Verzet tegen windmolens in Drenthe en Zuid-Mexico

5503514554 1815B13C97
Wordt Het Drentse Landschap Vervuild Door Windmolens?. Foto: Fred Van Os, Flickr

Er is een opmerkelijke overeenkomst tussen Drenthenaren en Indianen uit Zuid-Mexico: burgers uit beide groepen verzetten zich tegen de komst van windmolens. Ze vinden dat de molens hen opgedrongen worden, terwijl anderen er rijk van worden. Windmolens bedreigen de plaatselijke cultuur en het uitzicht.
Lees ook
Zelf geld verdienen met de wind
Laat de zon voor je werken: zoveel kan jij maandelijks verdienen met zonnepanelen
De beste aanbieders van groene stroom
Drenthenaren vrezen gevolgen voor uitzicht en sociale cohesie
Dagblad Trouw bericht verzet tegen windmolens in Drenthe. In de buurt van Stadskanaal en Nieuw-Buinen moet een windpark van 200 tot mogelijk zelfs 600 MegaWatt gebouwd worden, zo’n 70 tot 200 molens. Omdat de overheid doelstellingen op het gebied van schone energie wil halen, zijn grotere windparken iets waar alleen het rijk over beslist. Lokale overheden hebben geen stem in waar en hoe molens geplaats worden. Lokale boeren zien de molens wel zitten. Voor hen is het een extra inkomstenbron, maar bewoners en lokale politici maken zich zorgen.
Volgens Marieke Holtjer, een van de bestuursleden van actiegroep Storm, is er in de besluitvorming over mensen “heen gewalst”. “Als er niet een paar wakkere bewoners waren geweest, die op tijd zagen dat deze plannen werden ontwikkeld, dan hadden de graafmachines waarschijnlijk nu al in het land gestaan.” Zij maakt zich zorgen over de sociale cohesie in het gebied: “In mijn beleving worden dorpsgemeenschappen uit elkaar getrokken. De lusten en de lasten zijn onevenredig verdeeld.” Vooral de boeren die de molens op hun land laten plaatsen zullen goed verdienen, verwacht Holtjer: “Er wordt al gesproken dat ze voor een windmolen netto per jaar een bedrag van de Balkenende-norm opstrijken. Wat krijgen de bewoners? Niets. Ja, een verpest uitzicht en gezondheidsproblemen door het geluid van die windmolens en door de slagschaduw. Die dingen worden 200 meter hoog, die schaduw van de draaiende wieken zal tot ver in de omtrek voor overlast zorgen.”
Windmolens zijn bedreiging voor Indiase cultuur
Oneworld bericht over soortgelijk verzet tegen windmolens in Zuid-Mexico. In het Istmo gebied van Tehuantepec moet een park verrijzen van 396 MegaWatt. Buitenlandse bedrijven, waaronder het Nederlandse pensioenfonds PGGM, investeren fors. Maar veel indianen zijn tegen. De Indiase leider Bettina Cruz Velásquez vindt net als Marieke Holtjer dat er weinig rekening wordt gehouden met lokale bewoners: “Contracten zijn ons opgedrongen. Maar men heeft nooit rekening willen houden met ons als indianen.” Ook zijn indianen bang dat door de bouw van de molens en het lawaai dat ze produceren ze hun landbouw verliezen: “Terwijl de maïs en bonen de kern zijn van onze cultuur. Daar zijn onze tradities en ceremonies aan verbonden. Als ze je cultuur en gewoonten kapot maken, dan sterf je als indiaanse. Daarom komen in verzet”. Cruz maakt zich ook zorgen over de gevolgen voor de cohesie in de gemeenschap: “De komst van buitenlandse ontwikkelaars heeft indianen onderling tegen elkaar opgezet”.
Investeerders zien geen problemen
Zowel in Zuid-Mexico als in Drenthe wordt er volgens de bouwers en investeerders wel degelijk rekening gehouden met de bewoners. Volgens een woordvoerder van PGGM is de investering in het park in Mexico “uitgebreid overwogen”, wordt er een “constante dialoog” gevoerd en krijgen bewoners een meer dan marktconforme prijs. “Maar onrust bij grote projecten heb je altijd.”
Volgens een woordvoerder van de projectonwikkelaar in Drenthe wordt ook uitgebreid rekening gehouden met de bewoners: “Wij bieden omwonenden aan om obligaties te kopen tegen een aantrekkelijke rente. Verder geven wij korting op de prijs voor de elektriciteit die in de regio wordt opgewekt. Daarnaast zullen de deelnemers aan het project een windfonds oprichten waaruit gemeenschappelijke voorzieningen voor de regio worden gefinancierd.”
Marieke Holtjer is niet onder de indruk: “Wat heb ik aan een paar tientjes als ik de hele dag naar die molens zit te kijken, terwijl intussen die boeren financieel binnenlopen?”
Molens zonder tegenwind
Wie ook gelijk heeft — de investeerders en projectontwikkelaars of de Drentse en Indiase boeren en bewoners — feit is dat het bouwen van windmolens op land veel tegenwind ondervindt. Toch zijn er ook oplossingen die én meer windenergie mogelijk maken én de zorgen van burgers recht doen. hetkanWel berichtte over enkel van die oplossingen:

