(Gesponsorde partnerblog) Steeds meer huishoudens hebben kunstgras in hun tuin, in plaats van echt gras. Maar dat geldt niet alleen voor particulieren: ook steeds meer sportvelden, zoals hockeyvelden en voetbalvelden, zijn voorzien van kunstgras.
Kunstgras in plaats van grasmatten
Waar sportvelden voorheen veelal uit grasmatten werden gelegd, worden ze tegenwoordig steeds vaker aangelegd met kunstgras. Kunstgras is door technologische ontwikkeling en steeds grotere afname de afgelopen jaren stukken betaalbaarder en “echter” geworden. Kunstgras slijt bovendien aanzienlijk minder snel dan echt gras en is onderhoudsvriendelijk. Bovendien hebben veel soorten kunstgras weinig tot geen nadelige effecten voor sporten wanneer het vriest, en laten ze mos- of onkruidgroei niet toe. Om die en meerdere redenen wordt vaak gekozen voor kunstgras in plaats van graszoden of grasmatten bij het aanleggen van nieuwe sportvelden.
Nadelen zijn er ook. Kunstgras zorgt volgens veel sporters voor grotere verwondingen bij valpartijen bijvoorbeeld. Vooral voetballers ervaren het spel op kunstgras als een compleet andere sport dan op natuurgras.
Ook in particuliere sector meer kunstgras
Mensen hebben het steeds drukker, en besteden gemiddeld dan ook veel minder tijd in de tuin dan tien jaar geleden. De vraag naar namaakgras is de afgelopen jaren dan aan sterk gestegen. De voordelen die door consumenten worden ervaren zijn onderhoudsvrijheid en ordelijkheid. Kunstgras blijft namelijk altijd mooi op kleur en in vorm. Bruine, dorre grasvlakten zijn bij het gebruik van kunstgras de wereld uit. Zelfs hartje winter zorgt kunstgras voor een mooie, natuurlijke look in de tuin. Ook onderhoudsvriendelijkheid is een groot pluspunt. Mensen die veel van huis zijn, een drukke baan hebben of gewoon liever zo min mogelijk in de tuin bezig zijn, kunnen met kunstgras alsnog rekenen op een strak gazon.
Voor consumenten geldt vooral de levendigheid van echt gras al belangrijke reden om níet voor kunstgras te kiezen: op echt gras komen nog eens insecten, vogels en andere levende wezens af. Bij kunstgras bestaat de tuin simpelweg voor een groot deel uit plastic. Dat heeft volgens velen een stuk minder charme.
BSNC, Kiwa en de SGS introduceren duurzaamheidslabel
“De laatste jaren zet de Nederlandse overheid op veel gebieden fors in op duurzaamheid”, stelt BSNC-directeur Ben Moonen. “Dat houdt in dat veel gemeenten binnenkort volledig duurzaam moeten inkopen. Zonder de juiste kennis van duurzaamheid over bepaalde producten, is dat een behoorlijke opgave.” Zodoende is een duurzaamheidslabel voor kunstgras een uitkomst voor zowel aanbieder als afnemer.
Voorjaar 2015 verwacht
Het label voor duurzaam kunstgras wordt volgens Ben Moonen in het voorjaar van 2015 verwacht. Ondertekening van het label gebeurt door Kiwa ISA Sport, BSNC en SGS Intron.