Vier zomerfeiten ontkracht

Bron Flickr Andreas2A1Zometeen liggen we weer met z’n allen te niksen voor de tent, aan de waterkant of in de zon. En als het hoofd leeg is, komen de sterke verhalen en geruchten bovendrijven over wat al dan niet goed voor je is. Vier populaire zomerfeiten voor op de camping die we hier ontkrachten:
Fabel 1. Plassen op een kwallenbeet
Urineren op een beet van een kwal zou de pijn verlichten. Werkt niet en verergert het effect juist. Een kwallententakel bevat miljoenen netelcellen. Die blijven op de huid achter, doorboren die en spuiten gif. Allereerst moet je na een beet het water uit. Daarna de cellen van de huid schrapen met karton, een oude creditcard of iets dergeljks. Daarna neutraliseer je het gif met azijn of citroensap, op een doekje of direct op de wond. Urine aanbrengen werkt eerder als water: de netelcellen zwellen op en geven nog meer gif af. Maar na het wegschrapen en het neutraliseren verzacht urine juist wel. Je kunt even goed warm water nemen.
Fabel 2. Muggen houden van zoet bloed
Muggen zouden een voorkeur hebben voor specifiek bloed. De smaak van het bloed heeft niets te maken met wat muggen aantrekkelijk vinden, maar de geur van je adem en zweet des te meer. In je adem zit koolzuurgas, warmte en een zekere zuurgraad. Verder worden ze aangetrokken door de geur van afbraakstoffen die vrijkomen bij het bederven van zweet, waaronder boterzuur. Dit ruiken ze op meer dan honderd meter afstand. Vervolgens vinden ze je onderhuidse aders met warmtesensoren. Je dieet bepaalt de geur van je zweet en adem, en dus ook je aantrekkelijkheid voor muggen.
Fabel 3. Niet zwemmen na het eten
Hooguit krijg je lichte kramp als je binnen een half uur na de maaltijd zwemt. Onplezierig, niet meer dan dat. Er zijn geen gedocumenteerde gevallen van verdrinking bekend die toegeschreven worden aan eten. Het is onwaarschijnlijk, dat kramp door eten zwemmen onmogelijk zou maken. Na een maaltijd stuurt het lichaam bloed naar de maag om het voedsel te verteren. Bij het zwemmen gaat er bloed naar je spieren, wardoor het voedsel langzamer door je buik beweegt. Krijg je kramp? Ga gewoon uit het water en rust uit. Zwem wel ergens waar je gemakkelijk het water uit kunt, zoals in een zwembad of aan het strand. Een drijvend lichaam verteert voedsel evengoed als op het droge; de onwillekeurige acties van het lichaam zijn sterk. Na het doorslikken neemt je lichaam de regie over.
Fabel 4. Zonnebrandcrème voorkomt huidkanker
Zonnecrème houdt zeker UV-straling tegen. Maar zonder zonnecrème maakt je hud meer vitamine D aan, die beschermt tegen kanker. Verder: met zonnecrème op ben je geneigd langer in de zon te blijven. Dit verhoogt het risico. Slechte zonnecrème, die afbreekt in de zon, maken meer vrije radicalen vrij dan de zon zelf. Vrije radicalen zijn kankerverwekkende moleculen. Kijk ook uit voor nanodeeltjes, ultrakleine deeltjes in sommige zonnebrandcrèmes die je DNA aantasten. Tenslotte: crèmes met een hoge beschermingsfactor maskeren vaak een beginnende zonnebrand en doen je denken dat je daarmee extra lang kunt zonnen. Dit is niet zo, ze zijn ontworpen voor een extra zongevoelige huid. Wat je wel kunt doen: elke twee uur smeren en biologische zonnecrème gebruiken. En zoek zo veel mogelijk de schaduw op.
Bronnen: Washington Post, Huffington Post, Natural News
Lees ook
Tandenpoetsen en andere gezonde tijdverspillers
Chocola als zonnebrand
Elektrisch leasen: schoon en goedkoop rijden zonder nadelen 
 

Over de schrijver