Deze groep mensen kocht een eigen natuurgebied vlakbij Wageningen

Een eigen natuurgebied kopen, zodat je er iets bijzonders van kan maken. Een groep burgers uit Wageningen kreeg het voor elkaar. Via crowdfunding wisten ze genoeg geld bij elkaar te verzamelen om 50 hectare natuurgebied te kopen van de provincie Gelderland. Mooi Binnenveld heet het. De werkzaamheden zijn dit najaar begonnen: de sloten worden gedempt, de grond wordt afgeplagd (omdat er te veel fosfaat in zit) en er wordt een veenriviertje gegraven. “Aan het eind van het jaar moet het af zijn,” zegt Rob Janmaat, één van de initiatiefnemers.

Zeven soorten orchideeën

Het natuurgebied ligt tussen de Veluwe, de Wageningse berg en de Grebbeberg. Hierdoor stroomt er ondergronds water naartoe, dat in het lagergelegen gebied naar boven komt. “Door de sloten te dempen, ontstaat er dus een soort moeras met kalkrijk water,” vertelt Rob Janmaat. “Dat zorgt voor bijzondere planten. Zo beheren we al een klein natuurgebied in Veenendaal, dat zich super goed ontwikkelt. Daar groeien nu zeven verschillende soorten orchideeën. Dat verwachten we in de toekomst ook bij Mooi Binnenveld.”

Zeldzame grassoorten en vogels

Mooi Binnenveld is een lang gerekte strook land, dat heel nat en kwetsbaar is. “Je kunt er goed langs fietsen of lopen, maar het is niet de bedoeling dat je er zomaar doorheen banjert met je regenlaarzen aan. Zo komen er veel zeldzame grassoorten te staan en zal je er vogels vinden zoals de watersnip en de kemphaan.” Wel zal de Vereniging Mooi Binnenveld af en toe een rondleiding organiseren door het gebied, bedoeld voor de mensen die het natuurgebied via de crowdfundingsactie hebben gefinancierd.

Natuurgebied
Ontwerp Mooi Binnenland Natuurgebied

Natuurgebied te koop

Toen de provincie het natuurgebied te koop aanbood, waren er drie geïnteresseerde partijen. Staatsbosbeheer, de boeren van de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden en een groep burgers, die elkaar kenden vanuit de Vereniging Mooi Wageningen. “Onze zorg was dat het vrij gangbare natuur zou worden,” zegt Janmaat. “We hebben toen de Stichting Mooi Vinnenveld opgericht en zijn met de twee andere partijen om tafel gaan zitten om een plan te maken. Uiteindelijk heeft Staatsbosbeheer straks 180 ha, de boeren hebben 50 ha. en wij hebben ook 50 ha.”

Betrokken bij natuur in je eigen omgeving

“We zijn anderhalf jaar bezig geweest om het natuurgebied te kopen. De gedachte was, dat het goed is als mensen direct betrokken zijn bij de natuur in hun eigen omgeving. Daarom begonnen we met het benaderen van bewoners die dichtbij het gebied wonen. In totaal hebben 250 mensen een certificaat van 1.000 euro gekocht, waarmee ze 1.000 m2 van het natuurgebied hebben gefinancierd.”

Natuurgebied
Koning Bezoekt Mooi Binnenveld

Je eigen stukje natuur voor 2 euro per week

Dat lijkt veel geld, zeker als je bedenkt dat je niet eens zomaar door je ‘eigen stukje natuur’ mag banjeren. Maar je kan het bedrag ook in termijnen betalen, verspreid over vijf jaar. “Als je per jaar 200 euro betaalt en je geeft het bij de belastingen op als gift, kost het je netto maar 100 euro. Dat is minder dan 2 euro per week, oftewel één biertje.” Als je het zo bekijkt, is het ineens heel behapbaar om je eigen stukje natuur te kopen. “We hebben nu zelfs mensen op een reservelijst staan. Dat is echt een luxepositie.”

Het moet even op gang komen

Vraag is hoe het natuurgebied er aan het einde van dit jaar uitziet, als alles ‘af’ is. “In het begin is dat pijnlijk,” zegt Janmaat. “In december kijken we nog tegen percelen aan die bruin zien, maar dat groeit volgend jaar vol. Na 3 of 4 jaar is het helemaal dekkend. We helpen de natuur wel een handje, maar de echte ontwikkeling duurt een paar jaar. Het moet even op gang komen voordat de rietlanden met vogels en modderkruipers er zijn.”

Natuurgebied

Goed voorbeeld doet volgen

Inmiddels is de Stichting al benaderd door mensen uit Utrecht, die een soortgelijk initiatief willen starten. “Het verschilt natuurlijk per situatie hoe je dat het beste kan aanpakken. Maar je hebt hoe dan ook een lange adem nodig. Het is niet allemaal van vandaag op morgen te realiseren. Met crowdfunding helpt het ook echt om geduld te hebben: mensen moeten wennen aan het idee dat ze ergens 1.000 euro voor over moeten hebben.”

Zou jij je eigen beschermde natuurgebied willen kopen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto’s: Stichting Mooi Binnenveld

Over de schrijver

31 gedachten over “Deze groep mensen kocht een eigen natuurgebied vlakbij Wageningen”

  1. Ja! Ik zou graag deelnemen!!!!
    Ik verlang er naar om de aarde en natuur te steunen op een praktische effectieve en direct zichtbare manier!

  2. Ik ben wel geïnteresseerd in deelname. Woon zelf in zuid – holland.Het zou fijn zijn als daar wat meer natuur zou blijven of komen. Maar ergens anders mag ook.

Reacties zijn gesloten.