Verse salade uit een glazen pot haal je hier uit een automaat

Als we het hebben over eten uit een automaat dan denk je toch al snel aan een kroket, frikandel of kaassoufflé of aan snacks als chocola en chips. Dat kan gezonder, dachten ze in New York. De startup Fresh Bowl heeft daarom drie automaten met verse salade geplaatst bij het metrostation van Fulton Street (vlakbij het World Trade Center). Hier haal je verse salades uit de automaat in een glazen pot, die je vervolgens weer kan recyclen.

Met dit initiatief wil het bedrijf niet alleen gezonde voeding binnen het bereik van zo veel mogelijk mensen brengen, maar ook aandacht vragen voor plastic verpakkingen in de voedingsindustrie. Als je je lege glas terugbrengt naar de automaat, krijg je 2$ korting op je volgende maaltijd. En dat werkt blijkbaar, want na de lancering van de eerste 3 automaten op Fulton Street, zijn er ook op 4 andere plekken op Manhattan automaten neergezet. En de ambitie is groot: het bedrijf wil uiteindelijk maar liefst 100 automaten in de stad plaatsen.

Verse salade uit een pot

Eén van de oprichters van het bedrijf runde al een café waar ze verse salades in een glazen pot serveerde. Samen met haar compagnon wilde ze graag meer mensen bereiken met gezond eten, maar dat zou niet lukken als ze voor veel mensen dure winkelruimtes zouden huren in de stad. Daarom bedachten ze de automaat: die kan je overal neerzetten zonder dat je de torenhoge New Yorkse huurprijzen hoeft te betalen waardoor de salades betaalbaar blijven.

De salades worden elke dag vers gemaakt op basis van de salades die al in het café verkocht werden. Onderop vind je de dressing, daarna volgen ingrediënten als linzen of bonen en bovenop vind je pas de sla. Die blijft op die manier vers en knapperig. Na aanschaf is het een kwestie van even schudden met je glazen pot en je salade is gemengd en klaar om te eten.

Overproductie

Om overproductie te voorkomen, houden ze nauwkeurig bij hoeveel salades er gemiddeld gegeten worden op de verschillende plekken. Op die manier houden ze niet al te veel salades over aan het einde van de dag. De automaten staan trouwens niet alleen op metrostations, maar ook op kantoren en co-working ruimtes. Supermakkelijk: even snel een salade uit de automaat halen voor je lunch terwijl je werkt. Er zijn trouwens ook gezonde ontbijtjes te krijgen uit de automaat.

Zie hier hoe het werkt:

Wat denk jij: is deze salade automaat een goed idee voor in Nederland? Zou jij een salade uit een automaat kopen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

6 gedachten over “Verse salade uit een glazen pot haal je hier uit een automaat”

  1. Ik zou zeker salades uit glazen pot uitproberen. Lekker als lunch! Ik koop wel af en toe van die salades uit de supermarkt, maar die staan mij eigenlijk zeer tegen vanwege de plastic verpakking.

    1. Hoe zou je dat in de praktijk willen doen dan mbt voedselbank. Brengen? En de uitdeeldagen zijn een paar keer per week. Hebben ze nog oude sla. Nee, dan liever TooGoodToGo!

      1. Ik zou salade uit een automaat alleen kopen als het biologisch verbouwd is bij een echte boer uit de regio die daar een eerlijke prijs voor krijgt en mijn geld ook circulair in de regio blijft.

Reacties zijn gesloten.