“Via rechter klimaatbeleid afdwingen is laatste democratische optie”

Marjanminnesma95
Marjan Minnesma. Foto: Joop

Als de overheid geen maatregelen neemt tegen de CO2 uitstoot, is de enige overgebleven democratische weg, de stap naar de rechter. Dit betoogt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, op Joop.nl. Hier een aantal typerende citaten uit haar opiniestuk.
“Burgers zijn inmiddels begonnen. Er zijn honderden lokale energie coöperaties en er liggen vele tienduizenden zonnepanelen op de daken. Zij willen meer actie, ook van de overheid, om hen te helpen met versnellen, oa door salderen op afstand mogelijk te maken. Ook vele bedrijven in Nederland zijn koplopers op duurzaamheid­gebied, van Unilever en DSM tot vele kleine duurzame bedrijven en duizenden ZZP’ers. Ook zij geven aan dat voor een echte versnelling de overheid onontbeerlijk is.”
2 Tibchris Flickr(Advertentie)
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen, van leveranciers uit je eigen regio
“Uiteindelijk is de grote gezamenlijke inspanning die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen alleen mogelijk als ook de overheid een grote transitie inzet. Niet pappen en nathouden zonder budget, maar een enorme inspanning is nodig om versneld over te gaan op een duurzame energievoorziening met enorme CO2 reducties.”
“Actieorganisatie Urgenda heeft de overheid een brief gestuurd. Die ligt nu bij alle Ministers en vraagt de overheid om in 2020 veertig procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Het zou zo maar kunnen dat de heren Rutte en Samsom niet terug willen naar de keukentafel om hun regeerakkoord open te breken en veertig procent CO2 reductie in 2020 op te nemen in het regeerakkoord. Toch is dat wel wat nodig is. Als de Staat dit niet wil doen, dan zien we nog maar één democratische weg voor ons, die zo’n rigoureuze transitie kan bewerkstelligen en dat is de gang naar de rechter. Niet omdat we in gevecht willen. En ook niet omdat we een schadevergoeding willen eisen (dat zullen de generaties na ons wel doen). Maar omdat we de rechter objectief willen laten kijken naar alle feiten die op tafel liggen.”
Lees het hele artikel op Joop.nl

Over de schrijver

1 gedachte over ““Via rechter klimaatbeleid afdwingen is laatste democratische optie””

Reacties zijn gesloten.