Video: 12-jarige uitvinder wijst de weg naar een groene revolutie

Je bent nooit te jong om een geniale oplossing voor de groene economie te bedenken. Dat bewijst de 12-jarige Billy Schopf met zijn uitvinding, een windenergie generator voor auto’s, die ook ‘s nachts werkt en als er weinig wind staat.

Billy bedacht zijn idee tijdens een speciaal programma voor jongeren op het wetenschappelijke Da Vinci Centrum in Allentown (VS). Samen met de vice-voorzitter van het centrum, Frank Schweighardt, heeft hij nu patent aangevraagd op zijn uitvinding.

Billy: “Er wordt gewerkt aan een nieuw concept om auto’s op zonnepanelen te laten rijden. En ik dacht: maar hoe laad je de accu dan ‘s nachts op? Toen kwam ik hier op het centrum en zag een windmolen.” Samen met Dr. Frank Schweighardt maakte Billy vervolgens schetsen van een windmolen in een auto die de zonne-energie accu ‘s nachts oplaadt.

Terwijl hij zijn windmolen-concept verder uitwerkte, kwam Billy op het geweldige idee om een circulerende vloeistof op de bladen van de windmolen te plaatsen die verandert in dikte wanneer deze geschud wordt. Zo’n vloeistof wordt ‘thixotropisch’ genoemd en een goed voorbeeld is ketchup: dat moet eerst geschud worden voordat het uit de fles loopt.

Wat Billy’s uitvinding zo interessant maakt, is zowel de mogelijkheid om dag en nacht energie op te wekken als de mogelijkheid om energie op te wekken bij elke windsnelheid. Hij ontving dan ook al diverse onderscheidingen en eervolle vermeldingen voor zijn uitvinding. Officials van de regering-Obama hebben zelfs al interesse getoond. De 12-jarige Billy zou dus wel eens een revolutie in de auto-industrie in gang kunnen hebben gezet.

Billy Schopf: “Dit is fantastisch. Ik heb dit altijd willen doen, omdat ik niet wil dat fossiele brandstoffen helemaal worden opgebruikt, en ik houd ook niet van hybride auto’s, omdat die nog steeds fossiele brandstoffen gebruiken.

Over de schrijver

18 gedachten over “Video: 12-jarige uitvinder wijst de weg naar een groene revolutie”

 1. het is sowieso apart, mensen gaan aan zonnepanelen denken terwijl ze niet aan wind denken als een auto op zonnepanelen 30 tot 100 kan rijden kan zo'n auto met de windsnelheid toch ook stroom opvangen.. paar gaten in de auto, aerodynamisch, nieuwe revolutie.. beetje doordenken..

 2. @cach: nou geloof maar niet dat dat eerder gebeurd is. Alle oliebedrijven en olieproducerende landen bij elkaar hebben niet genoeg macht om een revolutionaire uitvinding tegen te houden. De werkelijkheid is dat dit soort uitvindingen (neem zonnecellen) met kleine stapjes gaan en eerst zijn ze te duur om te kunnen concurreren.
  Ik werk zelf in de research van een printerbedrijf (Océ) en e-readers zouden een bedreiging voor de printmarkt kunnen zijn. Maar denk je dat wij daar iets tegen zouden kunnen doen? Vergeet het maar. Gewilde ontwikkelingen houdt niemand tegen.
  In lades weggestopte uitvindingen zijn fantasieën van complottheoriegelovers.

  En ja, die wedstrijden zijn reclame-acties maar intussen stimuleren ze wel de ontwikkeling van zuinige auto's. Heb je die "auto's" gezien, trouwens? Daarmee wil je echt de snelweg niet op. Evengoed wel een prestatie: 3000km op een litertje benzine.

  Maar, over reclame gesproken, waarom stimuleren energiebedrijven het zuinig omgaan met energie? Zijn ze dat verplicht ofzo? Als ik energieleverancier was zou ik terrasverwarmers cadeau doen bij een abonnement.

 3. @Kees Groenenberg: omdat dit al eens eerder gebeurt is. Was volgens mij met de auto die op zeewater (geloof ik) zou rijden.
  De wedstrijden die shell organiseert zijn meer reclame-acties voor hun maar dat is mijn persoonlijke mening, zou wel mooi zijn natuurlijk als je auto 1 op 3000 zou rijden of helemaal geen fossiele brandstof nodig heeft.

Reacties zijn gesloten.