5 makkelijke dingen die je kan doen om je leven te verduurzamen

Velen van ons kunnen niet wachten om afscheid te nemen van het oude jaar. Zij het in versoberde stijl, want een groots en meeslepend feestje zit er dit keer niet echt in. Net zomin als vuurwerk trouwens. Maar sommige tradities kunnen we wel in ere houden natuurlijk. Oliebollen eten bijvoorbeeld. De oudejaarsconference kijken. Champagne drinken. Sterretjes afsteken. En goede voornemens bedenken voor het nieuwe jaar. We zetten er alvast tien voor je op een rij om je leven te verduurzamen (voel je niet verplicht om ze allemaal te doen).

1. Ontspullen

Hier zijn we tijdens de eerste lockdown in 2020 al mee begonnen natuurlijk: ruimte creëren in huis. De kledingkast werd zo grondig leeg gemaakt, dat de kringloopwinkels het op een gegeven moment niet meer aan konden. Ontspullen is een proces. Naast kleding is er nog een hoop andere zooi om op te ruimen:  digitaal of aan spullen. Gooi je spullen niet zomaar weg, maar kijk of je er nog iemand anders blij mee kan maken via een kringloop- of weggeefwinkel bijvoorbeeld.

2. Consuminderen

De verleiding is groot om de vrijgekomen ruimte na het ontspullen weer op te vullen met nieuwe spullen. In ons boek HetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven geven we tips over hoe je weerstand kan bieden aan het marketingmonster. Simpel gezegd: bedenk eerst waarom je iets koopt. Is het bijvoorbeeld uit verveling of om jezelf te belonen of te troosten? Dat zou je namelijk ook op een andere manier kunnen doen.  Volgende vraag is: heb je iets echt nodig? Haal de impuls uit je inkopen en maak een (digitaal) verlanglijstje. Wacht een week en bekijk het lijstje dan nog eens. Ervaring leert, dat je de helft van dat lijstje alweer vergeten was en dus kan schrappen.

3. Koop tweedehands, ruil, huur, deel of leen

Sommige spullen of kleding heb je echt nodig of wil je gewoon per se hebben. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar probeer je consumptie dan zo duurzaam mogelijk te maken. Tweedehands (online) winkels schieten als paddenstoelen uit de grond, maar ook het ruilen, huren, delen of lenen wordt steeds normaler. Kijk maar naar de fietsen met de bekende blauwe banden. Of naar het succes van coronaproof kledingruilen bijvoorbeeld. Er is misschien iets meer tijd voor nodig om te vinden wat je wilt hebben, maar zo’n zoektocht is ook leuk.

4. Minder vlees, vis en zuivel

In Nederland kopen we jaarlijks zo’n 40 kilo vlees per persoon. Als je dan bedenkt dat 3,9% van ons vegetariër of vegan is, dan betekent dit dat sommige mensen nog meer vlees kopen. In totaal eten we twee keer zoveel vlees als 50 jaar geleden. Terwijl je heel makkelijk gezond kan eten zonder dierlijke producten. Dat blijkt gelukkig ook uit de cijfers, want het aantal mensen dat vegetarisch eet is de afgelopen twee jaar met 150% gestegen. Vooral in de groep onder de 40 jaar wint minder vlees terrein. Wil je vlees minderen? Dan hebben we hier een aantal tips voor je op een rij gezet.

5. Minder vliegen

Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein en 2 tot 4 zeer zoveel als dezelfde reis per auto. Dat verschil is het grootst op een korte reisafstand van minder dan 700 kilometer. Reden dus om ons leven te verduurzamen door over te stappen op ander vervoer. Gelukkig zijn we dat dit jaar (noodgedwongen) ook massaal gaan doen. En dat beviel goed. Uit eigen onderzoek voor onder meer dan 500 respondenten, blijkt dat 70% van onze lezers bereid is om niet meer te vliegen. Als alternatief wordt de auto (55%), de trein (43%) of zelfs de fiets (77%) genoemd.

Heb jij nog tips om je leven op een makkelijke en laagdrempelige manier te verduurzamen? Deel ze door hieronder een reactie achter te laten. Laten we er met z’n allen een groener jaar van maken in 2021. Gelukkig nieuwjaar alvast!

Over de schrijver

2 gedachten over “5 makkelijke dingen die je kan doen om je leven te verduurzamen”

  1. Als je ontspullen en consuminderen samen als 1 punt neemt heb je binnen de top 5 ruimte over om ‘meer fietsen’ op te nemen. We rijden veel meer met de auto dan we vliegen. Minder auto, meer fietsen zet volgens mijn boerenverstand daarom meer zoden aan de dijk. Bovendien zie en hoor je op de fiets veel meer van de omgeving. Je mist zoveel moois als je in de auto zit.

Reacties zijn gesloten.