Vieze luiers zijn voor paddenstoelen een delicatesse

5443963369 222C7Aae45
Foto: Dominic’S Pics, Flickr

Luiers blijven oneindig lang op de vuilnisbelt liggen. Een schatting na onderzoek op stortplaatsen is dat het honderden jaren duurt voordat ze afgebroken zijn. Gezien er ieder jaar biljoenen luiers worden weggegooid, wordt het een behoorlijke rotzooi. In verschillende landen is men begonnen luiers te recyclen maar het merendeel eindigt nog altijd bij het afval.

Oesterzwammen aan het werk

Alethia Vázquez-Morillas, onderzoekster bij de UAM universiteit van Mexico Stad, ontdekte dat oesterzwammen 90 procent van het materiaal uit luiers in twee maanden kunnen afbreken. En in vier maanden zijn de luiers volledig vergaan.

Luiers vergaan slecht omdat ze voornamelijk bestaan uit cellulose. Oesterzwammen hebben een enzym dat cellulose afbreekt. Dat enzym heeft de zwam nodig om te kunnen groeien op dode bomen of andere planten in de natuur.

In het experiment werden de luiers eerst behandeld met stoom om de bacteriën te doden. Daarna deden de oesterzwammen hun werk. Uiteindelijk kunnen de paddenstoelen zelfs gegeten worden, alhoewel je daar misschien geen trek in hebt.

Bron: Ecogeek

Lees ook:
Recyclen van e-waste scheelt miljoenen kilo’s CO2 uitstoot per jaar!

Meatless Monday: 5 producten die je wel moet eten

Computers maken kinderen zwak

Over de schrijver

2 gedachten over “Vieze luiers zijn voor paddenstoelen een delicatesse”

  1. zonde om luiers te laten vergaan breng ze dan maar naar mij toe ik weet er wel raad mee als je van je vuile luiers af wil mail me dan voor adres gegevens

Reacties zijn gesloten.