In deze landen is verspilling van kleding, plastic of voedsel verboden

Europese landen gaan de strijd aan met verspilling. Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland zijn natuurlijk de duurzame koplopers in Europa, maar goed voorbeeld doet volgen. Frankrijk en Engeland verbieden bedrijven om voedsel en kleding weg te gooien en ‘single use’ plastics te verkopen. En het heeft effect.

8.5 miljard minder rietjes

In 2016 besloot Frankrijk als eerste Europese land bij wet om plastic bekers, borden en bestek te verbieden. De wet gaat in 2020 in en dan mogen winkeliers alleen nog producten verkopen van plantaardige materialen, die ook composteerbaar zijn.
Pexels Photo 699797
In Engeland komt er vanaf volgend jaar een verbod op rietjes en oorstokjes. Deze maatregel om kleine producten te verbieden zal een groot effect hebben, want per jaar belanden er 8.5 miljard rietjes in de vuilnisbak.

9 miljard minder plastic tasjes

Engeland gaat al langer de strijd aan met plastic. Het was ook het eerste land dat winkeliers verbood om gratis plastic tasjes aan hun klanten te geven. Het verschil is goed te merken. Onder andere in de Engelse rivieren. In totaal kwamen er 9 miljard tasjes minder in omloop.
Pexels Photo 914930
Nederland volgde het voorbeeld van Engeland in 2016. En ook bij ons was het effect zichtbaar. In 2017 gebruikten we  71 procent minder plastic tasjes. De boodschappentas is gelukkig weer terug van weggeweest.

10 miljoen maaltijden per jaar

In Frankrijk was het schering en inslag: daklozen en mensen in een financieel kwetsbare situatie ‘doken’ midden in de nacht de vuilniscontainer bij supermarkten in, op zoek naar iets te eten. De supermarkten zochten naar oplossingen en zetten de containers achter slot en grendel, maar de overheid besloot anders. Zij vonden dit onnodige verspilling.
Food.waste .1
In 2017 kwam er een wet die supermarkten verbood om eten weg te gooien. De bedrijven werden verplicht om producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aan zitten, te doneren aan voedselbanken en goede doelen. Het gaat in totaal om 35.000 ton per jaar. Omgerekend zijn dit 10 miljoen maaltijden per jaar.
Ook in Nederland is er een uitvoerig plan om voedselverspilling tegen te gaan. In tegenstelling tot de Franse wet is dit plan niet van bovenaf opgelegd, maar tot stand gekomen door de samenwerking van alle partijen in de keten. Het doel is om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen.

Kleding weggooien? No way.

In Europa gooien we jaarlijks 4 miljoen ton kleding weg en elk jaar komt er 5 miljoen ton kleding de winkels in. 17,5 procent hiervan wordt in Frankrijk weggegooid. Na het invoeren van de wet om voedselverspilling tegen te gaan, besloot de Franse regering om modebedrijven ook te verbieden om onverkochte kleding weg te gooien. In 2020 gaat de wet in. De komende twee jaar wordt het hele proces onderzocht en procedures opgesteld.
Pexels Photo 374894
Natuurlijk is het verbieden van het weggooien van plastic, voedsel of kleding een grote vooruitgang tegen verspilling, maar geen oplossing voor het probleem van overconsumptie. Daar helpt alleen heel veel minder kopen, gebruiken en weggooien tegen.
Heb jij zelf voorbeelden van wetten in Europa die verspilling tegen gaan? Of aanvullingen? Laat het ons weten. Dan voegen we ze toe in de blog.

Over de schrijver

8 gedachten over “In deze landen is verspilling van kleding, plastic of voedsel verboden”

  1. Pingback: Hoe ziet onze wereld eruit in 2050? - hetkanWEL

  2. helemaal mee ins dit is dubbel op.
    niet als ze er speciaal bomen voor kweken in eigen land , maar nu zijn alle bomen langs de snelweg gekapt om er pallets van te maken ,, langs de snelweg nb

  3. Op vakantie op Corsica: in de supermarkten alleen maar recyclebare plastic zakjes. Het lijkt er op dat Frankrijk Nederland links en rechts gaat inhalen op het gebied van milieu. Wordt er toch teveel gepolderd in NL?

  4. Het zou de redactie van “het kan wel ” sieren als zij de advertentie van de pelletkachel verwijderen, want dit is één van de grootste vervuilers van ons milieu, zowel door de uitstoot van ultra fijnstof als door de kap en vervoer van bomen(pellets).

    1. Hoi Ger, hetkanWEL heeft geen advertentie van een pelletkachel geplaats. Wel maken we gebruik van google advertenties en dat betekent eigenlijk dat de advertentie die jij ziet door google wordt aangepast op jouw google gedrag. Dus misschien heb je op pelletkachels gezocht op het internet? Zou dat kunnen?

Reacties zijn gesloten.