Vier TEDTalks over duurzaam wonen

Als je online zoekt op duurzaam wonen, vind je talloze filmpjes met TED talks over uiteenlopende thema’s als tiny houses, bouwen met natuurlijke materialen, co-housing en houten wolkenkrabbers. Inspirerende verhalen van mensen over de hele wereld, die een lans willen breken voor duurzaamheid en vernieuwing en vertellen hoe ze dat aangepakt hebben. HetkanWEL zet er een aantal op een rij, die je niet mag missen.

Dee Williams: Dream big, live small

Zowel Jay Shafer als Dee Williams worden in Amerika gezien als pioniers, die de beweging rondom tiny houses op de kaart hebben gezet. Onafhankelijk van elkaar ontwierpen en bouwden zij hun eigen kleine huisje en hielpen daarna anderen om hetzelfde te doen.
In deze TED talk vertelt Dee Williams waarom ze haar eigen leven wilde downsizen. Ze gaf haar hypotheek op en deed de meeste van haar spullen de deur uit. Een ontroerend verhaal en tegelijkertijd grappig. Dee Williams woont off the grid. Ze noemt haar wc ‘een emmer’, heeft geen stromend water en kan niet rechtop staan in haar ‘slaapkamer’.  Maar: dat betekent ook dat ze haar tenen niet kan stoten aan een nachtkastje. Bovendien heeft ze een dakraam waardoor ze ‘s nachts de sterren kan zien. Die sterren zorgen ervoor dat alles in beweging komt en al je problemen eigenlijk niet meer dan kleine mieren lijken. Het belangrijkste: ze kan zichzelf zijn in haar Tiny House.

Michael Green: Why we should build wooden skyscrapers

Heb je ooit gezien dat iemand een betonnen paal omarmt? Waarschijnlijk niet, maar met houten pilaren doen ze dat wel. Van klein naar groot: Michael Green vertelt waarom we onze wolkenkrabbers van hout  moeten bouwen. Hout is niet alleen een natuurlijk materiaal, maar het is als bouwmateriaal ook beter voor het milieu. Als je een gebouw van 20 verdiepingen van hout maakt in plaats van beton staat dat gelijk aan 900 auto’s die één jaar lang van de weg worden gehaald, stelt hij. Voor het kweken van het bouwmateriaal heb je eigenlijk alleen de kracht van de zon nodig en in dit proces nemen de bomen ook nog eens koolstof op. Over de brandveiligheid kan hij ook kort zijn: heb je ooit wel eens geprobeerd een groot stuk hout in brand te krijgen? Dat lukt niet zomaar, maar als het lukt, dan brandt het langzaam en voorspelbaar. Die feiten worden gebruikt in het ontwerp.

Eef Tanghe: Co-housing, a future way of living

De Vlaamse Eef Tange breekt in haar TED talk in Leuven een lans voor co-housing, oftewel gemeenschappelijke woonvormen. Daarmee heeft ze het niet over een studentenhuis met een gedeelde badkamer, maar over mensen die wel degelijk hun privacy op prijs stellen, maar toch willen ‘samenwonen’. Ze legt uit hoe zij tot haar project is gekomen en hoe je dit voor je zelf kan realiseren. Daarbij is het belangrijk om duidelijk op een rij te hebben wat je wilt delen, maar ook vooral wat je niet wilt delen. Op een plattegrond laat ze zien hoe de indeling van een wijk er daadwerkelijk anders uitziet als je aan co-housing doet. Meer tuin, minder wegen en gedeelde ruimtes en spullen, zoals bijvoorbeeld auto’s of wasmachines.

Brennan Stark: Building sustainable lives

De jonge Brennan Stark heeft het over ‘natural building’, oftewel bouwen met natuurlijke materialen die je als het ware in je eigen achtertuin vindt. Het is goedkoop, het is duurzaam en beter voor het milieu. In de Amerikaanse staat Delaware bouwt hij een huis voor 20.000 dollar. Dat is inclusief alle apparaten, zoals een gasfornuis en koelkast. Het huis is veel kleiner dan een traditioneel huis waardoor er minder bouwmateriaal nodig is. Maar de kosten van de natuurlijke bouwmaterialen zijn ook vele malen goedkoper dan die van traditionele bouwmaterialen. Bovendien is het huis energiezuinig, omdat de muren van strobalen zijn gemaakt die zorgen voor een goede isolatie. Brennan vindt dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen en minder met cement of beton moeten bouwen.

 

Over de schrijver

1 gedachte over “Vier TEDTalks over duurzaam wonen”

  1. Pingback: Amsterdam krijgt woontoren van hout

Reacties zijn gesloten.