Vijf recepten voor overgebleven rijst na een maaltijd

Rijst
Het lijkt zo weinig, een half kopje rijst per persoon. Je gooit net iets meer rijst in de pan… en dan houd je toch een halve pan over na het eten. Zonde om dat weg te gooien. Voor deze goede voeding heeft de natuur en de boer zijn best gedaan. En het heeft ook nog de halve wereld bereisd. Gelukkig is gaargekookte rijst makkelijk te hergebruiken. Probeer eens deze eenvoudige, smakelijke en gezonde alternatieven.

1. Smakelijke gebakken rijst

Snij, stamp en meng: korianderwortel, knoflook, gember en witte peper tot het een dikke pasta wordt. Bak een ei in de wok, in ghee of kokosvet, en haal het gebakken ei eruit. Voeg dan de kruidenpasta toe met gehakte stevige groente zoals babymaïskolfjes of asperges. Voeg dan de rijst toe. Bak tot mooi goudgeel of licht goudbruin, voeg dan ei en korianderblad toe. Op smaak brengen met oosterse vissaus.

2. Thaise arancini

Gooi een ruime eetlepel chili jam door de rijst van gisteren. Dit is dus jam gemaakt van rode (zoete) pepers, dus zoet en heel pittig tegelijk. Kijk ervoor in de toko; kun je het niet vinden, vervang het dan door zoete sambal of Vietnamese loempiasaus. Meng er een ei doorheen en een eetlepel rijstemeel. Rol er ballen van die je vervolgens frituurt. Frituren wordt kostbaar als je dat in ghee of kokosvet wilt doen. Een goedkoper en relatief gezond alternatief is reuzel (varkensvet). Ook al gebruik je goede vetten, ze zijn zeer calorierijk en vet. Eet er dus radijs, komkommer of andere sterk basische voeding bij, omwille van een prettige vertering en een beperkte aanslag op je gestel.

3. Hartige rijstekoek

Dit schijnt een ‘klassiek smulrecept’ te zijn. Hak een teentje knoflook, gember en verse koriander en meng met wat korianderzaad. Bak het mengseltje en voeg zo gauw het begint te geuren de rijst toe en bak een minuutje door, zodanig dat de rijst goed warm is. Haal dan van het vuur en verdeel de rijst gelijkmatig over een schaal. Plaats er bij wijze van gewicht een andere schaal over, om aan te drukken, en plaats een nachtje in de koelkast. De volgende dag moet de ‘cake’ een stevige massa zijn. Is dit het geval, snijd de koek dan in vierkante stukken en bak deze in een beetje vet in de pan. Warm serveren.

4. Thaise rijstpudding

Plaats een blok kokoscrème (hardgeworden kokosmelk, in de handel onder de Engelse naam coconut cream) met fijngemaakte palmsuiker en fijngesneden pandanblad (daun pandan, in de toko) in een pan. Op een zacht vuurtje geleidelijk aan de kook brengen, dan de rijst toevoegen en roeren tot de rijst het meeste van de vloeistof heeft opgenomen. Opdienen in glazen schaaltjes met vers of gepocheerd fruit (pocheren betekent enkele seconden laten schrikken in kokend water. Het fruit heeft dan dezelfde temperatuur als de pudding, wat prettiger aanvoelt in de mond).

5. Gepofte rijst

Dit combineert heerlijk met rauwe vis, en maakt desserts lekker knapperig. Spreid de rijst op bakpapier en laat het 24 tot 48 uur drogen zodat het zeer droog is. Verhit olie en plaats de korrels voorzichtig in de olie tot ze opspringen en op belletjes lijken. Haal ze dan direct uit de olie en droog ze op keukenpapier of een vaatdoek.
Heb je na die rijsttafel waar je zoveel rijst van over hebt, geen puf meer om dit te gaan doen?
Gare rijst kun je maximaal 1 dag na het koken bewaren (in of buiten de koelkast). Heb je dan nog niet besloten wat je gaat doen, gooi het dan in de vriezer. Desgewenst kun je het daarna ook nog ‘no-fancy’ opkoken als doodgewone rijst bij een willekeurig gerecht.
Bron: Goodfood.com Australia

Over de schrijver

1 gedachte over “Vijf recepten voor overgebleven rijst na een maaltijd”

  1. Goede tips!
    Alleen bij tip twee: sterk basische voedsel bij vet eten? Ten eerste is komkommer niet basis (*rond pH 5.2) en ten tweede: het zuur in je maag is zo overheersend dat er niets gebeurt. Er vind echt geen verzeping plaats tijdens het eten van vetrijk voedsel. En ook al zou dat gebeuren: dan zit je met vrije vetzuren die je nog makkelijker opneemt 😉
    *http://www.foodsafety.wisc.edu/business_food/files/Approximate_pH.pdf

Reacties zijn gesloten.