Deze verticale binnenboerderij produceert meer voedsel op minder land

Het is misschien wel één van Nederlands’ meest kenmerkende beelden: een boer op een tractor die langzaam maar zeker z’n akker omploegt. Al dan niet gevolgd door een zwerm hongerige vogels. Volgens Nate Storey, hoofdwetenschapper van het vernieuwende agrarische bedrijf Plenty, is dat plaatje straks achterhaald. Door middel van nieuwe technieken hoopt Storey straks overal ter wereld in staat te zijn om voedsel verticaal en in gesloten ruimtes te verbouwen. Met een verticale binnenboerderij is de landbouw niet alleen bestand tegen klimaatverandering, maar kost het verbouwen van voedsel maar liefst 95% minder water en 99% minder land.

Verticale binnenboerderij

Het idee voor verticale landbouw is afkomstig uit miljoenensteden als New York en Tokyo. In deze steden is de voedselbehoefte groot en de ruimte schaars is. De kosten om verse groente de stad in te krijgen zijn vaak hoog. Hierdoor hebben minder mensen toegang tot vers voedsel. Door leegstaande gebouwen te gebruiken voor het verticaal verbouwen van verschillende gewassen kunnen er toch lokaal groenten worden geproduceerd. Dat bespaart de klant niet alleen geld, maar de wereld ook tonnen aan C02 per jaar. ‘Meer voedsel voor minder’ dus. Precies de slogan waar Plenty een agrarische revolutie mee in gang hoopt te zetten. Door met de boerderijen van de toekomst de lucht in én naar binnen te gaan, kan een verticale binnenboerderij bijna 800 keer meer voedsel per hectare verbouwen dan de huidige agrarische bedrijven.

Drones, robots en ledlampen

Efficiëntie, daar zet het Amerikaanse Plenty volop op in. Niet alleen willen ze het water- en landgebruik terugbrengen tot een fractie van het normale verbruik, ook gebruiken ze kunstmatige intelligentie en robots om de groei van de gewassen te monitoren en processen te verbeteren. De agrarische sector maakt ook nu al veel gebruik van nieuwe technieken als drones en robots om de landbouw beter en makkelijker te maken, maar deze zogenaamde ‘platte boerderijen’ gebruiken nog steeds veel land en water. De nieuwe verticale boerderijen worden – doordat ze zich in gesloten ruimtes bevinden – op ieder vlak nauwgezet gecontroleerd. Er zijn speciale ledlampen die de hangende gewassen voorzien van ‘zonlicht’ en robots die de stand van de zon nabootsen. Kunstmatige intelligentie zorgt er bovendien voor dat alle variabelen van water, temperatuur en licht constant worden geoptimaliseerd om zo nog grotere, betere en sneller gewassen te produceren. 

De boerderij van de toekomst

De boerderijen van Plenty – waarvan het paradepaardje zich in San Francisco bevindt – proberen op alle mogelijke manieren de impact op het klimaat te verkleinen. Zo gebruiken ze geen herbiciden of pesticiden, hergebruiken ze al het water – ze vangen zelfs het verdampte water in de lucht op om terug te geven aan de gewassen – en is alle energie die ze gebruiken duurzaam. Alle verpakkingen zijn bovendien 100% recyclebaar en speciaal ontwikkeld om het voedsel langer vers te houden en zo voedselverspilling tegen te gaan. “De toekomst wordt uitzonderlijk en ik ben er van overtuigd dat de komende jaren de groente- en fruitindustrie alleen maar zal groeien”, aldus Storey. Plannen om nog verder uit te breiden zijn er ook. Het doel is om overal ter wereld verticale binnenboerderijen te openen. “Er kunnen immers nooit genoeg plekken zijn waar beter voedsel met een minder grote impact op het klimaat kunnen worden verbouwd.”

Over de schrijver

0 gedachten over “Deze verticale binnenboerderij produceert meer voedsel op minder land”