Vier redenen om te puzzelen

Een paar jaar geleden ontstond de trend van ‘kleurboeken voor volwassenen’: om het hoofd leeg te maken en tot rust te komen. In 2018 komt er naast het kleuren ook puzzelen voor volwassenen. En dan moet je niet denken aan sudoko’s of kruiswoordpuzzels, maar aan ouderwetse legpuzzels.

De legpuzzel is rond 1750 ontstaan en werd in Nederland in eerste instantie een legkaart genoemd. Deze zogenaamde ‘legkaarten’ werden al vrij snel gebruikt als leermiddel voor kinderen bij het vak topografie. De puzzelstukjes werden in die tijd uit mahoniehout gezaagd en elk land was precies langs de grenzen afgezaagd, zodat de kinderen spelenderwijs leerden hoe de verschillende landen eruit zagen. Ook nu worden puzzels nog ingezet om kinderen woorden, vormen en kleuren aan te leren.
Maar het maken van legpuzzels is niet alleen goed voor kinderen. Ook volwassenen hebben er baat bij. We hebben 4 redenen voor je op een rij gezet om aan het puzzelen te gaan.

1. Het verbetert je geheugen

Bij het maken van een legpuzzel, gebruik je zowel de rechter als de linker hersenhelft. De linker helft is onze analytische kant, die de verschillende puzzelstukjes op een logische manier probeert te sorteren. De rechter hersenhelft is de creatieve kant van ons brein, die het grote plaatje ziet en intuïtief werkt.
Om de puzzel te kunnen leggen, heb je beide kwaliteiten nodig en dus worden zowel de rechter als de linker hersenhelft aan het werk gezet. Daarmee creëer je niet alleen verbindingen tussen de twee hersenhelften, maar ook tussen de individuele hersencellen. Deze verbindingen verhogen je vermogen om te kunnen leren, te begrijpen en te onthouden. Puzzelen schijnt vooral voor je korte termijn geheugen heel nuttig te zijn.

2. Het stimuleert vindingrijkheid

We combineren dus de creativiteit van de rechter hersenhelft met het logisch nadenken van de linker hersenhelft. Dat komt in de praktijk vaak neer op ‘trial & error’, oftewel vallen en opstaan. Het brein maakt een hypothese, die we vervolgens in de praktijk testen. Dit leidt vaak tot innovatieve en probleemoplossende vaardigheden, die je ook buiten het puzzelen kan inzetten.

3. Je maakt dopamine aan

Legpuzzels helpen bij het aanmaken van dopamine, het geluksstofje dat een belangrijke rol speelt bij het beloningssysteem in je hersenen. Het succesvol plaatsen van zelfs maar één passend stukje werkt al. Daardoor kunnen we al blijdschap ervaren. Omdat we de beloning willen, willen we de puzzel niet alleen afmaken, maar willen we daarna nog een puzzel maken. Liefst één, die net wat ingewikkelder is. Daardoor wordt dopamine ook wel in verband gebracht met op beloning gedreven begrip. Wat betekent dat een verhoging van dopamine in je lijf zorgt voor het versterken van begrip en daardoor ons vermogen om te leren verhoogt en ons geheugen verbetert. Ook zou dopamine leiden tot een betere motoriek, een verhoogde concentratie, optimisme en vertrouwen.

4. Meditatie

Aan de ene kant activeert een legpuzzel dus onze hersenactiviteit, aan de andere kant helpt het ons juist om te ontspannen. Alleen al het grasduinen door de verschillende puzzelstukjes lijkt onze geest te stimuleren om tot rust te komen, zodat we in feite in een meditatieve staat terecht komen. Dit resulteert vaak in beter stressmanagement en leidt tot meer productiviteit en meer (zelf)vertrouwen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met www.legpuzzels.nl

Over de schrijver

6 reacties op “Vier redenen om te puzzelen”

  1. Pingback: Puzzel jezelf in Balans | Daisha de Wijs

  2. Pingback: PPVDW: "Maaam, mogen we een legpuzzel maken?" - One Hand in my Pocket

  3. Pingback: Zo kun je gelukkig en gezond oud worden

  4. Pingback: Tien leuke feiten over puzzelen

  5. Ja, ik ben eigenlijk ook heel benieuwd naar de bronnen voor dit artikel. Bijv. het aanmaken van dopamine en de werking van je hersens tijdens het puzzelen. Dat zal toch niet uit de lucht gegrepen zijn, maar onderzocht zijn door wetenschappers? Kan Wyke Potjer daar meer over zeggen? Ik wil het overigens (te?) graag geloven, want ik ben zelf tekenaar van puzzels!

Reacties zijn uitgeschakeld.