Vijf basisprincipes om bergen afval te voorkomen

Wil je iets doen aan die overvolle grijze kliko in je tuin? Volg deze 5 basisprincipes en je houdt maar een mini pedaalemmertje aan afval per week over!

1. Weigeren

Weiger producten te kopen die voor afval zorgen of waar een alternatief voor te vinden is. Het weigeren van producten in een verpakking is soms lastig maar wel het meest belangrijkste onderdeel om afval te voorkomen. Wat je niet in huis haalt; daar heb je dan ook geen afval van!

Zie ook:

2. Verminderen

Gedreven door aanbiedingen en het grote aanbod producten, kopen we vaak te veel en ook producten die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben! Door het verbruik van producten te verminderen kan je efficiënter en bewuster leven. Het resulteert ook in het versimpelen van je leven waarbij het meer gaat om kwaliteit dan kwantiteit en meer om de beleving dan materiële spullen.

3. Hergebruiken

Een product of verpakking hergebruiken in zijn orginele staat zorgt ervoor dat je de levensduur van het product verlengt. Dit is beter dan het product gelijk te recyclen.

Geef een product een nieuwe bestemming, een 2e leven.Bijvoorbeeld een verpakking van een product opnieuw gebruiken, eerst denken: kan ik hier nog wat mee? Met een beetje creativiteit kunnen veel verpakkingen opnieuw gebruikt worden. Voorbeelden voor hergebruik zijn: een eierdoosje opnieuw gebruiken door losse eieren te kopen, een leeg jampotje afwassen en als bewaarpotje gebruiken of zelf jam maken. Het is zonde om verpakkingen (plastic bakjes, glazen potjes of flessen direct weg te gooien.

1553447_626846520720236_226706484_OTIP: Maak je eigen afwasmiddel en hergebruik je oude plastic fles.

Zie ook:

4. Recyclen

Alles wat je niet meer kan hergebruiken proberen te recyclen door afval gescheiden in te leveren door karton, papier, glas, plastic, blik, verf, kleding/stof. Door materialen te recyclen worden ze niet uit hun bruikbare levenscyclus gehaald. Anders wordt het op de vuilstort gedumt of verbrand.

5. Composteren

Het voorkomen van afval eindigt bij het composteren van de rest. Composteren is de natuurlijke manier van recyclen. Wij gebruiken een composthoop in de tuin om al het groente- en fruitafval te composteren, maar je kan natuurlijk ook je groene kliko gebruiken.

Bovenstaande principes staan in een belangrijke hierarchie: allereerst is het belangrijk om na te denken voordat je een bepaald product koopt, daarna gaat het om minder consumeren en hergebruik. Recycling komt daarna pas aan de beurt omdat het energie kost om materiaal te verzamelen, fijn te maken en er nieuwe producten van te maken.

Door deze basisprincipes te volgen lukt het ons bijna iedere week weer om zonder al te veel tijd en moeite bijna geen afval te maken. Het geeft enorm veel voldoening om te zien dat je echt een verschil kan maken!

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.

Over de schrijver

6 gedachten over “Vijf basisprincipes om bergen afval te voorkomen”

  1. Ik probeer zelf ook zoveel mogelijk producten en verpakkingen te hergebruiken. Met blikken en glazen gaat dit erg goed! Wanneer het lastig wordt met hergebruiken probeer ik mijn afval te recyclen. IJzer en metaal kan je gemakkelijk wegbrengen waarna het gerecycled wordt.

  2. Ik erger me ook groen en geel aan al die verpakkingen en verbaas me vooral over de hoeveelheid plastic die we maandelijks (gelukkig wel gescheiden) wegbrengen. Maar over punt 1 heb ik toch een vraag. Hoe doe je dat als je zoals ik het gros bij de AH haalt…? Laat je dan je verpakkingen in de winkel achter ofzo…? Of betekent dit dat ik niet meer naar de supermarkt kan en alleen nog naar de groentenboer en de groene winkel? Dat is voor mij kostentechnisch al niet haalbaar en verpakkingsvrije winkels zijn voor mij ook niet in de buurt beschikbaar helaas…

  3. Pingback: Studente in NYC leeft al twee jaar afvalvrij

  4. Pingback: Nieuwe technologie recycleert plastic zonder water - hetkanWel.nl

  5. Pingback: EzSupport app wil einde maken aan berg elektronisch afval » hetkanWel.nl

  6. Pingback: Emily-Jane Lowe laat zien hoe je zonder afval leeft

Reacties zijn gesloten.