Vier optimistische trends voor 2012

Foto: Sterlic, Flickr

Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas worden mensen in 2012 groenmoe en is milieu als thema ‘uit’. Maar dat betekent niet dat we het het einde gaan beleven van ‘duurzaamheid’ als belangrijke trend. Het heet in 2012 alleen ‘eco’. Dat blijkt uit een blik op de trendvoorspellingen voor het komende jaar van SecondSight, Trendwatching en Adjiedj Bakas.

Ook in 2012 zullen bewuste consumenten van zich doen spreken. Vier trends die het nieuwe gezicht van duurzaamheid onthullen:

1. Onze nieuwe grote liefde: klein en lokaal
We zoeken naar echte producten die met liefde gemaakt worden. Persoonlijke aandacht is hierbij een sleutelwoord. Weten waar je product vandaan komt, wie het heeft gemaakt en de verbondenheid van die persoon met het product. Ambachtelijk koken zal toenemen, bij voorkeur met streekingrediënten. We gaan minder uit eten, al zijn we nog wel te vinden in creatieve restaurants met kwalitatief goed eten en een plezierige ambiance. Daar willen we de portemonnee nog wel voor trekken.

Onze liefde voor lokaal gaat zelfs zo ver dat we in onze eigen gemeenschap, in bijvoorbeeld transition towns, proberen om zelf voor ons voedsel en energie te zorgen. Of dit nu realistisch is of niet.

2. Ecomode: natuur als grote inspiratiebron en meer (nep)bont
De natuur blijft een grote inspiratiebron voor de zomercollecties en we zien ook veel invloeden uit het Verre Oosten en Afrika. Afrikaanse en dierenprints (zoals slangen, luipaard, zebra), maar ook dierenafbeeldingen zelf doen het goed in 2012. Net als bij eten zien we in mode dus ook de verbondenheid van mens en natuur terug. Deze ecostijl zien we in ‘dierlijke’ materialen als wol, (nep)bont en technieken uit grootmoeders tijd (breien en haken).

3. ECO-Cycology en recommerce
In 2012 zullen steeds meer bedrijven al hun producten terugnemen voor recycling, al dan niet gedwongen door nieuwe regelgeving. En ze hergebruiken die weer op verantwoorde en innovatieve wijze. Voor slimme consumenten is inruilen dan ook het nieuwe kopen. Ook via online platforms en mobiele marktplaatsen is shoppen ecologisch en voordelig.

4. De opkomst van idle sourcing
Problemen oplossen door de massa in te schakelen is niet nieuw, maar in 2012 zullen we steeds meer crowd sourcing innovaties zien die nauwelijks inspanning van de massa vragen. Dat is een interessante kans voor marketeers om in te spelen op een breed levende consumentenbehoefte. Volgens Mark Woerde, auteur van het book ‘How advertizing will heal your business’, zegt maar liefst 74% van de consumenten dat hun leven zin heeft wanneer zij in staat zijn anderen te helpen.

Bedrijven zullen dan ook met innovaties komen waarmee consumenten snel en simpel meer zin aan hun leven kunnen geven. Denk aan een frisdrankfabrikant die een afval-spot service begint: consumenten die rondslingerend zwerfafval zien, kunnen hiervan een foto via hun mobiel sturen, en het frisdrankmerk zorgt dat de plek schoon wordt gemaakt.

Bronnen: Trendwatching.com, Bakas.nl en SecondSight.nl

Lees ook:

3 doorbraken maken zonne-energie nog goedkoper

De waarheid over zonne-energie verborgen gehouden voor het grote publiek

Lachen maakt echt gezond. 4 tips

Over de schrijver

3 reacties op “Vier optimistische trends voor 2012”

    1. Bont is hartstikke groen. Is een natuurlijk product, gaat een leven lang mee en is uiteindelijk ook nog volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het heerlijk zacht en heel mooi. Alleen natuurlijk uit landen waar dierenwelzijnsregels zijn! Vlees is ook luxe. Zie geen enkel verschil!

Reacties zijn uitgeschakeld.