Vier tips voor een leuker leven met minder plastic

Deze week verscheen het boek Het Zero Waste Project van de zusjes Jessie en Nicky Kroon. Zij begonnen in 2014 met hun levensstijl zonder afval en schreven erover op hun blog. Nu is er dus het boek van ruim 200 pagina’s. Daarin schrijven de zusjes om de beurt hun persoonlijke verhalen op, die worden afgewisseld met praktische tips. Thema’s als boodschappen doen, consumeren en het huishouden komen allemaal aan bod. We zetten vier zero waste levenslessen voor je op een rij, die we uit het boek gehaald hebben.

De vijf R’s

Het zal je niet verbazen dat de zusjes niet de enigen zijn met een zero waste lifestyle. Er is een hele community, die blogt en schrijft over het leven zonder afval. Bea Johnson schreef het boek Zero Waste Home waarin ze de zero waste Lifestyle samenvat in vijf R’s: refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Oftewel: weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren. Bij elke keuze, die je maakt, kan je hier gebruik van maken.
Kan ik dit plastic zakje weigeren? Moet ik hamsteren en kopen omdat iets in de aanbieding is of verminder ik afval als ik het niet doe. Kan ik de verpakking (zoals glazen potjes) hergebruiken zodat het geen afval wordt? Is dit product te recyclen als het echt stuk of op is? Kan ik het afval dat ik nu nog over heb zelf composteren of bij het gft zetten?

Planning is belangrijk

We waren zelf tijdens onze maand plasticloos leven ook al tot de conclusie gekomen: leven zonder afval vergt tijd en een goede planning.  Zo maken veel zero wasters vooraf een weekmenu, doen boodschappen voor de hele week, bereiden in het weekend een groot deel van hun maaltijden voor. Op die manier hebben zo een zorgeloze week mét lekker vers eten en zónder afval en voedselverspilling. Volgens de zero wasters bespaart je hiermee geld, tijd en stress.
Gelukkig is niets menselijks de zusjes Kroon vreemd en dus kwamen ze al snel tot de conclusie: alles plannen werkt niet. Soms heb je het namelijk te druk om een hele dag in de keuken te staan om voor een week te koken. Of zoals de zusjes schrijven: Food en mail prepping kan handig zijn, maar kun je niet zomaar even ‘naast’ al je andere bezigheden doen als je er geen tijd voor vrij maakt. Bovendien laat een strakke planning weinig ruimte over voor spontane acties waarbij je bij een vriend of vriendin blijft hangen… En, zo schrijven de zusjes: spontaniteit gaat boven planning!

Zelf maken

Hoe meer je zelf maakt, hoe minder afval je hebt. Denk daarbij niet alleen aan je vers gemaakt salade versus de voorverpakte salade uit de supermarkt, maar ook aan zaken als tandpasta, shampoo of schoonmaakmiddelen. Alleen: hoe kan je alles zelf maken als je ook nog gewoon een baan hebt en een sociaal leven?!
De beste manier is om een zero waste lifestyle te zien als een hobby. Word je dus alleen al moe bij de gedachte zelf je schoonmaakmiddelen te moeten maken van sinaasappelschillen? Doe het dan vooral niet. Kijk in plaats daarvan naar de dingen die je wél leuk vindt om te maken. Bak bijvoorbeeld je eigen brood of tortilla’s. Kneed je eigen pizzabodems, maak je eigen havermelk of je deodorant. Een extra motivatie is misschien dat zero wasters met al dat zelf maken gemiddeld maar liefst 40% op hun boodschappen besparen.

Geef nooit op

Zelfs zero wasters hebben wel eens een dip. Momenten waarop je je afvraagt wat het voor zin heeft om in je eentje zonder afval te leven als er op de Noordpool gewoon naar olie geboord wordt. Of experimenten met zero waste, die gewoon ronduit mislukken. Zo probeerden de zusjes om shampoo uit hun leven en haren te bannen, maar moesten ze het na vier maanden opgeven, omdat ze nog steeds vette haarwortels en droge punten hadden. Ook gebeurde het in het begin nog regelmatig dat ze zich door de etalages van hun favoriete winkels lieten verleiden als grote borden de uitverkoop aankondigden.
Motivator Nat Eliaison legt uit dat je voor het blijvend veranderen van je gedrag moet blijven geloven in het hogere doel waar je naar toe werkt. Als je bedenkt dat de wereld er echt een stuk mooier uitziet zonder fast fashion is het een stuk makkelijker om die mooie etalages te negeren. Zelf merk ik dit ook. Eerder dit jaar werd ik vegan en sindsdien vind ik het geen enkel punt meer om een koekje te laten liggen, terwijl het daarvoor toch echt heel moeilijk voor me was. Het hebben van een hoger doel helpt, net als de gedachte dat je niet alleen bent. De zerowastebeweging groeit alleen maar.
HetkanWEL mag een exemplaar van het boek Het Zero Waste Project van Jessie en Nicky Kroon weggeven. Wil je kans maken? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en laat in een reactie jouw tips achter voor een zero waste lifestyle! De winnaar krijgt van ons bericht.

Over de schrijver

12 gedachten over “Vier tips voor een leuker leven met minder plastic”

  1. Het is inderdaad belangrijk om te plannen wanneer je afval wil scheiden of minder plastic wil gebruiken. Het begint al in de supermarkt waar je de keuze hebt om verpakte of onverpakte groenten te kopen. Ook het sorteren van je afval moet je overzichtelijk maken voor iedereen in huis.

  2. T.a.v. in de supermarkt zoveel mogelijk niet verpakte groente kopen: lukt vrijwel niet als je alleen maar biologische groente en fruit wil. Daarvoor moet je dan dus echt naar een biowinkel.
    T.a.v. de verpakking demonstratief in de winkel weggooien: klinkt wel goed. Ik zou het toch liever mee naar huis nemen, dan kan ik het in de plastic container gooien. In de winkel komt het bij het restafval.

Reacties zijn gesloten.