Verrassend: smartphone maakt je socialer

3242330704 61D806B769 Z
Foto: Mr. Thomas, Flickr

Het lijkt asociaal: het nieuws checken op je telefoon als je in de rij staat in de winkel. Het tegendeel is echter waar, beweren wetenschappers van de Universiteit van Michigan. Mensen die hun telefoon gebruiken om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in de wereld, zijn juist socialer en sneller geneigd een praatje te maken in publieke gelegendheden.

De wetenschappers waren zelf ook verrast door de uitkomst van het onderzoek:

“We hadden verwacht dat veelvuldig gebruik van een mobiele telefoon in publieke situaties ervoor zou zorgen dat mensen minder interacties zouden hebben met vreemden. Maar het lezen van het nieuws op je smartphone geeft mensen iets om over te praten met anderen die in dezelfde ruimte zijn,” aldus Scot Campbell, een van de onderzoekers. “Informatie over publieke zaken is relevanter voor een vreemde dan wat je afgelopen weekend deed.”

Overigens is niet alle gebruik van je smartphone even sociaal. Je telefoon gebruiken om in contact te blijven met je eigen vrienden (denk aan sociale media als hyves of gewoon bellen) kan “een eiland mentaliteit” creeëren. Dit gaat wel ten koste gaat van het contact met mensen die in de publieke ruimte aanwezig zijn.

Bron: Livescience

Lees ook

Wat ze je liever niet vertellen over je iPhone

11-jarige jongen regelt voedselwet in Florida

Integratie meest overschatte probleem in Nederland

Over de schrijver

2 gedachten over “Verrassend: smartphone maakt je socialer”

Reacties zijn gesloten.