Verwarming uit, lange onderbroek aan

4216768704 7885E5049A
Foto: Nathan Strang, Flickr

Komt de langverwachte horrorwinter dan toch? Sneeuwstormen en temperaturen onder de -25 C worden nog niet verwacht, maar koud is het wel. Wij hebben een paar tips verzameld om lekker warm te blijven zonder dat de thermostaat en je gasrekening omhoog hoeft.

Houd je lijf warm
De verwarming een graad lager, het huis goed isoleren of een HR-ketel plaatsen: het zijn mooie maatregelen om de gasrekening omlaag te krijgen. Veel efficiënter is het verwarmen van je lichaam. Met thermisch ondergoed bijvoorbeeld. Het menselijk lichaam is doorlopend gemiddeld 37 graden, veel warmer dan de gemiddelde leefruimte. Die temperatuur ligt hoger dan de gemiddelde omgevingstemperatuur, wat ervoor zorgt dat het lichaam warmte afgeeft en afkoelt. Met de juiste kleding kun je die warmteafgifte zoveel mogelijk beperken en zelf warm blijven. Thermische onderkleding zorgt voor een dunne luchtlaag die de lichaamswarmte bij het lichaam houdt. Kies bij voorkeur voor thermische onderkleding van natuurlijke materialen; die blijven langer fris.
Geniet van warme drankjes
Warm je handen en lijf tijdens koude dagen met warme chocolademelk, thee of koffie. Alcohol kun je tijdens koude dagen beter laten staan. Dat zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten uit gaan zetten, waardoor er meer bloed naar het huidoppervlak stroomt. Dit geeft even een warm gevoel, maar koelt het bloed ook af, waardoor je zelf ook kouder wordt.
Organiseer een gezellig avondje thuis
Schiet iedereen thuis na het avondeten direct een eigen kamer in? Organiseer dan eens een gezellige avond. Dit heeft drie voordelen. Je hoeft zo’n avond maar één ruimte te verwarmen, de ruimte verwarmt zichzelf al deels, omdat mensen zelf warmte afgeven én zo’n avond verstevigt de familiebanden. Een dergelijk avondje organiseren met vrienden kan natuurlijk ook.
Gebruik natuurlijke warmte
Gordijnen houden de warmte binnen, maar overdag kunnen ze beter open blijven. Dan krijgt de zon de kans om naar binnen te schijnen. Hoewel het niet vergelijkbaar is met een zomerzonnetje, kan een winterzonnetje een ruimte nog behoorlijk goed opwarmen. Doe de gordijnen wel dicht zodra het donker wordt, dan houd je de ‘gewonnen’ warmte binnen.
Knuffel met kruiken
Water blijft relatief lang warm, zeker als het bewaard wordt in een kruik. Kook water, doe het in een kruik en gebruik de kruik als ministraalkachel. Ook lekker: wikkel de kruik in een oude handdoek of mouw van een trui en gebruik de kruik als bank- of bedkacheltje.
Bronnen: KNMI, Low Tech Magazine, MNN.com, Re-nest.com
Lees ook:
9 tips: goedkoop & warm de winter in
Wetenschappelijk bewezen: we stoken ons dik
De beste aanbieders van groene stroom

1 reactie op “Verwarming uit, lange onderbroek aan”

  1. Heel goed hoor, ik doe nooit anders,mijn verwarming staat altijd zeer laag aan,het hele huis wordt er gelijkmatig door verwarmd, in hoofdzaak voor mijn dieren.Ik slaap op een electrodeken en draag thermo kleding,ik drink groene thee, koffie en chocolademelk.

Reacties zijn uitgeschakeld.