Vier tips van zeer gelukkige mensen


Vroeger lag sterk de nadruk op hoe je ongeluk moest bestrijden, tegenwoordig is steeds meer aandacht voor wat gelukkige mensen bindt. Psychologen, zoals Ed Diener van de Universiteit van Illinois, ontdekten bijvoorbeeld dat mensen die minder bezig zijn met krijgen en gebruiken van spullen, gelukkiger zijn dan materialisten. Er zijn meer frappante overeenkomsten gevonden in levenswijze. Zeer gelukkige mensen houden van samenwerken, zijn trots op wat ze kunnen en genieten van de onbenulligste dingetjes. Over het waarom hiervan lees je hieronder meer.
Werk samen aan een ideaal
Of je gemeenteraadslid wordt, kerkganger of milieuactivist: bewezen is dat wie zich ten volle overgeeft aan iets waarin hij gelooft, een bron aanboort van geluk. Het geluk wordt nog groter wanneer iemand een ideaal met anderen kan delen. Want ook is gebleken dat mensen gelukkiger wordt van tijd doorbrengen met verwanten. Het sleutelwoord is delen. Hoe vaker iemand zijn persoonlijkheid deelt met wie hem na staan, zoals familie en vrienden, hoe beter het is.
Koester persoonlijke eigenschappen
Iedereen bezit unieke persoonlijke kwaliteiten. Iemand die goed kan schilderen en schilder wordt, is gelukkiger dan een advocaat die liever psycholoog was geworden. Je vermogens gebruiken is de natuurlijke weg naar geluk. Als je slaagt in dingen dankzij je specifiek persoonlijke mogelijkheden, dan maakt je lijf endorfine aan, een hormoon dat pijn onderdrukt en gevoelens van geluk veroorzaakt. Je hoeft niet alles te kunnen en overal in slagen om gelukkig te zijn. Stevie Wonder werd blind geboren. In plaats van zich hulpeloos te voelen, besloot hij dat muziek zijn passie was. De rest van de wereld weet dit nu en kan dagelijks genieten van zijn prachtige muziek.
Creëer ‘happy endings’
Al is goed, dat goed eindigt, zei Shakespeare al. Het einde bepaalt de rest en dat geldt vreemd genoeg voor alle ervaringen. Een prachtig en onderhoudend boek met een afgeraffeld eindje zul je niemand aanbevelen, ondanks de kwaliteit. Iedereen onthoudt altijd het eind. Een situatie van voltooiing, schept altijd een positief gevoel iets bereikt te hebben Met een goed eind wordt iedereen gelukkig. Een goede tip is daarom, losse eindjes altijd vast te maken. Bijvoorbeeld: Vertrek uit een opgeruimd huis, zodat je niet in een puinbak terug komt. Dingen achterlaten in een goede staat is een ‘happy ending’, maar eigenlijk zou iemand happy endings moeten scheppen waar hij maar kan.
Let op de kleintjes
De belangrijkste dingen in het leven zijn gratis. Eenvoudige genoegens zijn altijd binnen handbereik. Moeder natuur reikt ze je aan, je hoeft alleen maar aandachtig te zijn. Een ogenblikje voor jezelf en je ziet dat in die rommelige slootkant een mooier boeket groeit dan de bloemenman kan samenstellen. Wie oog heeft voor de kleine dingen, ziet bijvoorbeeld bij een omhelzing, hoe een zonnestraaltje alle finesses van de iris onthult. De geur van een hooiland die fantastische herinneringen wakker roept. Dingen op kunnen merken en ze regelmatig beleven: een onuitputtelijke bron van geluk.
Bronnen: Care2.com
USA Today
Lees ook:
 
Over een leven voorbij stress & in balans
Kentucky Fried maakt afval van regenwoud
Niels Roemen over hoe je met overvloed kunt omgaan

Over de schrijver