

 3. stop met de commercialisering van de TH beweging. Die commerciele giganten met hun 85.000 euro huisjes zijn géén TH geintereseerden. Die denken alleen aan poen, en de luie gemeentes vinden het wel een heeeel gemakkelijke oplossing voor hun ego.

 4. In een tiny house wonen vraagt ook een verandering van leefstijl. Je bent veel meer buiten. Dus moet buiten ook veel meer zijn dan een paar vierkante meter. Door het meteen als betaalbaar neer te zetten, zeg je eigenlijk: als je weinig te besteden hebt, ga dan maar kleiner wonen. Maar zonder die mogelijkheid om buiten veel tijd te besteden, is het eigenlijk het wegstoppen van een groot probleem, nl. de woningmarkt is weer een groot opgeblazen luchtbubbel die weer een keertje leidt tot grote problemen.
  Tiny Houses Beweging heeft gelijk, luister naar wat de mensen willen.!

 5. Een mooi idee, maar is het niet schrijnend te weten dat de huizen/ villa’s in vakantieparken minimaal 4 x zo groot zijn en niet bewoond mogen worden en dat men als echte woning in een huisje wonen moet dat niet groter is dan een flinke caravan???
  Er was een tijd dat we in een pipowagen wilden wonen, maar nergens mochten staan. Ook een prachtig tiny huisje én verplaatsbaar. Nu vreselijk hip.
  Woonarken moesten weg, naar de sloop.
  Wat een verspilling allemaal.
  Het wordt toch steeds gekker in de wereld niet?

 6. Zeker wel aardig bedacht maar dan moeten het wel vooral huurwoningen zijn, zodat niet alleen de rijken die toch al veel
  meer voordeeltjes hebben in het leven, er voor in aanmerking komen! En alsjeblieft geen wagenpark uitzicht. Geef nu eens de autoloze mensen voorrang!!!

 7. Om de woningnood op te lossen kun je ook flats bouwen met woninkjes van 5 bij 10 mtr. Dan kunnen er 100 op 100 m2. Jammer dat er dan nog 2000 m2 nodig is om de gouden kalveren (auto’s) neer te zetten

Reacties zijn gesloten.