Zes alternatieven voor plastic rietjes

In 2018 kondigde Starbucks aan plastic rietjes in de ban te willen doen. Daarmee voegden zij zich bij een groeiend aantal bedrijven, dat ervoor wil zorgen dat we in 2020 geen plastic rietjes meer gebruiken. Niet alleen bedrijven, maar ook de overheid gaat de strijd aan met wegwerp plastic. In 2019 kondigde de EU vanaf 2021 een verbod op plastic wegwerpartikelen aan, zoals rietjes. Canada volgde op de voet. 

Goed nieuws natuurlijk, want rietjes dragen bij aan de plasticsoep en vormen een serieuze bedreiging voor het zeeleven. De vraag is alleen, wat het alternatief is voor de plastic rietjes waarmee je je ijskoffie, thee, limonade of shake drinkt terwijl je onderweg bent? We hebben er een paar voor je op een rij gezet:

Rietje van pasta

Dat ze in Italië met een rietje van pasta komen, is eigenlijk best heel logisch. De reacties zijn lovend. De Italianen prijzen hun eigen vindingrijkheid en de veelzijdigheid van de pasta. Helemaal nieuw is het idee alleen niet. In Engeland levert het bedrijf Stroodles rietjes van pasta aan kroegen en als particulier kun je ze online bestellen. Ze zijn 100% vegan, smakeloos en biologisch afbreekbaar. Je kunt ze met gemak een uur in je drankje laten staan. Alleen met warme dranken is het geen succes. Dan kun je gemakkelijk je mond branden (maar dat geldt eigenlijk voor elk rietje) en worden de rietjes zacht.

Rietje van Stro

Het klinkt voor de hand liggend: een rietje van stro, maar je moet er maar op komen. De Nederlandse Ev Liu richtte Straw by Straw op om rietjes te maken van de reststroom van de graanoogst. De stengels blijven achter op het land, worden aan dieren gevoerd of worden in sommige gevallen zelfs verbrand. Terwijl je er dus heel makkelijk een rietje van kan maken. Inmiddels heeft het bedrijf op meer dan 200 locaties in Europa het plastic rietje vervangen door een exemplaar van stro.

Rietjes Van Stro

Het papieren rietje

Als alternatief voor plastic kondigde Starbucks in 2018 aan, dat ze papieren rietjes gaan gebruiken. Ook Mcdonalds ging overstag voor de shakes en frisdrank die ze serveren. Ze begonnen hiermee in september 2018 in Engeland en Ierland. De maatregel werd aangekondigd, nadat de Britse overheid een voorstel deed om alle plastic rietjes in de ban te doen in Groot-Brittannië.

Twee jaar geleden startte de Lionel Whale Foundation al een actie voor ‘strawless Seattle’, de thuishaven van Starbucks. Meer dan honderd restaurants en organisaties deden mee om het plastic rietjes in de ban te doen. En inderdaad viel het me vorig jaar op, tijdens mijn bezoek aan de stad, hoeveel mensen papieren rietjes gebruikten. Nou ben ik zelf niet zo’n fan van de papieren versie (ze worden zacht en knakken snel), maar alles beter dan plastic.

Papieren Rietjes

Bamboe rietjes

In een Matchabar in Dumbo (Brooklyn, NY) kreeg ik een keer mijn drankje met een rietje, dat gemaakt was van bamboe. Deze rietjes zijn natuurlijk te duur voor eenmalig gebruik, dus als je je drankje mee naar buiten wilde nemen, kreeg je helaas alsnog een plastic beker met plastic rietje mee. Alternatief is natuurlijk dat je je eigen bamboe rietjes koopt en meeneemt voor als je onderweg ergens een koud drankje wil gebruiken. Het neemt immers weinig ruimte in je tas.

In januari 2018 zette Katja Schuurman zich al in voor het gebruik van bamboe rietjes met de campagne: stop sucking. Alleen al in Amerika gaan er elke dag al 500 miljoen plastic rietjes doorheen, dus gebruik minder vaak rietjes of gebruik bamboe rietjes die je kan hergebruiken, was haar boodschap. En het werkt, want ook in Nederland zie ik tegenwoordig steeds vaker bamboe rietjes op de toonbank van koffietentjes staan.

Rsz Bamboe Rietje E1531331414840

Rietjes van glas

Bij mijn Amerikaanse vrienden zie ik het al jaren: de meeneembeker mét daarin een glazen rietje. Je neemt de beker mee naar je favoriete tentje om je ijskoffie, thee of limonade bij te vullen en steekt de hele handel (beker en rietje) aan het einde van de dag in de afwasmachine. Op die manier gebruik je helemaal geen wegwerpproducten meer, dus win-win. En het leuke is: met deze rietjes kan je ook nog eens een vrolijk kleurenpalet kiezen, want glazen rietjes komen in alle soorten, maten en kleuren.

Glazen Rietjes

Metalen rietjes

Een alternatief voor de herbruikbare bamboe of glazen rietjes zijn de metalen rietjes. Ook deze kan je gewoon in je vaatwasser doen en meenemen in je handtas, voor het geval je onderweg je eigen rietje wil gebruiken. En als je alsnog vindt dat dit te veel ruimte in beslag neemt, dan is er het inklapbare metalen rietje, bedacht door drie Amerikaanse ondernemers. Final Straw heet dit initiatief. De startup haalde 1,8 miljoen dollar op via crowdfundingssite Kickstarter en is inmiddels te koop via Amazon. Dit rietje moet dé oplossing zijn voor de 1,6 exemplaren, die de gemiddelde Amerikaan per dag gebruikt.

Metalen Rietje E1531331541487

De tuitbeker

Starbucks brengt als alternatief voor het rietje de tuitbeker op de markt. De deksels van deze bekers zijn dus niet meer plat, maar krijgen een soort van tuit. Zo lijkt het een beetje op de tuitbeker, die we aan onze peuters geven.  Op deze manier kunnen we onderweg gewoon van onze koude drankjes blijven genieten zonder te morsen.

De vraag is natuurlijk wel: waar zijn die plastic bekers en deksels van gemaakt? Vorig jaar beloofde Starbucks al tien miljoen dollar te investeren in het maken van recyclebare bekers voor de warme drankjes. Hopelijk worden ook de bekers voor koude drankjes recyclebaar.

Starbucks E1531332166433

Neem jij al je eigen rietje mee voor onderweg? Of ken jij nog alternatieven voor het plastic rietje? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

15 gedachten over “Zes alternatieven voor plastic rietjes”

  1. Wat een leuk blog zeg! Ik wist niet dat er bamboo rietjes bestonden. Ik heb laatst metalen rietjes besteld. Heb er gelijk extra rietjes bij besteld voor mijn zelfgemaakte smoothie???? ik heb ze alleen via Strawies besteld.

Reacties zijn gesloten.