Vijf bijzondere en niet-alledaagse kruiden om mee te koken

Foto: _foxg via Flickr.com

Basilicum is heerlijk in de pasta, koriander past weer super in Aziatische gerechten en peterselie kan overal bij. Maar heb je wel eens citroenverbena, bonenkruid en engelwortel op je bord gehad?
Engelwortel
De olie van de plant wordt gebruikt in cosmetica en likeur, terwijl de stengels met hun selderijachtige smaak als smaakmaker kunnen worden gebruikt. De rauwe blaadjes smaken bijvoorbeeld lekker in salades of kunnen worden gekookt bij een vis- of kipgerecht.
Bernagie
Wordt vanwege zijn smaak ook wel komkommerkruid genoemd. De jonge blaadjes en bloemen kunnen in een salade worden gegeten, terwijl de wat oudere bladeren het goed in eiergerechten of zomerse soepen doen. Eet er niet teveel van, omdat er alkaloïden in voor komen die in hoge mate niet goed zijn voor de lever.
Citroen verbena
Citroenverbena komt oorspronkelijk uit Chili, maar overleeft ook in Nederland op beschutte plekken. Gebruik de blaadjes in plaats van geraspte citroenschil of combineer het met rozemarijn en tijm in hartige gerechten.
Lavas
De blaadjes hebben een selderijachtige smaak, al is die minder aanwezig dan bij Engelwortel. Lekker in tomatensalades, bij kip, in kaasgerechten en groente in het zuur.
Bonenkruid
Past zoals de naam al doet vermoeden goed bij bonen, maar ook bij stevige aardappel- en pastinaakgerechten. Aangezien het een Mediterraan kruid is gaat het goed met producten zoals citroen, olijven, volkorenbrood en stevige groenten.
Bron: wikipedia.nl en organicauthority.com
 

Over de schrijver