Drie verrassende toepassingen van zonne-energie

Zonne-energie is cruciaal voor onze energietransitie en uit ons lezersonderzoek werd ook duidelijk dat we er in de komende jaren veel van verwachten. En dat is ook terecht, want zonnestroom kan in 2050 een kwart van onze energiebehoefte voorzien. Hoogste tijd dus om een paar verrassende toepassingen van zonne-energie voor je op een rij te zetten.

1. Flexibele zonnecellen in kleding of doeken

Onderzoekers van Saxion werken aan een heel bijzonder project: TexEnergie. Zij ontwikkelen flexibele zonnecellen, die je kunt verwerken in kleding of textiel. In de stof zitten namelijk garen die energie geleiden. Deze vervoeren de opgewekte stroom van de zonnecellen naar een kleine batterij, zoals een powerbank. Op de powerbank kun je je telefoon of een kleine ijskast aansluiten. Ideaal om te gebruiken bij een hike of kampeertrip.

2. Zonnepanelen die met elkaar praten

Op dit moment gebruiken we zonnecellen om energie op te wekken, maar volgens onderzoekers uit Delft kunnen ze ook worden ingezet als informatiedrager.

Normaal gesproken ontvangen zonnecellen licht en leveren ze elektriciteit op. Zo’n lichtdeeltje heet een foton, een elektrisch geladen deeltje heet een elektron. Zowel een foton als een elektron zijn dragers van energie, maar ze kunnen ook informatiedragers zijn. Het idee van de onderzoekers is dat je deze twee eigenschappen slim kunt combineren. Hierdoor kunnen zonnecellen met elkaar en met andere apparaten communiceren.

Als de zonnecellen worden uitgerust met ingebouwde intelligente, energieopslagcapaciteit en (draad)loze communicatie, kunnen ze bijvoorbeeld geïntegreerd in ramen tegelijk daglicht, koeling en zonwerking van een gebouw reguleren, of een zonnelamp die aangaat als ie het te donker vindt.

3. Geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt (België) en imec werken aan een 13 meter lang en 5 meter hoog geluidscherm met geïntegreerde zonnecellen, om deze op termijn langs autowegen en fietspaden neer te zetten. De onderzoekers doen tests met traditionele zonnepanelen en met flinterdunne, maar ook met flexibele dunnefilmzonnepanelen, die ze op betonnen wanden plaatsen. Daarnaast zijn er ook zonnepanelen, die in een frame worden geschoven. Zo kunnen ze aan beide kanten zonlicht opvangen. Het komende jaar zullen de onderzoekers kijken welk type zonnecellen de meeste energie opwekt, maar natuurlijk ook welke variant het geluid het beste tegenhoudt,.

 

Heb jij nog meer verrassende toepassingen van zonne-energie? Laat het ons weten in een reactie.

Foto: Texenergie Saxion 

Over de schrijver