Zo krijg je meer vezels binnen: 6 tips

Eet jij voldoende vezels? Deze voedingsbron is goed voor je spijsvertering en stoelgang, maar het zorgt ook voor minder honger tussen de maaltijden door. Het zorgt voor een verzadigd gevoel. Kortom: vezels zijn hartstikke gezond. Je kunt vezels heel gemakkelijk toevoegen aan je dagelijkse maaltijden. HetkanWEL geeft een paar tips.

De werking van vezels

Vezels zwellen op in je lichaam. Ze zuigen vocht op. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Daarnaast ‘vertragen’ ze de spijsvertering. Je lichaam doet daardoor dus langer over de vertering. Hierdoor krijg je minder snel honger nadat je iets hebt gegeten dat rijk is aan vezels. Daarnaast vermindert deze voedingsbron het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Er bestaan verschillende soorten voedingsvezels, dus het is belangrijk om gevarieerd te eten.

Tips

  1. Kies voor veel groenten. Zorg ervoor dat je een ruimte portie groenvoer maakt bij de warme maaltijd. Daarnaast kun je ook tijdens de lunch, met tussendoortjes en aan het ontbijt extra groenten toevoegen.
  2. Houd je van tussendoortjes? Kies voor stukjes paprika, komkommer of andere groenten. Zo eet je bijna ongemerkt extra veel groenten op een dag.
  3. Eet voldoende fruit. Het liefst drie keer per dag. Voeg het toe aan je ontbijt of eet tussendoor een banaan of appel.
  4. In volkoren producten zitten meer vezels. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
  5. Peulvruchten, zoals kikkererwten, bruine bonen en linzen, zijn vezelrijke voedingsbronnen. Zet peulvruchten in ieder geval één keer per week op het menu.
  6. Eet dagelijks een handje noten of studentenhaver. Combineer dit bijvoorbeeld met het stuk fruit.

We zijn benieuwd of jij voldoende vezels eet en of je tips hebt voor een vezelrijker dieet. Laat het ons weten in een reactie! Dat vinden we leuk. Wil je meer weten over vitamines en mineralen uit voeding halen? We hebben een aantal tips voor je verzameld.

Over de schrijver