De droom van elke werknemer; onbeperkt vakantieverlof

Ben je in dienst bij een bedrijf, de overheid of een stichting, dan heb je recht op allerlei soorten verlof. Bijvoorbeeld voor vakantie, om voor een familielid te zorgen, of als er een baby komt.  Dat hebben we in Nederland – als je het vergelijkt met veel andere landen – best goed geregeld, maar er is natuurlijk altijd baas boven baas. In dit blog zetten we voor je op een rij, in welke landen ze bijzondere vormen van verlof hebben en we zijn reuze benieuwd wat jij belangrijk vindt.

Menstruatieverlof

Stel je voor dat je elke maand ongelofelijk veel last van je menstruatie hebt. Je kunt niets anders doen, dan in bed liggen. Klink verschrikkelijk en het overkomt 1 op de 3 vrouwen. Het is dan ook niet gek dat FNV Young & united na onderzoek tot de conclusie kwam dat driekwart van de Nederlanders onder de 35, 1 of 2 dagen per maand menstruatieverlof een goed idee vindt. Zo daalt het ziekteverzuim en wordt de productiviteit van vrouwen uiteindelijk verhoogd, want als je tijdens je menstruatie rust neemt, is de cyclus korter en houd je meer energie over.

Japan heeft het al

In Japan is menstruatieverlof als sinds 1947 volledig ingeburgerd. Vrouwen die er behoefte aan hebben, kunnen er gebruik van maken en een kwart van de vrouwen doet dit ook. Ook in Zuid-Korea, China en India is er menstruatieverlof. In Zambia mogen vrouwen volgens de nationale arbeidswet een dag in de maand vrij nemen, als ze te veel pijn hebben. In Nederland is menstruatieverlof niet geregeld, maar er zijn wel bedrijven die het aanbieden.

En de menopauze dan?

60% van de vrouwen in de overgang zegt dat ze het lastig vinden om te blijven werken. Het kan zelfs leiden tot een burn-out. Volgens het CNV meldt 8% zich regelmatig kortdurend ziek. Misschien is het ook iets om daarover na te denken?

Ouderschapsverlof in Nederland  

Een ander belangrijk verlof, is ouderschapsverlof. Vroeger kreeg je als kersverse ouder precies één dag vrij om je kind bij het gemeentehuis aan te geven. Daarna mocht je direct beschuit met muisjes gaan eten op je werk, maar die tijd is gelukkig voorbij. Vanaf 1 januari 2019 kregen partners 5 werkdagen vrij na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 kwam daar nog eens 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden na de geboorte bij en in augustus 2022 nog eens 9 weken (deels) betaald ouderschapsverlof. Een partner heeft dus nu recht op 15 weken (deels) betaald partnerverlof. Moeders hebben recht op 16 tot 20 weken betaald zwangerschapsverlof en 9 weken ouderschapsverlof. Daarnaast mag je als ouder ook nog 26 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen.

In Scandinavië pakken ze het nog beter aan

In Noorwegen kunnen stellen samen de zorg voor de pasgeboren baby verdelen. Ze kunnen samen kiezen of ze 49 weken betaald of 59 weken voor 80% betaald verlof willen. Het verlof kunnen ze onderling verdelen. In Zweden is het ook goed geregeld. Daar heeft een stel recht op 480 dagen betaald ouderschapsverlof tegen 80% van hu loon na de geboorte van een kind. Daarnaast mogen ouders 25% minder werken tot hun kind 8 jaar oud is. In Denemarken hebben ouders recht op 52 weken betaald ouderschapsverlof. 18 weken zijn daarvan voor de moeder, direct voor en na de bevalling. De rest van de weken kunnen de ouders onderling verdelen.

Onbeperkt vakantieverlof

In Nederland hebben we recht op een minimaal aantal uur vakantieverlof. Hoeveel dagen dat zijn, hangt af van het aantal uren dat je werkt. Stel je werkt 20 uur per week, dan heb je in elk geval recht op 80 uur vakantieverlof. Vergeleken met de Verenigde Staten is dat een goede regeling. Amerikanen hebben maar recht 14 tot 15 vakantiedagen per jaar. Vanuit de overheid zijn er dus regels om je vrije tijd te garanderen. Bedrijven mogen dat niet verlagen, maar wel ophogen. En dat gebeurt ook. Daarnaast experimenteren sommige bedrijven zelfs met een onbeperkt aantal vakantiedagen.
Misschien denk je dat de helft van de mensen er constant met de Noorderzon vandoor gaat, maar niets is minder waar. Verlof gaat in overleg, maar je kunt zelf je tijd indelen en daar gaan mensen heel verstandig mee om. En het werk? Dat geeft juist meer voldoening.

We zijn heel erg benieuwd. Wat vind jij belangrijk? En denk je dat onbeperkt vakantieverlof werkt? Laat het ons weten.

Volgende week spreken we met drie mensen die de daad bij het woord hebben gevoegd en het roer radicaal hebben omgegooid. Wil je niks missen over andere manieren van werken in deze Anders Werken maand bij hetkanWEL? Schrijf je hier dan in voor onze speciale nieuwsbrief (die stopt na een maand automatisch). 

Woensdag 20 april geeft Marieke Jacobs van BetekenisBaan een online masterclass van een uur over het vinden van zinvol werk dat bij jou past. Hoe kom je erachter wat je echt belangrijk vindt in je werk en hoe kan je jouw potentieel het beste benutten. Kijk hier voor meer informatie. 

Over de schrijver

2 gedachten over “De droom van elke werknemer; onbeperkt vakantieverlof”

 1. Als je werk vervullend genoeg is en je put jezelf niet uit, dan heb je helemaal geen behoefte meer aan vakantie. Dan is je werk je lust en je leven. Desalniettemin is het toch goed om af en toe afstand te nemen, en even in een andere omgeving te verkeren.
  Ik heb de zaterdag verklaard tot rustdag (wellicht om de sabbath van mijn Joodse voorouders in ere te herstellen?): een dag waarop ik niet eet, niet werk, geen afspraken inplan, geen mobieltjes of computers gebruik, en in principe alleen maar rust neem. Soms word ik dan toch wel heel actief, maar dan met andere dingen dan waar ik de rest van de week mee bezig ben.

 2. Mantelzorg verlof,
  als er iets gebeurd met degene voor wie je Mantelzorger bent, daar mag wat mij betreft ook aandacht aan besteed worden.
  Het is telkens een puzzel wie wanneer kan.
  Maandagen verlof zou mijn voorstel zijn, (verander de naam) en dat er niet zo vervelend over gedaan wordt.
  De grappen die mannen meestal maken zijn vaak denigrerend en vrouw onvriendelijk.
  Opvoeding en bewustwording, laat mannen maar eens voelen hoe zeer het kan doen, die dagen ..dan piepen ze wel anders!
  Ik wens iedereen een prettige werkplek met inlevende collegae, die oprechte interesse tonen en meehelpen, ondersteunen daar waar nodig.

Reacties zijn gesloten.