Met een dekentje op de bank, een boek in de hand en een grote mok met een heerlijke verwarmende drank op een gure koude winterdag. Wie wil dat nou niet? Een kopje koffie, thee, warme chocomelk of glühwein werkt dan natuurlijk prima, maar iets anders is voor de verandering ook wel eens fijn. Daarom zetten we 3 verrassende verwarmende dranken voor je op een rij. Dus kruip maar vast onder dat dekentje (de winter is zo slecht nog niet).
Speculaatte
Vroeger kreeg ik ze ook weleens op brood, maar in een mok waarbij de walmende dampen je neus kietelen met hun heerlijke geur zijn ze eigenlijk nog lekkerder: speculaasjes. Ik vind dit recept de hele winter heerlijk om te drinken, maar sommige vinden het echt een decembermaand special. Hij smaakt in ieder geval net zo lekker als hij ruikt en je krijgt er een stevig shotje koffie bij. Dit is het recept voor een Speculaatte:
Dit heb je nodig:
- 2 espressos
- 2 eetlepels maple syrup
- een halve eetlepel melasse
- een theelepel gemalen kaneel
- halve theelepel gemalen gemberpoeder
- een snufje nootmuskaat
- een snufje kruidnagel
- 1,5 kop (plantaardige) melk
- een toef (vegan) slagroom en een verkruimeld speculaasje ter decoratie
Zo maak je hem:
Zet eerst twee espresso’s met je percolator of koffiezetapparaat. Hele sterke koffie is natuurlijk ook goed als je geen espresso thuis kan maken. Of als je niet van sterke koffie houdt zet dan een gewoon een lekker bakkie zoals je het liefste doet. En als je liever geen koffie drinkt dan kun je ook kiezen voor bambu koffie gemaakt van cichorei.
Doe de espresso’s in een pan en zet hem op een middelhoog vuur. Bij de koffie doe je nu alle kruiden die op het lijstje staan: 2 eetlepels maple syrup – en ik weet niet waarom, maar ik vind maple syrup het allerlekkerst omdat hij naar openhaardvuur en bos ruikt – voeg de halve eetlepel melasse toe, een theelepel kaneel, wat gemberpoeder en een snufje gemalen kruidnagel en nootmuskaat.
Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben kruidnagel en nootmuskaat een zeer sterke smaak. Begin dus altijd met een klein snufje, je kan altijd later nog wat toevoegen.
En dit is natuurlijk optioneel, maar wat is een verwarmende drank zonder zo’n heerlijk toef (vegan) slagroom. Vind je gewone slagroom te vet? Probeer dan ook eens vegan slagroom, deze zijn lichter en ze smaken er echt niet minder om. En je kan ze gewoon in de supermarkt kopen.
Doe er nog een verkruimeld speculaasje over en je hebt een heerlijk relax-momentje in een kop gezet. De geur alleen al haalt zoveel herinneringen op dat het al gauw je favoriete drankje wordt.
Spicy Appelsap
Je hebt warme appeltaart met slagroom, appelflappen, appelbeignets, pannenkoeken met appel; maar warme appelsap daar trekken de meeste mensen toch hun wenkbrauwen bij op. Persoonlijk is het een van mijn favorieten. Het is gezond, slank en oh zo lekker, zeker als je er nog wat extra kruiden aan toevoegt. Dan is het net een gebakje in een mok. Dus voor iedereen die het weleens wil proberen, of als je warme appeltaart ook zo lekker vindt. Hier is het recept voor Spicy warme appelsap:
Dit heb je nodig:
- 2 liter appelsap
- 1 sinaasappel
- een stuk gember ter grote van je duim
- 4 kardemompeulen
- 3 kruidnagels
- 4 kaneelstokjes
- een handvol verse cranberries
Zo maak je Spicey Appelsap:
Doe de twee liter appelsap in een pan. Persoonlijk vind ik het het mooiste om troebele appelsap te nemen, dat maakt hem wat rustieker. Maar kies vooral wat jij lekker vindt. Doe hier de sinaasappel gesneden in plakken bij. De gember die je in dunne plakjes snijdt. Maak eerst een inkeping in de kardemompeulen en doe die er ook in, samen met de kruidnagels en kaneelstokjes.
