Dit is waarom een vierdaagse werkweek goed is voor zowel werknemers als werkgevers

Deze week werd bekend dat het grootste experiment ooit met een vierdaagse werkweek een groot succes blijkt. Kort samengevat: iedereen wordt er beter van. De werknemers die met behoud van hun salaris een dag minder in de week gingen werken én de werkgevers die ze die mogelijkheid gaven. Niet alleen voelden de werknemers zich gelukkiger en gezonder, maar ze werden ook productiever door de vierdaagse werkweek wat dan weer gunstig was voor het bedrijf.  

Maar liefst 61 Britse bedrijven met in totaal 2.900 werknemers deden mee aan het experiment, waarbij de werknemers een half jaar lang een dag minder in de week werkten mét behoud van hun oude salaris. Aan het einde van de proef gaven de werknemers aan minder stress, spanning, burn-out en slaapproblemen te ervaren en een betere balans tussen werk en privé te hebben. En dat terwijl de omzet van de bedrijven niet omlaagging, zoals je misschien wel zou verwachten.

Vierdaagse werkweek

Het is het grootste en langstlopende experiment op dit gebied tot nu toe, al valt er wel het een en ander aan te merken op het onderzoek, zo lezen we in Business Insider. Zo is er geen controlegroep en deden de bedrijven vrijwillig mee aan het experiment, wat er op kan wijzen dat de werkgevers al open stonden voor het nemen van risico’s ten gunste van het welzijn van hun werknemers. Ook werd er vooraf niks gezegd over de manier waarop de minder uren ingevoerd konden worden, waardoor sommige mensen een dag vrij kregen, terwijl anderen een vierdaagse werkweek misschien over vijf dagen uitsmeerden.

Dat gezegd hebbende, wijst eerder onderzoek er ook op dat een vierdaagse werkweek, met een vijfdaags salaris (belangrijk detail, zeker in een land als het onze, dat grossiert in parttime werken), een gunstig effect heeft. Zo kan een kortere werkweek ervoor zorgen dat we efficiënter gaan werken, omdat deadlines ons helpen om te focussen en prioriteiten te stellen. En omdat we niet acht uur per dag gefocust en efficiënt kunnen werken, kan het verkorten van onze werkuren helpen.

Stress door werk

Uit eerder onderzoek blijkt ook dat werk (niet heel verrassend) voor stress kan zorgen. Dat is op zich niet erg, maar als je lichaam een tijd lang veel van het stresshormoon cortisol afgeeft, kan dat slecht zijn voor je fysieke en mentale gezondheid. Anders gezegd: als je een dag extra in de week die stress níet ervaart (door een vierdaagse werkweek), is dat beter voor de balans.

Chronische stress vergroot onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid en je kan je moeilijk concentreren. Uiteindelijk kan het leiden tot klachten als slapeloosheid, overprikkeling, burn-out of angststoornissen. Niet heel vrolijk dus. Dat gezegd hebbende, zorgde de vierdaagse werkweek bij 13% van de deelnemers juist voor méér stress, omdat ze dezelfde hoeveelheid werk in minder tijd moesten doen.

Argumenten voor de vierdaagse werkweek:

  • We werken efficiënter en meer gefocust als we minder uren werken en deadlines hebben
  • Minder dagen werken betekent over het algemeen ook minder dagen stress. Dat is beter voor je fysieke en mentale gezondheid.
  • Stress kan ook een negatieve invloed hebben op je productiviteit, omdat je op zoek gaat naar een uitweg (fight of flight) en je niet 8 uur per dag, 5 dagen in de week, kan pieken.  
  • Daarbij heeft stress ook nog eens een negatieve invloed op je slaap. En slaap, weten we, is super-super-super belangrijk. Zeker als we het over concentratie en productiviteit hebben.
  • Als we 5 dagen werken, kunnen we 5 nachten minder goed slapen door de werkstress en drukte. Dan is 2 dagen om onze slaap in te halen en bij te tanken te kort. In drie dagen krijg je dat al beter voor elkaar.
  • Als je minder werkt, heb je meer tijd om gezonde gewoontes te ontwikkelen. Denk aan een verse, onbewerkte maaltijd maken met genoeg vitaminen. Een wandeling door de natuur. Überhaupt bewegen versus de hele dag achter je bureau zitten. Meer aandacht voor je vrienden en familie (die sociale contacten zijn niet alleen leuk, maar ook nog eens cruciaal voor je gezondheid). En tijd hebben om nieuwe dingen te leren en hobby’s uit te oefenen (worden we ook gelukkig van).
  • Omdat er een sterke link is tussen slaap, cortisol en je immuunsysteem kan minder werken ervoor zorgen dat je minder vaak ziek bent. Uit deze proef bleek in ieder geval dat werknemers zich minder vaak ziekmeldden.
  • Een vierdaagse werkweek kan erin resulteren dat mensen minder snel weggaan bij je bedrijf, op zoek naar een leukere, relaxtere baan. En dat is een tijd met grote personeelstekorten nooit een overbodige luxe.

