Vervangt de Bug Mac de Big Mac?

Meldiad Flickr
Foto: Meldiad (Flickr)

Vraag iemand naar zijn favoriete snack en kleine kans dat je hoort: gebakken sprinkhaan! Maar waarom willen we eigenlijk geen insecten eten? Zonder dat we het weten, eten we al meer dan een pond insecten per jaar, via jam, brood en ander bewerkt eten. Bovendien is het hoog tijd dat we een alternatief voor vlees vinden, gezien de enorme groei van het aantal mensen op aarde.

Er komt een dag dat een Big Mac 120 euro kost en een Bug Mac 12 euro“, voorspelt Arnold van Huis, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen. Vlees zal dan zo schaars zijn dat de prijs explosief is gestegen. Om dit probleem voor te zijn, experimenteren Van Huis en zijn collega’s met gerechten van de 1200 eetbare insectensoorten die er op aarde zijn. Zo maakten ze al sprinkhanenloempia, chocoladesaus van wormen, en larvenham.

Insecten vormen een goed alternatief voor vlees als bron van proteïnen. Ze hebben een laag vetgehalte, produceren weinig CO2 en zijn in overvloed aanwezig. Wanneer insecten gegeten worden, dragen ze bovendien geen ziektes over die kunnen muteren in een gevaarlijke vorm voor mensen.

Om insecten smakelijker te maken voor een massapubliek, proberen de onderzoekers in Wageningen om ze dezelfde textuur als vlees te geven. Zo hopen ze dat bijvoorbeeld meelwormen op een dag een gangbaar ingrediënt voor pizza zullen zijn.

Lees ook:

Voedsel wordt juist goedkoper

School bestrijdt misdaad met beter eten

Rode M&M’s worden gemaakt van luizen

Over de schrijver

7 gedachten over “Vervangt de Bug Mac de Big Mac?”

  1. Ik geniet regelmatig van gefrituurde arthropoda met knoflooksaus. Schaaldieren en garnalen in het bijzonder zijn toch een beetje de insecten van de oceaan en daar staan we nauwelijks bij stil. Als het mij vraagt, kunnen we in een enkele generatie de omslag van geen naar veel insectengerechten maken. We hebben alleen een tv-chef met het charisma van Jamie Oliver nodig om het hip te maken en een programma met de impact en reikwijdte van klassiekers als Koffietijd om ook Henk en Ingrid aan de stamppot sprinkhaan te krijgen.

Reacties zijn gesloten.