Vijf bijzondere vergeten groenten die je zeker moet proberen

Aardpeer
Foto: Jasja Dekker Via Flickr.com

 
Sommige vergeten groenten zijn inmiddels weer ingeburgerd, zoals pastinaken en raapstelen. Maar anderen hebben nog een zweem van mystiek om zich heen. Zonde! Vijf bijzondere vergeten groenten die je zeker eens moet proberen.
Aardpeer
Een knolgewas met een zacht zoete notige smaak en artisjokgeur. De knollen zijn erg voedzaam, licht verteerbaar en bevatten veel vitaminen en mineralen zoals inuline, biotine, calcium, silicium, ijzer en natrium. Te bereiden als aardappelen, bijvoorbeeld koken of als plakjes bakken. Twee vierkante meter is trouwens goed voor tien kilo aardperen.
Suikerwortel
De suikerwortel werd in de Romeinse tijd alleen door de welgestelden gegeten omdat de bereiding vanwege de kronkelige vorm wel veel schiltijd in beslag neemt. De wortelen hebben een delicaat zoete smaak die lijkt op een combinatie van pastinaak, zoete aardappel en schorseneer. Erg multifunctionele groente. Zowel rauw als gekookt te eten, maar je kunt ‘m ook roerbakken of met een bechamelsaus serveren.
Aardaker
Geliefde vlinder- en bijenplant die bij akkerranden en wegbermen op kleigrond groeit. Bevat zetmeel, maar ook veel eiwitten en vetten, waardoor er ook een plantaardige olie van gemaakt zou kunnen worden. De knollen zijn als aardappels te koken of worden gepoft. Vroeger werd het als koffiesurrogaat gebruikt.
Zeekool
Zoals de naam al doet vermoeden komt deze groente voor op zilte grond. In Nederland op de Waddeneilanden en langs de afsluitdijk te vinden. De stengels en stammen hebben een lichte koolsmaak en kunnen worden geblancheerd of geroerbakt. Ook prima rauw te eten. De groene bladeren zijn overigens niet eetbaar.
Eeuwig moes
Een bladkool die qua look and taste op boerenkool lijkt. Jonge bladeren zijn lekker in de salade, maar ook te gebruiken voor koolpakketjes (dolma’s) of als winterschotel zoals stamppotten en soepen. Restanten zijn ook prima aan kippen, konijnen, koeien en reptielen te voeren.
Zoek naar gespecialiseerde zadenhandelaren of bezoek een vergeten groentetuin voor stekjes of om te proeven. Je kunt ook bij je lokale groenteboer vragen of hij een speciale groente voor je wil bestellen.
Bronnen: cruydthof.nl en wikipedia.nl


 
 
 
 

Over de schrijver