Wat denk jij dat de voordelen zijn van een vierdaagse werkweek (voor een vol salaris)? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook onze eigen onderzoeksresultaten naar anders werken: weg met de 9 tot 5 werkweek.

Over de schrijver

2 gedachten over “Dit is waarom een vierdaagse werkweek goed is voor zowel werknemers als werkgevers”

  1. Sorry, beetje oud nieuws. Niks om over te jubelen.
    De voordelen van een kortere werkweek kennen we al sinds de 80’er jaren, dus zo’n 30 jaar. Er zijn over de jaren vele Nederlandse onderzoeken over gedaan en rapporten over geschreven. Zowel vanuit de overheid als vanuit werkgevers- en werknemersorganisaties. Ik heb er diverse in mijn boekenkast staan.
    Beetje onduidelijk waarom dit nu via nota bene een Brits onderzoek opgewarmd moet worden.

    Dat de kortere werkweek nooit echt een succes is geworden is hoofdzakelijk veroorzaakt door werkgevers die achter financiële voordelen aan zaten. Die financiële voordelen kwamen ten laste van de werknemers, terwijl de werkdruk nooit afnam.

    Voor wie het niet wist. De invoering van de 36-urige werkweek kon makkelijk, want op maandagochtend en vrijdagmiddag werd er minimaal werk verzet. Dus de productiviteit door de kortere werkweek nam nauwelijks af. De werkdruk werd echter relatief hoger.
    Wel werd het salaris 10% gekort, hetgeen fiscaal slechts tot een geringe daling van het netto-salaris leidde.
    Echter, ook de grondslag voor uitkeringen, zoals pensioenen, nam af. De consequenties daarvan zien we heden ten dage.
    De werkdruk werd hoger, want 40 uur werk moest nu in 36 uur gedaan worden. Vervolgens werd door werkgevers betoogd dat, teneinde ontslagen te voorkomen, de werknemer méér uren moest gaan draaien tegen hetzelfde salaris. De werkdruk nam dus verder toe.
    De Corona-crisis heeft ons geleerd dat thuiswerken tot hogere productiviteit en werknemerstevredenheid leidt, en diverse milieuvoordelen heeft. Er werden de Gouden Bergen van het ‘Nieuwe Normaal’ voorgespiegeld. Het zittend middenmanagement dreigde echter zijn bestaansrecht te verliezen en was er snel bij om de oude status quo te herstellen. Iedereen weer de file en overvolle treinen in.

    Dat is ietwat versimpeld waar we nu mee te maken hebben. En het cirkeltje is na drie decennia weer rond.
    En wéér duiken allerlei ‘deskundigen’, ‘beleidsmakers’, HRMers, en seminar-organisatoren er bovenop.
    Niks om over te jubelen.

  2. Ik zou heel graag vier dagen in de week willen werken ipv vijf. Ik heb het een tijd lang kunnen doen doordat ik opgespaarde (corona-)vakantiedagen op moest maken en deze gespreid heb opgenomen in de vorm van 1 dag per week.
    Dat beviel mij zo goed dat ik dat zeker permanent zou willen doen.
    Ivm mijn leeftijd (bijna 60) kan ik gebruik maken van een seniorenregeling waarmee ik hetzelfde kan bereiken. Dit heeft helaas wél financiële gevolgen…

Reacties zijn gesloten.