Bronnen: Trouw, Oneworld

Over de schrijver

4 gedachten over “Verzet tegen windmolens in Drenthe en Zuid-Mexico”

 1. @veendrent,
  Kustbewoners roepen weer "windenergie op zee is een NO GO". Ook bij zonnepanelen wordt gehangeld om subsidies. Windmolens op land is de beste investering per euro voor duurzame energie en dat kan ook door de plaatselijke bevolking, zoals de buren al eerder hebben gedaan. Heet het doeldoos om de tegenstand te vermommen?
  Nadeel van windmolens is dat sommigen die lelijk vinden, hoogspanningsmasten lijkt me nog lelijker, maar wie hoor je daarover? Nogal eenzijdig.

 2. Nederland moet gaan voor windenergie op zee. We moeten een voorloper worden van enegie transitie / distributie voor Europa. Daar liggen de mogelijkheden. Nederland moet een kop positie gaan inemen, innoveren met windenergie op zee. Nu investeren betekent een op lange termijn een vervanging van de teruglopende aardgasopbrengsten. Investeer een gedeelte van aardsgas opbrengsten in windenergie op zee. Windenergie op land is een NO GO. Veel te omslachtig en de vantwoordelijkheid hoort niet lokaal te zijn. En zeker geen subsidies verstreken aan deze doelloze projecten met allerlei nadelen. Je ziet nu dat er een geweldige lobby ontstaat om de subsies binnen te hengelen. De gewone burger wordt hier niet vrolijk, belasting geld vloeit naar particulieren ondernemingen, die onder het mom van duurzame energie geld willen verdienen. Als mensen zelf willen investeren dan in zonnecollectoren. Zorg ervoor dat de investering aktrekbaar is. Zonder veel administratieve rondslomp krijgen de burgers een voordeel. Zo belanden de gelden niet in de zaken van lobbyisten / grote onderneming.

 3. Verantwoord beleggen. Volgens website PGGM " Een van onze kernwaarden is respect voor mens en omgeving". Uit beantwoording van vragen blijkt, dat dit gezien moet worden met een marktconforme invulling. Wie bepaalt die marktconforme invulling? Mensen, die grote bonussen ontvangen, zeggen ook dat dit marktconform is. Een groot bedrag (Balkenende-norm) betalen aan een initiatiefnemer die alleen zijn grond ter beschikking stelt is natuurlijk ook marktconform. Wat is hier nu de invulling van respect voor mens en omgeving? Een fonds, obligaties aandelen de spiegeltjes en kraaltjes.
  Verzet tegen windmolens in Drenthe en Zuid-Mexico.
  Zuid-Mexico lijkt zo ver weg, maar toch zijn er veel overeenkomsten. Respect voor mens en omgeving. Makkelijk neergezet op een website, maar hoe geef je daar nu een invulling aan.
  Deze vraag is natuurlijk aan PGGM gesteld , hier het antwoord:
  Vanuit het project wordt de dialoog met de lokale bevolking
  gecontinueerd en geïntensiveerd. Op constructieve wijze wordt gezocht
  naar mogelijkheden voor een redelijke en werkbare oplossing voor alle
  betrokkenen. Er zijn extra middelen beschikbaar gesteld voor
  versterking van het sociale programma voor de lokale gemeenschap.
  Eigenlijk een hoop woorden met een hoog bla bla gehalte maar wat is nu echt de invulling?
  En wat wordt de invulling in Drenthe ?.
  Lees voor meer informatie het volgende rapport:
  DE PRIJS VAN DE WIND IS HOOG de onvoorziene consequenties van windenergie op land.
  ISBN 9789081952705

Reacties zijn gesloten.