Dit bedrijf brengt kruiden op een nieuwe, afvalvrije manier

Kruiden; je koopt ze gedroogd in potjes, vers en gewassen in plastic, afgeknipt en zonder verpakking of in een plastic pot. Aan alles zitten voor- en nadelen. De verpakking heeft te veel plastic, de smaak is niet goed genoeg, of de houdbaarheid laat te wensen over. Een ideale keuze, die was er niet. Tot nu toe. We ontdekten bij hetkanWEL het bedrijf hrbs. en daar willen we je graag meer over vertellen.

Afstand van boer tot bord

Hrbs. levert verse kruiden en mini groente, direct van de kweker in de buurt, in de keuken van restaurants en bedrijven. De afstand van de boer tot je bord is hierdoor minimaal. De kwekers worden geselecteerd op hun werkwijze. Een duurzame productie, respect voor de seizoenen en aandacht voor de plant staat daarbij centraal. Op dit moment werken ze samen met drie kwekers, waarmee ze in heel Nederland kunnen leveren. Van een lokale kweker uit de buurt.

Circulaire trays

De kruiden en groenten groeien in zogenaamde ‘trays’. Deze trays zijn volledig circulair, want na het oogsten van de planten, worden ze gereinigd en kunnen ze opnieuw worden gebruikt. De planten worden opgekweekt bij de kwekerij in deze trays en als ze groot genoeg zijn, met tray en al afgeleverd bij de klant.

Doorgroeien tot het allerlaatste moment

Daar kan de klant de trays in een mooi vormgegeven systeem plaatsen. Dit systeem, of eigenlijk is het een meubel, heeft een slim waterbassin en LED verlichting. Zo kunnen de planten doorgroeien en pas geoogst worden op het allerlaatste moment. Hierdoor zijn de kruiden vers en dat komt de smaak natuurlijk ten goede. Als de planten geoogst zijn, worden de trays weer ingenomen en opnieuw gebruikt. Het idee achter hrbs. is dat er verse, zero-waste en lokaal geproduceerde producten worden geleverd, die ook nog bijdragen aan meer groen in huis, in restaurants of op de werkvloer.

Een abonnementsvorm

Hrbs. werkt met een abonnementsvorm, afgestemd op de grootte van het bedrijf of restaurant. Er zijn verschillende pakketten met een specifiek aantal trays of planten. Je kunt kiezen voor verschillende (seizoens)kruiden en een speciale thee mix. Met de thee mix willen de oprichters bijvoorbeeld het vier uur cup-a-soup moment massaal vervangen door een kop verse kruidenthee, die je dan ook nog zelf kunt oogsten.

Speciaal aanbod voor thuis

Daarnaast zijn ze volop in ontwikkeling. Ze denken na over een biologisch aanbod, over het starten van een eigen urban farm, bij voorkeur waar planten verticaal groeien en internationale uitbreiding. De sky is the limit. Wij hopen alleen dat ze ook snel met een speciaal aanbod voor thuis zullen komen. Het zou voor iedereen de ideale oplossing zijn om altijd verse kruiden in huis te hebben, zonder plastic of verlepte blaadjes in je ijskast. En wie wil er nou niet een kop verse kruidenthee uit eigen tuin, of eigenlijk uit eigen tray.
Meer informatie vind je op www.hrbs.com.

Over de schrijver