Vibrerende blokjes maken windenergie zonder slachtoffers

Wetenschappers van de Amerikaanse Cornell Universiteit maken met vibrerende blokjes elektriciteit uit de wind. De windblokjes zijn ontwikkeld als alternatief voor windmolens, omdat deze teveel lawaai maken en gevaarlijk zijn voor vogels en vleermuizen. De blokjes zetten met behulp van piëzo-elektrische cellen de beweging van de blokjes om in elektriciteit. Dat gebeurt zelfs al bij een lichte bries. De New York Times liet er een mooie video over maken.
De windblokjes zijn goedkoop en kunnen makkelijk in stedelijke omgevingen ingezet worden, bijvoorbeeld op daken van huizen. Hier zie je de windblokjes in actie:

De windblokjes zijn onderdeel van een studentenproject. Het is dus nog maar de vraag of er ooit een product op de markt zal komen. Dit soort projecten tonen echter wel aan dat er nog veel mogelijkheden zijn om schone energiebronnen breed in te zetten.
Bron: Trendhunter, Inhabitat
Lees ook
De beste aanbieders van groene stroom
Windstengels moeten slagen waar windmolens falen
Groene stroom wint sterk aan populariteit
Groene stroom wint sterk aan populariteit

Over de schrijver

4 gedachten over “Vibrerende blokjes maken windenergie zonder slachtoffers”

  1. Grote windmolens zijn al optimaal. Qua kostprijs, conversie efficiency en onderhouds kosten zeker.
    Qua geluid kan eer nog wel wat verbetert worden, maar ook dat is al minimaal.
    Het bovenste filmpje is gewoon misleidend. Ze liegen dat geluid van windmolens een probleem is, dat is het niet, als je ze niet in een woonwijk zet. De koelkast in huis maakt meer lawaai dan een windmolen op een paar honderd meter afstand.
    De blokjes in deze originele wind omzetter trillen, dus veroorzaken ze zelf ook op 2 manieren geluid, door het trillen zelf, en door de sterk variërende wervelingen. Vergelijk dit soort dingen met het geluid van populieren. Brabanders weten dat dat geluid aanzienlijk is. Per opgewekte kWh maakt dit ontwerp veel meer lawaai dan een gewone windmolen.
    Bij zo'n echte windmolen snijdt de wiek aerodynamisch optimaal door de wind, net als een vliegtuig vleugel. Daarbij veroorzaakt de wiek zo weinig mogelijk onnodige wervelingen en geluid.
    Frisse wind, windmolens zelf zijn niet het probleem, ze kunnen best op details nog betere, maar ze zijn al lang optimaal genoeg om iedereen van duurzame energie te voorzien.
    Het probleem in Nederland zit in de rijksbelangen in fossiele energie. En natuurclubs die daar graag aan meewerken.
    In de rest van de wereld wordt er al sinds 2009 meer windpark vermogen dan fossiel opwekvermogen, centrales gebouwd. Belangen van de fossiele wereld en de volgelingen daarvan, die zijn het probleem.
    Natuur en windparken gaat heel goed samen. Niet overal, maar als je windparken mooi ontwerpt, kan de natuur in Nederland daar sterker door worden. En onze samenleving een stuk duurzamer dan nu. Burgers hebben dan veel goedkopere energie. scheelt ca 16.000 EUR in 20 jaar, per gezin
    http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2012/01/ini

  2. 1. Nergens wordt aannemenlijk gemaakt dat dit kunstwerk netto ook energie levert, bij kleine windmolens is aangetoond, dat een negatief rendement (heel) waarschijnlijk is.
    2. Natuurlijk zijn de huidige windmolens niet "volmaakt" en ook nooit worden, mede door de huidige grote materiaalvraag. Hier ligt steeds de nadruk op lawaai, zelfs "teveel" en in de kop de nadruk op "slachtoffers" .
    "Wij zien windmolens als een belangrijke kans op schone energie" dat wordt dan heel goed verhuld.

Reacties zijn gesloten.