Zijn Vertical Farms de schooltuinen van de toekomst?

Vertical Farms is een innovatief project met een grote groene ambitie. Ze willen namelijk de schooltuinen van de toekomst worden. Op dit moment zijn schooltuinen nog voornamelijk groene perken en plantsoenen waar kinderen niet zoveel mee hoeven. Als het aan Vertical Farms ligt, worden het landbouwprojecten die in verbinding staan met educatieprogramma’s. Zo kan er volop voedsel worden verbouwd in de stad én leren kinderen waar hun eten vandaan komt. Vertical Farms wordt o.a. gesteund door ontwikkeltraject Amsterdammers – Maak je Stad!

Amsterdammers – Maak je Stad!

Wist je dat Amsterdam door de Europese Commissie is verkozen tot de meest innovatieve stad van Europa? Daarmee versloegen ze zelfs steden als Parijs, Turijn en Wenen! Deze titel is niet alleen een enorme eer, maar er hangt ook een mooie geldprijs van maar liefst €600.000 aan. Deze geldprijs is bedoeld om stadmakers, actieve burgers en sociale ondernemers te helpen om hun projecten te ontwikkelen en Amsterdam innovatiever te maken. In totaal zijn er maar liefst 37 deelnemende initiatieven die allemaal meebouwen aan de stad van de toekomst.

De stad van de toekomst

De Verenigde Naties verwachten dat er in 2050 maar liefst 70% van de wereldbevolking in de stad woont. Doordat steden gaan groeien blijft er steeds minder landbouwgrond over en wordt de transportlijn tussen landbouwgebieden en stadscentra steeds langer. Daardoor wordt de vervuiling binnen steden groter en wordt het steeds lastiger om voldoende voedsel te blijven produceren. Er zijn dus innovatieve oplossingen nodig die het mogelijk maken om midden in de stad voedsel te produceren.Verticaal tuinieren is daar een goed voorbeeld van.

Vertical tuinieren

Vertical Farms
De verticale tuin is al een tijdje in opkomst. Zo kan je op kleine schaal al je eigen mini-verticale tuin kopen bij Ikea en wordt er in allerlei wereldsteden geëxperimenteerd met landbouw middenin de stad. Verticaal tuinieren is een landbouwmethode waarbij planten niet horizontaal op het land groeien, maar in verticale technische constructies die kunstmatig belicht worden en (waar mogelijk) besproeid worden met opgevangen regenwater. Een verticale tuin verbruikt relatief weinig energie, neemt minder ruimte in dan normale landbouwgrond en er komt geen kunstmest en bestrijdingsmiddel bij kijken. Niet zo verwonderlijk dus, dat verticale boerderijen een opmars maken.

Vertical Farms

Vertical Farms heeft de missie om de landbouwgronden van de toekomst te verbinden met de educatieprogramma’s van de toekomst. Hun eerste verticale boerderij kan je vinden in A Lab in Amsterdam Noord. Deze verticale boerderij gebruikt waterpomptechnologie en LED-verlichting om binnen planten en groenten te laten groeien. Uiteindelijk is het plan om vertical farms op en naast scholen te installeren, zodat jongeren er alles kunnen leren over het verbouwen van voedsel, het werken met nieuwe technologieën en actief kunnen meedenken over oplossingen voor hun stad.

Het doel van het project

Vertical Farms2
Het doel van het project is om jongeren te betrekken bij Vertical Farms en met hen in gesprek te gaan. De initiatiefnemers zijn nieuwsgierig hoe jongeren tegen deze manier van voedselproductie aankijken, of het geaccepteerd wordt en of het ze meer bewust maakt van waar hun voedsel vandaan komt. Verder krijgt het onderzoek ook aandacht vanuit de wetenschap op het SciencePark van de UvA. Uiteindelijk hoopt Vertical Farms op een vruchtbare toekomst. Een van hun samenwerkingspartners, BemStudio, heeft hun visie mooi beschreven:
‘Stel je een toekomst voor waar steden zelfvoorzienend zijn in hun voedselproductie. Waar boerderijen vers voedsel verbouwen voor betaalbare prijzen en waar afval en milieuschade beperkt zijn. Waar je voetafdruk kleiner wordt omdat voedseltransport niet langer nodig is. Waar voedsel wordt verbouwd vol smaak en voedingsstoffen. Niet genetisch gemodificeerd, maar van organische zaden die groeien zonder pesticiden.’
Dat lijkt ons wel wat! Wil jij meer weten over Amsterdammers – Maak je Stad! en Vertical Farms? Klik dan hier voor de website en projectpagina.

Verder lezen?

Een tijdje terug interviewden we de mede-initiatiefnemers van de Floating Farm in Rotterdam. Klik op de foto hier onder om daar meer over te lezen.

Floating Farm - Beladon
Floating Farm – Beladon

Over de schrijver

2 gedachten over “Zijn Vertical Farms de schooltuinen van de toekomst?”

  1. Beste Erna, volgens mij is landbouw als zodanig al onnatuurlijk. Maar er is niet genoeg plek voor wildpluk, en de opbrengst daarvan is ook erg laag.
    Als je ín de stad verticaal farmt is er op het land óm de stad meer plek voor ‘natuurlijke’ landbouw – al dan niet biologisch.

Reacties zijn gesloten.