Video: Duurzaam Bedrijf in Beeld – De Dakdokters

Dakdokters2 E12990639645081Voor Duurzaam Bedrijf in Beeld ging de redactie op bezoek bij De Dakdokters, een bedrijf dat zich bezighoudt met het gezond maken van daken. Dit doen ze door de daken ‘groen’ te maken. Een groen dak draagt bij aan de verkoeling van een huis en op grote schaal toegepast ook op de stad. Er zijn drie methodes om een dak gezond te maken:

1. Het dak volledig beplanten met Sedum (vetplantjes) of kruiden. Het grote voordeel van Sedum is dat het onderhoudsarm is. Daarnaast worden de plantjes op zo’n manier geplant dat onkruid geen kans maakt, regenwater wordt gebufferd en voorkomt overstromingen bij pieken.
2. Kiezen om de kruiden of sedum te combineren met een woongedeelte in de vorm daktuin of dakterras. Hiermee ontstaat naast een groen gedeelte ook een mooi ontworpen leefomgeving op een dak. Bij deze optie kan men kiezen voor een dakterras op maat of de Kant-en-Klare daktuin. Het vernieuwde daklandschap wordt het leefniveau van de toekomst boven de stad.
3. Kiezen voor een C2C dak belegging, in de vorm van hergebruikt kunstgras. Het kunstgras wordt afgevuld met olivijn (als vervanging van zand), dit neemt CO2 op uit de atmosfeer. Men kan kiezen om dit kunstgras als dak belegging te nemen of als ondergrond voor Sedum of kruiden. Door de lichte uitvoering is het zeer geschikt op loodsen en daken van woonboten.

Alle drie deze bovenstaande opties zijn te combineren met zonnepanelen. Rendement van zonnepanelen gaat naar beneden als ze heel warm worden. Op een gemiddeld dak kan de temperatuur al snel oplopen tot 80 graden. Omdat een groen dak verkoelt kan hiermee de temperatuur op een dak worden verlaagd. Daardoor zullen de zonnepanelen optimaal werken.

De gemeente Amsterdam staat net als wij achter de initiatieven van De Dakdokters. Dat blijkt uit de ‘groen’- subsidie die in heel Amsterdam beschikbaar is. De Dakdokters zijn veel in de omgeving van Amsterdam actief maar, maar de hele randstad voorziet zo langzamerhand in subsidies. Een vestiging van de Dakdokters in Utrecht en Den Haag is al in voorbereiding..

We spraken met Dakdokter Matthijs Boudrez, het onderstaande filmpje geeft een samenvatting van het gesprek weer.