Dit laat je lekker twintig tot dertig minuten pruttelen in de pan met de deksel er half op totdat de appelsap alle smaken van de kruiden heeft opgezogen. Hang vooral ook even je neus boven de pan, want die geur die wil je niet missen.
En goed nieuws voor al onze non-alcoholici: dit drankje is ook een prima vervanger voor de winterharde glühwein.
Biet de winterblues
Dit drankje is supergezond vanwege alle anti-oxidanten uit de bietjes en hij is supersimpel te maken. Zeker als je van de beetje aardachtige smaak van bietjes houdt dan wil je deze absoluut uitproberen tijdens zo’n gure winteravond waar je lekker bij de kachel blijft zitten met een van je favoriete films op.
Dit heb je nodig:
- 3 bietjes,
- 2 dadels,
- 1 theelepel vanille,
- 2 koppen ongezoete plantaardige melk,
- optioneel: een eetlepel maple syrup.
Zo maak je het:
Je kan verse bietjes gebruiken voor dit recept die je vantevoren even stoomt of als je minder tijd hebt kun je ook voorverpakte bietjes kiezen. Doe de twee koppen (plantaardige) melk in een blender, hier doe je de bietjes bij, samen met de ontpitte dadels en de vanille en mixer maar.
Als de textuur lekker smooth is kun je twee dingen doen: je haalt het mengsel nog even door een zeef om eventuele stukjes te verwijderen, maar als je dat juist lekker vindt dan kun je het ook zo in de pan doen. Warm alles op waarbij je voortdurend blijft roeren, doe er een kaneelstokje bij en eventueel nog een lepeltje maple syrup als je meer een zoetekauw bent.
Et voilà, een heerlijk gezond en verwarmend drankje waarbij je niets meer van de koude dagen merkt.
En voor een extra twist, of gewoon voor de echte koffieleuten onder ons: doe er een shot espresso bij en je hebt een latte. Enjoy!
Bonus: een lepelkoekje
Een lepelkoekje, want ja, zo’n drankje moet je natuurlijk wel even roeren voordat je hem aan je lippen zet. Of is dit gewoon ordinair dippen? En ben jij een dubbel dipper? Of een zelfs een triple dipper? Of noem je het soppen waar jij woont? Je kan hem natuurlijk ook zo eten, zonder te soppen als je niet van natte koekjes houdt. Hij ziet er hoe dan ook leuk uit bij je knusse hug-in-a-mug. En dit is hoe je hem maakt:
Dit heb je nodig:
- 40 gr boter,
- 50 gr donkere basterdsuiker,
- ½ gr zout,
- 1 theelepel speculaaskruiden,
- 100 gr zelfrijzend bakmeel,
- 1 à 2 eetlepels (plantaardige) melk.
Zo maak je het:
Roer de boter met de suiker, het zout en de kruiden, net zolang tot hij helemaal zacht is. Voeg dan het langzaam het meel en de lepel melk toe. Net zolang tot alles goed gemengd is en je een stevig deeg hebt. Wikkel het deeg nu in een bijenwasdoek en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Bestrooi je aanrecht met bloem. Haal steeds kleine stukjes uit het deeg en maak daar een lepelvorm van die je platdrukt met je handen. Je kan ook het deeg uitrollen en met een vormpje allemaal lepels eruit steken. Leg je lepels op een bakplaat met bakpapier erop tegen het plakken en laat ze garen in de oven op 175 graden voor zo’n 10 tot 15 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze nog even rusten en genieten maar!
Dat waren ze, drie verwarmende dranken voor de koude dagen. Maak het zo feestelijk als je wilt. Met een schaal koekjes erbij, een kaneelstokje erin en wat kaarsjes aan. Of waar jij blij van wordt. Want zo’n koude winterdag verdient wel een lekker warm ontspanmoment.
Wat is jouw favoriete verwarmende drankje? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Wie weet komen we nog op heerlijke ideeën!
2 gedachten over “3 verwarmende dranken voor de koude dagen”
Wat een heerlijke drankjes zeg. Ik ga ze zeker uitproberen. Maarem appelsap gezond?! De grootste misvatting van de gemiddelde ouder helaas. Maar goed, ik zal het dan ook vooral drinken omdat het lekker is.
Helemaal eens dat warme appelsap een heerlijke winterdrank is. In plaats van 30 minuten pruttelen op het vuur, zet ik de appelsap gewoon 30 sec (!) in de magnetron.
Reacties zijn gesloten.