Verrassend: kinderen weten wél hoe ze gezond kunnen eten

Gezond Eten Met Plezier. Foto: Bruce Tuten, FlickrOpvallend veel kinderen uit groep 8 van de basisschool kennen het belang van ontbijt, weten wat de Schijf van Vijf is en wat je moet doen als je honger krijgt tussen de maaltijden door. Dit blijkt uit een quickscan die het Voedingscentrum heeft laten uitvoeren. Het centrum is zelf aangenaam verrast door de resultaten.
Lees ook
Voor kinderen: gezonde tussendoortjes zonder troep
Praktische tips voor gezond eten met kinderen
Onderzoek: oerdieet beter dan adviezen Voedingscentrum
Maar liefst 92% van de groep 8-ers weet hoe belangrijk het ontbijt is en een ruime meerderheid weet ook hóe je gezond ontbijt. Meer dan 90% kent de Schijf van Vijf en 70% weet dat je het best een boterham kunt eten als je tussen de hoofdmaaltijden door trek hebt. 763 kinderen die representatief zijn voor de groep 8-ers in Nederland vulden online een enquête in van 20 vragen.
Het goede onderwijsaanbod over voeding is een mogelijke verklaring voor de positieve resultaten. Volgens het Voedingscentrum zijn er duizenden scholen die lespakketten gebruiken die aangeboden worden door bedrijven en maatschappelijke verenigingen (o.a. Albert Heijn en de Hartstichting).
Natuurlijk is weten geen garantie voor ander gedrag (zoals ook volwassenen maar al te goed weten). Scholen kunnen door het goede voorbeeld te geven gezonder eten praktisch oefenen, aldus het Voedingscentrum.
Bron: Voedingscentrum

Over de schrijver