Vertrouwen maakt leerlingen sterk bij Energy Challenges

Winnaars Van De Energy Challenges Fryslân Poseren Trots Na Een Spannend Campagneseizoen
Winnaars Van De Energy Challenges Fryslân Poseren Trots Na Een Spannend Campagneseizoen

Het begon ruim drie jaar geleden. Ik woonde in Groningen en ik was op zoek naar een mooie HBO-communicatiestage op het kruispunt van duurzaamheid en communicatie. Toen ik hoorde over het project Energy Challenges was ik skeptisch… Jongeren enthousiast maken op school? Voor energie, duurzaamheid en techniek? Ik zag het niet voor me. Ik kan me niet heugen dat ik vroeger erg warm liep voor opdrachten op school. Mijn andere optie voor een stage – de Social Investments afdeling van Shell in Den Haag – leek toendertijd een stuk interessanter. Ergens hoopte ik wel dat het zou werken, jongeren enthousiast maken voor duurzaamheid. Wat ben ik blij dat ik uiteindelijk toch voor Energy Challenges heb gekozen.

Jongeren achter het stuur

Foto: Energy Challenges
Foto: Energy Challenges
De Energy Challenges daagt jongeren op basis- en voortgezet onderwijs uit om campagne te voeren om school en omgeving te verduurzamen. Door een combinatie van gedrag en techniek worden er forse besparingen behaald zonder bouwkundige investeringen. Enthousiaste jongeren zijn de belangrijkste aanjager van het resultaat. Het campagneseizoen loopt elk schooljaar van januari tot juni. Het start met alle deelnemende leerlingen op een kick-off en het sluit af met een knallende finale. In het filmpje hieronder zie je een sfeerimpressie.

In de tussentijd verzinnen de leerlingen tal van mooie en ludieke acties zoals inzamelingsacties, sponsorlopen, warme-truienweken en een energiepatrouille door de school. Dit leidt tot concrete besparingsresultaten die de leerlingen online realtime kunnen bekijken via de monitoringsapparatuur. De besparingsresultaten zijn echter slechts het topje van de ijsberg.

Presentatie voor Willem-Alexander

Het grootste goed dat ik heb ontdekt tijdens mijn stageperiode is de kracht van vertrouwen. Dit heb ik zelf ervaren door veel verantwoordelijkheid en vertrouwen te krijgen van mijn stagebegeleiders: een presentatie aan koning Willem-Alexander over Energy Challenges, een vrije hand in het opzetten en managen van de communicatie richting deelnemende scholen en een mogelijkheid om als zelfstandige actief te blijven na mijn stageperiode tot aan nu.

Het gaf me enorm veel vertrouwen om meer te durven en meer actie te ondernemen. Ditzelfde principe ligt ten grondslag aan de kracht van de Energy Challenges. De jongeren krijgen de vrije hand en het volste vertrouwen in het opzetten van hun campagnes. Daarnaast komen we regelmatig langs tijdens het campagneseizoen om ze in de spotlights te zetten en hun acties te waarderen. Hierdoor krijgen de jongeren een gevoel dat zeldzaam is op die leeftijd: het gevoel dat je inspanning ertoe doet. Dat jij het verschil maakt! En dat gevoel, dat gaat veel verder dan energiebesparing op school.

Foto: Energy Challenges
Foto: Energy Challenges
Bart Hansma is sinds drie jaar actief voor de Energy Challenges onder meer als communicatiespecialist in Friesland en Arnhem en als aanjager van nieuwe projecten. Daarnaast studeert hij een master ondernemerschap in Amsterdam en is hij actief als ondernemer op andere maatschappelijke thema’s zoals (jeugd)werkloosheid en sociale cohesie. Voor vragen over de Energy Challenges kun je contact met hem opnemen via bart.hansma@energychallenges.nl of 06-34083632.


Over de schrijver