Video: ‘Bezuinigingen kabinet leiden tot troep en hondepoep in natuur’

458616684 95157D20D8
Foto: Everjean, Flickr

Natuurorganisaties waarschuwen dat de bezuinigen op natuurbeleid in Nederland door kabinet Rutte 1 zullen leiden tot verommeling van de natuur. Poepende honden, motoren die dwars door natuurgebieden scheuren en groeiende hoeveelheden zwerfafval zijn de toekomst voor de Nederlandse natuur, aldus een filmpje van het Noord Hollands Landschap

Actie filmpje van Landschap Noord-Holland

Natuurorganisaties in actie tegen bezuinigingen

Kabinet Rutte 1 bezuinigt fors op natuurbeleid. De komende jaren is de helft minder geld beschikbaar. Natuurorganisaties komen hier tegen in actie met een nieuwe coalitie: Hart voor de Natuur. Organisaties als Natuurmonumenten, Staatbosbeheer en Milieudefensie zijn hierin verenigd. Gisteren trok een publieksactie op 150 verschillende locaties in Nederland 40.000 bezoekers.

De natuurorganisaties maken zich met name zorgen over de investeringen in de “ecologische hoofdstructuur”. Dit is een netwerk van natuurgebieden in Nederland. Door “verbindingzones”, bijvoorbeeld ecoducten over snelwegen, krijgen dieren en planten meer ruimte om te groeien en te bloeien. Investeringen in deze zones zijn echter kostbaar en moeten volgens het kabinet worden stopgezet.

Hart voor de Natuur waarschuwt dat als de maatregelen doorgaan “de kwaliteit van veel natuurgebieden achteruit zal gaan”. Niet alleen dieren hebben hier last van, ook mensen: “Doordat er veel minder geld aan beheer en toezicht kan worden besteed zullen veel terreinen niet meer toegankelijk zijn.”

Slimmer bezuinigen goed voor natuur én economie

De coalitie Hart voor Natuur pleit voor slimmere bezuinigingen. Niet rigoreus schrappen van alle verbindingszones, maar bijvoorbeeld alleen de belangrijkste knelpunten aanpakken. De afgelopen jaren is er al fors geïnvesteerd in de ecologische hoofdstructuur. Als de knelpunten wel opgelost worden, zullen eerdere investeringen geen weggegooid geld zijn.

Hart voor de Natuur wijst er ook op dat natuur economische waarde heeft, bijvoorbeeld voor recreatie en ontspanning. Door slimme bezuinigingen kunnen de economische én ecologische waarde van natuur beter in stand worden gehouden.

Bronnen:  Hart voor de Natuur, Trouw

Lees ook

Over de schrijver

2 gedachten over “Video: ‘Bezuinigingen kabinet leiden tot troep en hondepoep in natuur’”

  1. Enter your comments here…Bezuinigingen zijn jammer genoeg nodig.Ook op de natuur,maar dan wel op dikbetaalde directeuren,managers en ander gespuis dat veel verdiend en onzinnige plannen bedenkt.Kijk maar eens wat staatsbosbeheer kost en wat de kostenposten zijn.Dan wil ik het nog niet hebben over hun natuuronvriendelijke plannen.Ik zie dagelijks om mij heen wat dit soort organisaties met mijn zuurverdiend belastinggeld doet.Halveer de werknemers en salarissen van de top,stop onzinnge plannen(oostvaardersplassen etc) en de natuur komt niets te kort

  2. "Hart voor de Natuur wijst er ook op dat natuur economische waarde heeft, bijvoorbeeld voor recreatie en ontspanning. Door slimme bezuinigingen kunnen de economische én ecologische waarde van natuur beter in stand worden gehouden."
    Uit mijn hart gegrepen.

Reacties zijn gesloten.